Reklama

Reklama

Adagio

  • USA Adaggio
Krátkometrážní / Drama / Válečný
Československo, 1970, 18 min

Obsahy(1)

Zajatec Ivan, nadaný houslista, hraje hauptsturmführerovi SS Hechtovi v jeho kanceláři. Jednoruký Hecht střídavě poslouchá a promlouvá k Ivanovi, jehož sympatie by chtěl získat. Hechtovi by stačilo, kdyby jen řekl, že s ostatními vězni nemá nic společného. Ivan však své lidi nezradí. Mlčí a ve svých představách vidí vzpouru vězňů, jejich boj s Němci a jejich hlídacími psy i Hechtovu smrt. Hecht se chce vrátit domů, neboť "všechno je lepší než smrt". Na rodinné fotografii má bývalý virtuos Hecht obě ruce. V hromadném hrobě leží mrtvý Ivan a německý důstojník pláče. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dej filmu sa odohráva v pracovnom zajateckom tábore na Prachaticku pri prameni Teplej Vltavy. Tu je uväznený ruský väzeň Ivan, talentovaný huslista a hráva spoločne s hauptsturmführerom SS Hechtom, veliteľom tohto zajateckého tábora. Išlo o hudobného virtuóza, ktorý v boji prišiel o ľavú ruku. Keď hrali Adagio pre sláčiky od Samuela Barbera, Ivan zajatec vo svojej predstave vidí vzburu väzňov, ich boj s príslušníkmi SS, ich psami a želá si smrť kapitána a ten druhý si predstavuje svoj návrat k rodine, ako zdravý človek s oboma rukami. A keďže Adagio for Strins je smutná ódická balada, silne emočne ladená z ktorej je cítiť akési strateno po tragickej udalosti. Skladba končí v akomsi pamätnom bode a vyzýva na novú nádej, novú etapu života. Ale to neplatilo v tomto zajateckom tábore, tu sa končí smrťou všetkých vzbúrencov a medzi nimi je aj ruský vojnový zajatec Ivan,. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Téměř neznámý, přesto skvostný krátký film se skvělým Josefem Somrem v roli bývalého klavírního virtuosa, nyní velitele nacistického tábora... "Pojď, radši budeme hrát. Když hrajem, tak všechno kolem mně zmizí. Válka, lágr, ty i já. A zůstává jenom hudba..." Mmch. hudba L. Fišera ve spojení s kamerou A. Nožičky je velmi podmanivá. ()

Reklama

Galerie (1)

Reklama

Reklama