Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ghetto No.1 je Chanov. Chanov je romské ghetto. Synonymum bezradnosti, nemohoucnosti, směsice pokrytectví a dobře míněných snah řešit takzvanou romskou otázku. Chanov, naše noční můra, výčitka, špatné svědomí. Ale i omezenost, agrese, bezvýchodnost. Prohlásí-li někdo, že žije v Chanově, je automaticky zařazen na nejspodnější myslitelnou sociální příčku. Je to nesmazatelné stigma. Chanov je značně horká půda – místo s nadprůměrně vysokou kriminalitou, pětadevadesátiprocentní nezaměstnanstí, skoro osmdesátimilionovým dluhem na nájemném. Obrazy, které Chanov nabízí, mluví samy za sebe. Ve filmu nechci obžalovávat (po pravdě řečeno nevím koho), nepředkládám osvícené recepty (pochybuji, že nějaké existují). Smyslem dokumentu je nahlédnout a nechat nahlédnout za jednu neviditelnou, ale bolestně citelnou hranici v srdci bezhraničné Evropy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Všežrout 

všechny recenze uživatele

"Vy nechodíte do školy kluci?" Cikaně 1: "Joo, chodíme. On nechodí." "A proč nejste ve škole?" "Eee..." Cikáně 2: "Jsme nemocný ne?" Cikáně 1: "Mnnn, my deme domů. Mě začíná bolet hlava." "Co? Proč nejste ve škole?" "Bolí mě hlava." :-) Koktaná "moudra" Herr Papeho se poslouchala mnohem hůře. Naopak se mi líbil nápad konfrontace záběrů Chánov X vepřín. Štěstí, že se pašící nemohou nijak ohradit. To jsou přeci jen užitečná a prospěšná zvířátka...a chutná k tomu ;-) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Samo téma je zajímavé, zpracování však odstrašující. Problém je v tom, že autor (stejně jako třeba Moore nebo Al Gore) se snaží do materiálu tlačit svoje představy, názory a schémata. Dokument je velmi silně tendenční a jeho zásadní myšlenkou je postoj, že za všechno může okolní společnost, zatímco obyvatele Chánova jsou jejími obětmi. To je postoj, který u dokumentu nemůžu akceptovat a který jej devalvuje na úroveň agitky. ()

Reklama

Gavin87 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak u tohohle jsem usnul....myslím, že Ivan Pokorný by se měl raději rekvalifikovat (tak jako hrdinové jeho takydokumentu) a začít se živit jinak. Celkově silně nevyvážený snímek, který postrádá jakoukoliv logickou návaznost jednotlivých pohledů do análů Chánova. Snímek dle mého názoru není objektivní a horlivost a snaha Pokorného zachytit toto svérázné etnikum ve "světlých" barvách je viditelnější, než Pokorného talent znehodnotit 92 min filmového materiálu. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument, předkládaný téměř Mooreovským způsobem. Tendenčnost si však autor uvědomuje a v pravou chvíli upouští od jednostranných tezí. Hořce působí paní, která si Chanov chvalí, jak tam lidé drží při sobě - jako za komunistů. I autor nakonec dochází k názoru (ohánějíce se dokonce futuristickými myšlenkami Stephena Hawkinga), že tato rovnice, jejímiž činiteli jsou téměř stoprocentní nezaměstnanost, 10ti milionové dluhy, sociální dávky atd., nemá prozatím řešení. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Pomalu aby se člověk bál to okomentovat, zvlášť když je rodilý mostečák jako já... Pokud pominu všeobecně známé pokrytectví politiků a jejich "upřímný a hluboký" zájem o lidi obecně pouze a jen před volbami, pokud pominu všeobecně omílané fráze, pokud pominu notoricky známé obrázky Chanova, musím se ptát co mi z dokumentu zbyde a co mi přinesl? Úhel z jiného pohledu? A o kolik stupňů...? Moc nového ne, ale aspoň se něco děje, že...? Tím nechci říct, že se jedná o super doment, tím nechci říct, že to je špatný dokument, jen nevím co tím chtěl autor říct, nějak mi to uniká... Ano je tu problém, to se ví, ten byl již tolikrát popsán, ale co dál...? A jak dál...? ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama