Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (696)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Svítání je až bolestně nevyužitou šancí nabídnout divákovi originálnější upírský thriller. Hezká výprava, filtry všech barev i drsné scény se bohužel brzy okoukají a i když nám tvůrci v závěru servírují alespoň jakous takous "nečekanou" pointu, která není vyloženě přihlouplá (i když ani příliš nepřekvapí), nedokáže takhle upírská podívaná překročit stín průměrnosti. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Spierig, Peter Spierig .. Dotažení upírského "letadlo" efektu do důsledků (jakožto parafráze soudobé kapitalistické společnosti pro závislost na nenahraditelné surovině), kdy jedinou záchranou je cesta ke kořenům (lidství). Přesto v mnoha místech nedostatečně zpracované, stavějící jen na omezeném prostoru, kde přichází spousta zbytečných keců a málo skutků. Přesto poměrně sympatická záležitost, které nápad, slušivý temný styl a dobré herecké obsazení nechybí. ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

V době Stmívání, Nového měsíce či Zatmění se každý nový upírský horor staví do pozice zjevení a láká k častému nadhodnocování. Svítání není špatný film, ale mohl být ještě o mnoho lepší. Ethan Hawke a Sam Neill ze svých rolí vytřískali co to dalo, režisérská dvojice na druhou stranu přinesla do kin film, který je určen pro mainstreamové publikum, bohužel. A tak Ethanovo a Samovo snažení vyjde vniveč. Svítání se mohlo stát podobným kultem jako Blade či seriálový True Blood, nevyužitý potenciál tak zamrzí dvojnásob. Největším zklamáním je však Willem Dafoe, kterému to hláškování tentokrát moc nešlo. Ale dost k záporům, prostředí působí velmi uvěřitelně a krevní kavárny, zatemnění vozů nebo zabezpečení domů vypadá hodně sexy. Sexy mohl vypadat celý film, škoda jen menší odvahy autorů dotáhnout jej někam dál. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Za sebe nanejvýš spokojen. Parádní vizuál (prý za dvacet milionů? Super!), velice funkční atmosféra a zajímavé hrátky se světlem posouvají tudle uírskou řezničinu (s prvky zombies) vysoko nad úroveň Bladeů, ale vlastně i někam poblíž mety, kterou představuje velmi solidní Já, legenda. Je v podstatě jenom škoda, že film netlačí víc na pilu v momentech, kdy se pouští na tenký led sociální satiry / kritiky (paralela s dcerou si o to vyloženě říkala) a že konec je poněkud uspěchaný, ačkoliv ani omylem není blbý, jak si někteří stěžují, naopak je velice rafinovaný a mnohovrstevný, jde-li divák do důsledku a pátrá nikoliv po tom, co se stalo (což vidí), ale po tom, co to v důsledku znamená... 7/10 ale velmi poctivých... ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Skoda, tak trochu promarnena sance a za vse muzou reziseri. Vse totiz na prvni pohled vypada fajnove. Docela zajimavej a pro upirskej zanr netradicni pribeh, kvalitni herci v cele s perfektnim Dafoem, diky tomu, ze jsou vsude upiri, tak pekna temna vizualni stranka a litry krve. Ale co je to vsechno platny, kdyz to je absolutne nezajimave natoceny. Proste absolutne zadna hororova atmosfera, ani zdibec napeti, stylovy sceny se daj spocitat na prstech jedny ruky a absolutne to nemuze chytnout tempo nebo aspon na okamzik strhnout. Jasne, nenudi to, ale cely to tak nak utece, aniz by to zanechalo vyraznejsi dojem. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Nakrúcanie sa začalo 16. júla 2007 v Austrálii na Zlatom pobreží (Gold Coast) v Queenslande u Warner Bros. Movie World studio a v Brisbane. (Greenpeacak)
  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)
  • Filmová postava Lionela 'Elvise' Cormaca (Willem Dafoe) dostala jméno na základě hercova kladného vztahu ke skladbě "Burning Love" od Elvise Presleyho. Ve spojených státech měl pak snímek premiéru v den narození Elvise Presleyho, tedy 8. ledna. (Conspi)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama