Reklama

Reklama

Prokletý

  • USA The Skeptic (více)
Trailer

Smrt tety známého právníka Bryana Becketa (Tim Daly) provází velmi zvláští okolnosti. Její synovec se nastěhuje do zděděného viktoriánského sídla, kde údajně straší. V domě skutečně dochází k podivným incidentům, které zarytý skeptik zpočátku ignoruje. Pak se terčem strašení stává sám Bryan a v jeho tvrdé slupce se pomalu začínají objevovat trhliny. Hlasy a přízraky v noční temnotě, indicie strašlivého tajemství – to vše přiměje dosud chladně uvažujícího Bryana pustit se do pátrání po děsivé pravdě, která ho může zničit. Ta mu ovšem jako prchavý stín stále uniká a celá se mu zjeví až v samém závěru filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

dewil21 

všechny recenze uživatele

Bryan má důvod k radosti, umřela mu tetička a nechala mu parádní barák. Teda aspoň si to myslí, nechala ho někomu jinýmu, ale to je scénářistům docela putna. Zdědit barák v době manželský krize je vážně k nezaplacení a tak Bryan balí kufry a stěhuje se. Že v domě umřela jeho teta a strýc ho nebere, je totiž právník, je naprosto racionální, věří jen důkazům a je ateista. I divák s IQ 80 již tuší, že mu to vydrží maximálně přes noc. Pak už jen s údivem sleduje, jak se z racionálního člověka stává paranoidní a afektovaný psychouš, kterému okolí dává okázale najevo, že by měl vyhledat profesionální pomoc, víc chrápat a míň chlastat. Obrácení zarytě nevěřícího Tomáše na víru asi mělo vyvolat u diváků podobnou reakci, žel jedna ponožka na schodech není ani děsivá ani nadpřirozená (kdo žije s chlapem, případně je chlap, tak ví o čem mluvím). A protože v tento moment ztrácí soudnější diváci o snímek zájem, přichází na scénu exotická Zoe a sugestivními pohyby prováděnými v domě se snaží naznačit, že tady fakt něco není v pořádku a že tu umřel ještě někdo. Což ovšem není žádné tajemství, kromě Bryana to ví i jeho žena, jeho psychiatr, kněz a vlastně všichni. Nebohý Bryan to neví proto, že než se stal puntičkářem, bejval stejnej bordelář jako všechny dětičky a za trest nesměl na piknik... Naštěstí má snímek happy end, takže piknik přece jen bude. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Nic světoborného to vlastně ani není - jen další sebejistý skeptik, velký dům a něco, co v něm straší. Není to ale ani nic sračkoidního. V rámci daných možností v tom film šlape docela dobře. Líbila se mi a zaujala mě jeho nejednoznačnost - je to duchařina o skeptikovi, který se dostane do domu, v němž straší, nebo to je psychologické drama o muži, který se nedokáže vyrovnat se vzpomínkami na mládí a traumatem z dětství? Kdo ví. V každém případě je to docela milý a příjemný film na jedno (i více) zkouknutí, který se nesnaží být něčím více, než ve skutečnosti je a nekazí tím celkový konečný dojem. Tim Daly je docela v pohodě, můj oblíbený Tom Arnold mohl toho prostoru dostat více, dům je skvělý. Možná bych měl pár výtek k trošku suchému závěru. I když i ten nakonec vlastně má něco do sebe. ()

Reklama

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

Zase jednou horor, co by si zasloužil vyšší hodnocení než se mu dostává. Prokletý je poctivá duchařina, kde se nesází na lekačky typu "Počkám až to bude trochu napínavý a pak dám volume na plný pecky" , ale na poctivé, nečekané lekačky, atmosféru, dobré herecké obsazení a sympatického hlavního hrdinu, jehož chování člověk chápe tím víc, čím dál se snímek posouvá a odhaluje více a více z temné minulosti, která nikdy neměla znovu vyjít na světlo. Já se bavil od začátku do konce. Příjemné překvapení a Zoe Saldana ve vedlejší roli mě potěšila. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Aj keď to nieje katastrofa svojho žánru, má to nemálo problematických úsekov. A to hlavne scenár, ktorému záverečné sekundy nasadzujú bláznovu korunu. Proste logika šuma fuk. Ale pred tým všetkým sme mi diváci, neočakávali faux pas a tak sme sa nechali unášať nedeľnou chvíľkou duchariny. Mohla byť lepšia, nebyť záveru, mohla byť horšia, nebyť...ale to si už doplňte vy sami. ()

Faila 

všechny recenze uživatele

Většina hororů se v poslední době zaměřuje na krví zalité nebo baf! baf! scény a kvalita příběhu je dost upozadněna. Tady to tak nebylo, zápletka je zajímavá a skvěle postavená (strašící dům vidím jako metaforu strašení ve věži a přízraky v něm jako přízraky minulosti a ano, páni, tohle mi přišlo nové!). Ke kvalitě příběhu se pak přidá napjatá atmosféra, která Prokletému rozhodně nechybí, pro mě zde významnou roli hráli také sympatičtí a na pohled ne nepříjemní herci (přiznávám, že některé postavy a rovněž jejich repliky byly chvílemi silně mimo, ale mně osobně celkový dojem výrazně nekazily) - a máme z toho slušné dílko. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Tennyson Bardwell napsal scénář již v roce 1980. Natáčet se ale začalo až v roce 2005. (Terva)
  • Jedná se o poslední film Roberta Proskyho, který ztvárnil otce Wymonda. Herec zemřel krátce po dokončení snímku. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v americkém státě New York včetně města New York. (Terva)

Reklama

Reklama