foto

Robert Prosky

  • nar. 13.12.1930
    Filadelfie, Pennsylvania, USA
  • zem. 8.12.2008 (77 let)
    Washington, District of Columbia, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Robert Prosky byl americký jevištní, filmový a televizní herec. Američan polského původu, se narodil jako Robert Józef Porzuczek ve Filadelfii, ve čtvrti Manayunk, matce Helen (pekařce) a Josephovi (řezníkovi) Porzuczekovým. Vyrostl v dělnickém prostředí a studoval American Theatre Wing a později absolvoval Temple University.

Prosky účinkoval v takových filmech jako THIEF, CHRISTINE, HANKY PANKY, THE NATURAL, BROADCAST NEWS, GREEN CARD, HOFFA, THINGS CHANGE, RUDY, MRS.DOUBTFIRE a DEAD MAN WALKING. I přes nespočet vystoupení ve filmech, Prosky působil též jako pravidelný herec v televizních seriálech HILL STREET BLUES a VERONICA'S CLOSET. Před filmovou a televizní kariérou měl Prosky zkušenost z účinkování v divadle Arena Stage ve Washingtonu D.C. zejména jako Willy Loman ve hře Death Of A Salesman. V jednu chvíli producenti uvažovali obsadit jej do role Martina Cranea v seriálu FRASIER a nakonec se v této televizní sérii objevil jako hostující herec, v roli samotářského spisovatele. Hrál taky otce Rebeccy Howe v seriálu CHEERS.

Prosky často účinkoval v již výše zmíněném divadle Arena Stage, kde si udělal jméno a prestiž ve více než stech divadelních představeních. Též vytvořil roli Shellyho Levena ve hře oceněné Pulitzerovou cenou GLENGARRY GLEN ROSE od Davida Mameta. Byl kmenovým členem divadla Cape May Stage v Cape May v New Jersey.

Dva z jeho synů, Andy a John Prosky jsou take filmovými, televizními a divadelními herci. Všichni tři hráli společně ve dvou produkcích Arthura Millera THE PRICE, kde hrál nábytkářského odhadce, který dělá prostředníka mezi dvěma znesvářenými bratry, které hráli právě jeho synové.

Prosky zemřel 8. prosince 2008,p ět dní po jeho 78.narozeninách, na následky srdečních komplikací. V době své smrti žil ve čtvrti Capitol Hill ve Washingtonu.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2009 Prokletý
2007 Valley of Light, The (TV film)
2005 Průšvihář na útěku
2002 D-Tox
Smoochy
2000 Grandfather's Birthday
1999 Cena za život (TV film)
Drsňák Dudley
1998 Jezero (TV film)
1997 Město šílenců
1996 Cela smrti
1995 Brothers' Destiny (TV film)
Mrtvý muž přichází
Šarlatové písmeno
1994 Zázrak v New Yorku
1993 Bourák
Mrs. Doubtfire - Táta v sukni
Poslední akční hrdina
1992 Dvojité ostří (TV film)
Hoffa
Navždy a daleko
Šéf (TV film)
1991 Age Isn't Everything
1990 Gremlins 2
Jedna noc s vrahem (TV film)
Johnny Ryan (TV film)
Parťák
Putování za láskou (TV film)
Směšně o lásce
Zelená karta
1989 Loupež (TV film)
Noc mrtvých (TV film)
Teplo rodinného kruhu (TV film)
1988 Báječná dovolená
S mafií v patách
Vražda Mary Phaganové (TV film)
Walk in the Woods, A (TV film)
1987 Rozkacená sudba
Velký esa
Vysíláme zprávy
1985 Beze stopy (TV film)
1984 Přirozený talent
1983 Christine
Pevnost
Šikana
1982 Monsignor
Techtle mechtle
World War III (TV film)
1981 The Ordeal of Bill Carney (TV film)
Zloděj
1975 Zalmen: or, The Madness of God (TV film)

TV seriály

2007 Pohotovost (TV seriál)
Rodinné záležitosti (S13E19)
2002 Druhá šance (TV seriál)
Aaron's List of Dreams (S03E16)
2001 Danny (TV seriál)
1997 Veroničiny svůdnosti (TV seriál)
1990 Lifestories (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)

Dokumentární

2001 Echoes from the White House
1996 West, The (TV seriál)

TV pořady

2002 NBC 75th Anniversary Special (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace