foto

Edward Herrmann

  • nar. 21.7.1943
    Washington, District of Columbia, USA
  • zem. 31.12.2014 (71 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Edward Herrmann se narodil ve Washingtonu a vyrůstal v oblasti Detroitu. Studoval herectví na londýnské Academy of Music and Dramatic Art. Jeho filmová kariéra začala v 70. letech, kdy se objevil po boku Roberta Redforda a Mii Farrow jako pianista ve filmu VELKÝ GATSBY. V 70. letech si dále zahrál například amerického prezidenta Franclina Roosevelta v trojdílné sérii o prezidentském manželském páru. V roce 2005 pak účinkoval i v dokumentu o prezidentu Rooseveltovi.

Jeho filmová kariéra úspěšně pokračovala i v 80. letech. Zahrál si po boku Warrena Beattyho a Diane Keaton v romantickém filmu RUDÍ, který byl ve své době vysoce ceněn laiky i odborníky, o čemž svědčí mj. 12 nominací na Oskara. Edward bohužel žádnou z nich nezískal. S Miou Farrow se před kamerou znovu potkal v roce 1985 v romantické fantasy komedii Woodyho Allena THE PURPLE ROSE FROM CAIRO. O dva roky později si střihl roli bohatého manžela Goldie Hawn v romantické komedii PŘES PALUBU!

Po roce 2000 se začal objevovat jako Richard Gilmore, dědeček hlavní hrdinky Rory v seriálu GILMOROVA DĚVČATA. Úspěšné působení v tomto seriálu s sebou přineslo i další filmové a seriálové role. Zahrál si v dramatu JAMES DEAN o trnité cestě tohoto herce za úspěchem a slávou, blýsknul se vedle Kevina Klinea v dramatu KLUB VYVOLENÝCH a dostal příležitost zahrát si i v komerčně úspěšném megafirmu Maritna Scorseseho LETEC.

Objevil se také v seriálech M*A*S*H, ZÁKON A POŘÁDEK a CHIRURGOVÉ. Ztvárnil několik desítek filmových a seriálových rolí a byl celkem čtyřikrát nominován na cenu Emmy, kterou získal v roce 1999 za roli Andersona Pearsona v seriálu THE PRACTICE. Od roku 1978 je ženatý s Leigh Curranovou a ve svém volném čase se věnuje své velké vášni a tou je renovace starých aut – ve své sbírce jich má několik.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

Filmy

2015 Coach of the Year
2014 Děs po setmění
2013 Doorway to Heaven
Zpropadené dědictví
2012 Cena peněz
Dobrodružství v Egyptě
Christmas Oranges
2011 A Christmas Wish (TV film)
Bucky Larson: Zrozen být hvězdou
Redemption
Son of Morning
Vánoční průvod (TV film)
Wonder Woman (TV film)
2009 Maskot Pete (TV film)
Prokletý
2007 Columbus: The Lost Voyage (TV film)
Moje žena a jiné katastrofy
2006 Amorův úlet
Našli mě naši
Warholka
2004 Letec
Ošizeni (TV film)
2003 Nesnesitelná krutost
2002 Klub vyvolených
2001 James Dean (TV film)
Lepší společnost
Super finta
Výtah smrti
1999 Atomový vlak (TV film)
Vendeta (TV film)
Walking Across Egypt
1998 Lepší život
Saint Maybe (TV film)
Žaloba
1997 Kritická péče
1996 Pandořina skříňka (TV film)
Soul of the Game (TV film)
V očistci (TV film)
What Love Sees (TV film)
1995 Dětská tvář (TV film)
Nixon
Příšerná rodinka (TV film)
1994 Foreign Student
Nepijte vodu (TV film)
Sám doma a bohatý
1993 Jednou se sejdeme
My Boyfriend's Back
Včera narození
1992 Hrdina proti své vůli
1991 Fire in the Dark (TV film)
Last Act Is a Solo, The (TV film)
Sladký jed (TV film)
1990 So Proudly We Hail (TV film)
1988 Kšeft za všechny prachy
1987 Přes palubu
The Prodigious Mr. Hickey (TV film)
Ztracení chlapci
1986 Murrow (TV film)
1985 Muž s červenou botou
Nebezpečné situace
Purpurová růže z Káhiry
1984 Concealed Enemies (TV film)
Paní Soffelová
1983 Memorial Day (TV film)
1982 A Little Sex
Annie
Dar života (TV film)
Electric Grandmother, The (TV film)
Údolí smrti
1981 Dear Liar (TV film)
Harry's War
Rudí
Soukromé dějiny neúspěšného tažení (TV film)
1979 Freedom Road (TV film)
Poprask v Severní ulici
Portrait of a Stripper (TV film)
Take Down
3 by Cheever: O Youth and Beauty! (TV film)
3 by Cheever: The Sorrows of Gin (TV film)
1978 A Love Affair: The Eleanor and Lou Gehrig Story (TV film)
Betsy
Brass Target
1977 Eleanor and Franklin: The White House Years (TV film)
1976 Eleanor and Franklin (TV film)
1975 Velký Waldo Pepper
1974 Velký Gatsby
1973 Den delfína
Papírová honička
1971 Mortadela

TV seriály

2015 Prozíravost (TV seriál)
Brainstorm (S03E11)
2014 Black Box (TV seriál)
2013 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Rytířovo prokletí (S09E06)
2010 S tebou je mi líp (TV seriál)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
2007 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Šťastnou cestu (S07E22)
Dokud to neprolomíme (S07E21)
Lorelai, Lorelai (S07E20)
další epizody (12)
2006 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Na kordy (S07E10)
Pleťte, lidičky, pleťte! (S07E09)
Představuji vám Lorelai planetárium (S07E08)
další epizody (10)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Gilmorova děvčata (TV seriál)
Nová a vylepšená Lorelai (S06E01)
A House Is Not a Home (S05E22)
Blame Booze and Melville (S05E21)
další epizody (13)
2004 Gilmorova děvčata (TV seriál)
But Not as Cute as Pushkin (S05E10)
Emily Says Hello (S05E09)
The Party's Over (S05E08)
další epizody (23)
2003 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Velký zápas (S04E09)
Zhyň, blbče (S04E08)
Festival živých obrazů (S04E07)
další epizody (22)
Oz (TV seriál)
Dead Man Talking (S06E01)
2002 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Díkuvzdání (S03E09)
A hra začíná (S03E08)
Taneční maraton (S03E07)
další epizody (21)
2001 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Slavnostní večeře (S02E10)
Mladíček na útěku (S02E09)
Náš hotel (S02E08)
další epizody (21)
Oz (TV seriál)
Cuts Like a Knife (S04E12)
2000 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Odpuštění (S01E10)
Roryin ples (S01E09)
Láska, válka a sníh (S01E08)
další epizody (10)
Oz (TV seriál)
Gray Matter (S04E05)
Works of Mercy (S04E04)
Obituaries (S04E02)
další epizody (4)
1997 Advokáti (TV seriál)
LIBERTY! The American Revolution (TV seriál)
1986 The Lawrenceville Stories (TV seriál)
1985 Alfred Hitchcock uvádí (TV seriál)
1982 Freedom to Speak (TV seriál)
St. Elsewhere (TV seriál)
1975 Beacon Hill (TV seriál)
1972 M*A*S*H (TV seriál)

Dokumentární

2015 Cancer: The Emperor of All Maladies (TV seriál)
2014 The Roosevelts: An Intimate History (TV seriál)
2013 Superheroes: A Never-Ending Battle (TV seriál)
2010 Hold at all Costs
2006 Eighty Acres of Hell (TV film) - vyp.
Záhady minulosti: Mayská proroctví soudného dne (TV film)
Zoufalé útěky - Nevyřčený příběh lodi Mayflower (TV film)
2005 Ape to Man
Co skrývá Šifra Mistra Leonarda
French Revolution, The (TV film)
Záhady minulosti: Tajemná křížová výprava (TV film)
2004 Akta UFO (TV seriál)
First Invasion: The War of 1812 (TV film) - vyp.
2003 A&E Biography: The Munsters (TV film)
Alec Guinness - portrét (TV film)
Nostradamus: 500 let poté (TV film) - vyp.
Russia, Land of the Tsars (TV seriál)
Samurai, The (TV film)
2002 Antarctica: A Frozen History (TV film)
First Mothers (TV film)
Founding Brothers (TV film)
World Trade Center: Rise and Fall of an American Icon, The (TV film)
2001 Horror in the East (TV film)
Impressionists, The (TV film)
2000 Founding Fathers (TV seriál)
1999 Korejská válka: Oheň a led (TV seriál)
New York: A Documentary Film (TV seriál)
Niagara: A History of the Falls (TV film)
1998 Frank Lloyd Wright
1997 The Fifties (TV seriál)
1987 Biography (TV seriál)
1984 Making of 'Mrs. Soffel', The (TV film)

TV pořady

2004 Gilmore Girls Backstage Special (TV pořad)
1990 Night of 100 Stars III (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace