Reklama

Reklama

Snímek Nicka Broomfielda líčí tragédii z listopadu 2005 ve městě Haditha, kde Iráčané spáchali atentát na příslušníka US Navy. Americké síly NATO v odvetné akci postříleli čtyřicet mužů, žen i dětí z okolí. Film nelíčí účastníky iráckého odboje pouze jako teroristy, ale také jako otce od rodin, přátele či patrioty, kteří se nechali využít krvavou rétorikou islámských extremistů. Příslušníky vojsk představuje jako obyčejné kluky, kteří nezvládají svou roli, strach ani stres. Uniformovaní chlapci se prohánějí ulicemi města za zvuků tvrdé muziky a ochutnávají adrenalin hry na vojáčky, jež se v okamžiku krize promění v tragickou realitu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (157)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Cenný nečernobílý pokus o vyrovnání se současností. Kvazidokumentární styl je při řídkém scénáři ctností z nouze. A pokud je vývoj očekávatelný, zbývá jen okořenění stopáže filmovými prostředky - akcí, kamerou, ♫ hudební charakterizací odlišných kultur, symbolickými detaily, více či méně svižnými a neformálními dialogy. V nich vychází lépe zpracování známější strany konfliktu, irácká tvář má pak často převahu v herectví, ale její kulturu charakterizují spíše povchní banality. Výsledkem je obžaloba použití radikálních prostředků, nepřipravenosti silnější strany konfliktu a jejího morálního selhávání, které však vyznívají trochu prvoplánově a kromě syrovosti masakrů i hluše. ()

Raven0 

všechny recenze uživatele

Další potvrzení mého názoru, že to s tou válkou v Iráku jde od 10 k 5 (a od 5 do prdele). Ono je lehké říct, že by bylo nejlepší ty islámský magory pěkně všechny vystřílet, aby naše slavná, křesťansko-demokraticko-západní civilizace všem ukázala, jak je dokonalá a uplně ze všeho nejvíc nejlepší... Jenže okupace je okupace a lidem se něco takového nikdy moc nelíbilo. (ani nám ve druhé světové a ani v 68 to nebyla žádná psina) Jediný rozdíl mezi Iráčany a námi je tedy ten, že oni se za své (neříkám dobré či špatné) ideály nebojí položiot život... Prostě film, který snad pohne svědomím každého pochybovače. Škoda citelně nízkého rozpočtu a občasné nezáživnosti děje. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Svet teraz uvidí ako sa správajú Američania..." Oceniť treba hlavne kritický pohľad do vlastných radov - čiže americkej armády. Prvá polhodina je dosť rozvláčna, ožije to až od prepašovania a zakopania bomby. Herecké výkony amerických hercov boli pre mňa skôr sklamaním. Naopak arabskí herci boli ďaleko presvedčivejší. Tento film nevnímam ako film, ktorý by mal vzbudzovať obdiv, potešenie, či fantastický kultúrny zážitok. Je to hlavne film, ktorý informuje, poukazuje na problémy a volá do sveta: " Pozri čo tu tí Američania vyvádzajú." Inak nutno uznať, že to tam majú ťažké. Teroristi sa úplne bez problémov stratia medzi civilistami a nemožno veriť nikomu. Na druhej strane si ale treba zachovať chladnú hlavu a neklesnúť do stavu, keď strieľam do všetkého čo sa hýbe. Nie do žien a detí. Bush z tohto filmu určite nadšený nebol. 70% ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Nemám rád chladné dokumentaristické výpovede typu UNITED 93 a PREPADNUTIE. Ale práve tu by trochu viac odstupu prospelo. Niektoré scény sa totiž vyslovene snažia o citové vydieranie. Tvorcovia sa pokúsili nahliadnuť do vnútra oboch strán konfliktu (aj keď jasne vidieť, že o moslimoch toho tvorcovia moc nevedia ), ale toho vojenského klišé mohlo byť menej. Nie zlé, ale neprináša takmer nič nové. De Palmove REDIGOVANÉ bola iná káva... ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Napriek velmi pomalemu uvodu, ktory sa taha viacmenej nadpolovicnu vacsinu stopaze, na mne tento film zanechal naliehavy pocit. Dokumentaristicke ponatie a ciel autorov vyhnut sa prikloneniu na jednu ci druhu stranu, bol v mojich ociach naplneny a mne zostal len hnusny pocit a zaroven lahke pochopenie pre konanie oboch stran, ako dvoch absolutne odlisnych a pritom tak podobnych hran jedneho zacarovaneho kruhu. Nebyt skutocne velmi pomaleho uvodu a premrsteneho srdcervuceho konca, nechal by som plne 4*, takto silnejsie 3,5/5* ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • Realita: Haditha je město na západě Iráku, v provincii Anbar a je baštou povstalců. V Hadithě mají hlavní slovo mudžáhedinové, o moc se tam dělí sunitští extrémisté a přívrženci Al Kájdy. V Hadithě padlo 1.srpna loňského roku šest příslušníků americké námořní pěchoty do léčky a byli zastřeleni. O dva dny později zabila nastražená bomba dalších 14 mariňáků i s jejich tlumočníkem. Odveta byla krvavá. Jednoho listopadového rána zde bylo vojáky z bezprostřední blízkosti zastřeleno 24 civilistů, mezi nimiž byly ženy a děti. (Rodriguez)
  • Jedným z hlavných soundtrackov filmu sa stala pesnička „LiesLiesLies“ od skupiny Ministry. Túto pesničku počúvajú aj mariňáci počas prevozu na svojich vozidlách Humvee. Dej filmu sa odohráva v roku 2005, ale album, ktorý obsahuje „LiesLiesLies“ bol vydaný až roku 2007. (Hookiuko)

Reklama

Reklama