Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Muslicka 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek, který si vás dokáže snadno získat na svoji stranu a přesvědčí o své pravdě . Z objektivního hlediska je to ale dokument velmi jednostranný, kde argumenty jdou ku prospěchu pouze jedné straně a to je právě ošidné. Bez posuzování objektivnosti je to naprosto úžasný výtvor, kterému lze lehce uvěřit. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Co z tohoto dokumentu vyplývá? Že Balkánci mají horkou krev. Rychle je nastíněna historie Kosova: Srbové byli znevýhodňováni a zabíjeni již v době první světové války, stejně tak nacisty v druhé světové válce. Po vítězství Tita byli bohužel nadále utlačováni, takže se poměr obyvatel v Kosovu postupně obrátil ve prospěch Albánců. (Albánská) Kosovská osvobozenecká armáda UÇK dokonce napadala Albánce, kteří se přátelili se Srby. A pak přišlo "humanitární bombardování" NATO... Situace v Kosovu - respektive po celém Balkáně - je prostě nesmírně složitá a není možné ji bezbolestně vyřešit. ___ Dokument lze označit za poněkud tendenční (srovnání s Mnichovem, chybí informace o Bosenské válce, Miloševićovi a jeho činech) , přesto je bezpochyby přínosné znát pohled druhé strany. Jde mi jen o to, že sami Srbové také nejsou neviňátka, neskutečná zvěrstva na civilním obyvatelstvu páchaly obě strany: s Kosovem to přímo nesouvisí, ale masakr ve Srebrenici, který v roce 1995 vedl srbský generál Ratko Mladić, a který znamenal povraždění asi 8 tisíc Bosňáků - v dokumentu zmíněn není, ačkoliv podle mě by měl být. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Dokument je zúfalo neobjektívny a jednostranný. Napriek tomu je dobré, že existuje aj dokument opačného razenia než mainstreamová proalbánska propaganda v TV. Ale tento dokument neukazuje pravdu, ale len druhú stranu klamstva a v tom je nebezpečný. Každý kto ho uvidí a má chuť vedieť pravdu, nech ide do knižnice a nájde si poctivé historické publikácie napr. Patrik Girgle: Kosovo. Piťte se, pátrejte, naleznete! Nevěřte všemu, co vidíte a hlavně používejte vlastní hlavu!! Zaujímavý komentár: Cooper ()

Chegi 

všechny recenze uživatele

Černobílý pohled na problematiku, která je tak složitá, že 60 minut nestačí ani na úvodní slovo. Chápu a svým způsobem vítám prosrbský tendenční pokus o "dokument", protože zde zaznívají názory, které u nás tak často neslýcháme. Neříkám, že je vše v dokumentu pravda, ani si to nemyslím, stejně jako si nemyslím, že Srbové jsou v Kosovu jednoznačně ukřivděným etnikem, protože to tak prostě není, na druhou stranu, jsem si po shlédnutí trochu upravil optiku, kterou koukám na Kosovo a jeho mezinárodní uznání. Uvítal bych vpravdě nezávislý dokument s vyjádřením obou stran a mezinárodních aktérů. Takhle je jen jeden extrém nahrazen jiným... ()

Schuldiner 

všechny recenze uživatele

Dosti jednostranné, vlastně úplně jednostranné, ale jestli ono to není paradoxně dobře... Tudíž nutící k zamyšlení o tom, jak moc a jak často je nám podsouvána jednostranná situace a jak často je těžké si objektivní obrázek vůbec udělat. Srbové nám jsou podsouváni jako ti špatní a ono to tam bylo tak složité a nepřehledné, historicky hlubokosáhlé, že to můžete brát všelijak. I zcela obráceně. A proč vlastně ne? Albánci si začali. Nebo snad ne? Ne? Ví to někdo??? Můžu to brát jako že ano? Jen je sranda, jak byli souzení a potrestaní ve většině jen srbové a ostatní velící "teroristé" byli omilostněni, resp. neodsouzeni. Dvojí metr je v dnešním světě největší problém!!! USA páchá zcela otevřeně válečné zločiny a nikdy jim za to nic nehrozí, ale bacha jak je někdo proti NIM, resp. bacha na to je neposlouchat...musíte spolupracovat a poslouchat, jak pejsek... jinak je hned oheň na střeše. Často i doslova!!! Okamžitě je dotyčné "zlobidlo" označeno za teroristu nebo válečného zločince. Jeho národ je přepadnut, on je zabit, nebo souzen, odsouzen a popraven. Mezinárodní právo a spravedlnost jsou totálně prázdná slova. Mezinárodní právo neexistuje! PS: Poslali jsme tam nezávislé pozorovatele a tihle ti pozorovatelé nám řekli, že máme pravdu. A potvrdili to i Albánci z UCK... :-) ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Václav Dvořák byl předsedou občanského sdružení Přátelé Srbů na Kosovu. Předsedou byl až do 2. 2. 2014, kdy požádal o zproštění funkce, protože se ucházel o členství v Radě České televize. (Maulincio)
  • Kvůli odložení údajně již slíbeného termínu premiéry získal film přívlastek „zakázaný dokument ČT“. Česká televize pouze odmítla tento dokument pro jeho jednostrannost vysílat samostatně, pemiéra byla odvysílána 27. července 2008 na programu ČT2 v rámci komponovaného večera, ve kterém byl pro vyváženější obraz doplněn francouzským dokumentem Kosovo - černá díra Evropy (2007) a následnou diskuzí Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy (2008). (Maulincio)

Reklama

Reklama