Reklama

Reklama

Minuta z přírody

(seriál)
všechny plakáty
Česko, 2006, 1 min

Scénář:

Václav Chaloupek

Hrají:

Václav Chaloupek (vypravěč)

Obsahy(1)

Přírodopisný deník Václava Chaloupka, autora oblíbených večerníčků o zvířátkách. Postřehy milovníka přírody den po dni.

Od pondělí 1. května 2006 Česká televize vysílá denně (včetně víkendů) před 18. hodinou po Předpovědi počasí na ČT1 a také na ČT24 před Večerníkem z Čech nový seriál o přírodě Minuta z přírody. S reprízami jednotlivých dílů se diváci budou setkávat pravidelně v Dobrém ránu a také v celodenní programové nabídce České televize.

Seriál připravuje Václav Chaloupek, tvůrce cyklů Kalendáře přírody, Rok u krmítka, Rok v přírodě, Domácí zvířata, večerníčků Bráškové, Kluci ze zámku, Méďové, Pruhovaní kamarádi, Tuláček, Vydrýsek či seriálu Kouzlo Afriky.

O seriálu Václav Chaloupek říká: „Rád bych divákům přiblížil, co se právě děje v přírodě: co kvete na loukách, čím právě zvířata žijí v lesích apod.“ A o čem je deníček z přírody? „O všedních a obyčejných věcech, na které není v běžném životě čas. Jsou to krátká zastavení v přírodě v jednotlivých ročních obdobích, nebo třeba vyvracení různých omylů, o nichž jsou někteří lidé přesvědčeni. Třeba že havran je samec od vrány, samice od bažanta je koroptev nebo že koloušek je srnče. Není, je to malý jelen. Nápad jsem nosil v hlavě dlouho, ale dlouho jsem hledal vhodnou formu, jak sérii přírodních zajímavostí představit. Nakonec jsme se domluvili na denním minutovém vysílání, těsně před 18. hodinou na ČT1. Začnu povídáním o liščatech, protože právě teď vylézají lišky s mláďaty z nor. V úterý navážu květinou – devětsilem lékařským. Následovat budou třeba ropuchy, tetřevi, pampelišky, hrdličky a leccos jiného. Hudbu mi znovu skládal Jaroslav Samson Lenk,“ říká Václav Chaloupek. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Václav Chaloupek, to je takový televizní Aljoša Karamazov. Trochu vysmívaný pro svou naivní televizní tvorbu, která zcela ignoruje moderní trendy, ale těžko mu to zazlívat. On prostě žije na jiné planetě. Všichni ti jeho Vydrýsci, Tuláčci ad. mě sice k smrti nudí, ale je znát, že autor má přírodu a zvířata opravdu rád a vyhýbá se primitivní infantilizaci à la "zvířátko na konec Televizních novin". Asi nějak takhle by měla vypadat typická veřejnoprávní produkce s edukativním záměrem, byť to na mě působí stejně oldschool dojmem jako zde zmiňovaná "Nedělní chvilka poezie". ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Nahnal bych vás na tu jedinou minutu k televizi povinně! Krásný pořad o krásách naší přírody, navíc s vlídným komentářem pan Chaloupka, ze kterého je zřejmé, že to o čem mluví zná a má rád. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemným způsobem vymyšlené- zkrácení času, při čekání na film/ zprávy....A asi jediná věc od Chaloupka, která mě nějak zaujala. ()

T-pack 

všechny recenze uživatele

Jéje, nazývejte mě kazisvětem a čímkoli jiným, ale poučné kecy o české přírodě, které ani nejsou dostatečně informativní, aby byly podány jinak, než ve formě jednominutového... čehosi. Chaloupka nemusím, takže si to opravdu odpustím. ()

xxlch 

všechny recenze uživatele

Fantastické,co je možné se dožvědět za pohou minutu a co je možné za pouhou minutu povědít.Tohle je přírodovědný bombónek. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní seriál je vhodný nejen do hodin přírodopisu. Žáci se při něm mohou dozvědět informace o přírodních jevech na planetě Zemi. ()

Reklama

Reklama