foto

Václav Chaloupek

  • nar. 21.5.1949 (69 let)
    Plzeň, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Režisér, scénárista a především milovník přírody a zvířat Václav Chaloupek se narodil v roce 1949 v Plzni. V podstatě už od útlého dětství se zvířata pro Václava stala největší zálibou a koníčkem. Místo hraček si hrál se zvířaty, četl o nich a maloval je. Jeho dětství bylo také ovlivněno uvězněním jeho otce, který byl v 50. letech politickým vězněm, takže Václav měl stíženou a svým způsobem omezenou volbu při výběru zaměstnáni, respektive studia. Po absolvování pedagogické fakulty v Plzni (obor kreslení) pracoval jako učitel na základní škole a potom jako výtvarník v ČSAD, kde kreslil autobusy. K milovaným zvířatům se dostal až po uvolnění místa kulturně výchovného pracovníka v zoologické zahradě v Plzni. Začal pořádat přednášky o zvířatech a zanedlouho se začal objevovat v dětských pořadech, kam vodil zvířata a vyprávěl o nich. Pro Studio Kamarád vytvořil seriál Neoblíbená zvířata, kde představoval dětem hady, potkany a další tzv. "neoblíbená" zvířata. V roce 1989 odešel ze zoologické zahrady a stal se krajským redaktorem pro Západočeský kraj. V průběhu šesti let natočil stovky reportáží pro českou televizi.

V roce 1997 natočil svůj první seriál, který měl velký úspěch u diváků. Tento sedmidílný večerníčkový seriál TULÁČEK, vypráví o dobrodružství a útrapách liščího mláděte. O rok později vznikl desetidílný seriál PRUHOVANÍ KAMARÁDI, kde jsou hlavními hrdiny dva malí divočáci a jezevec. Seriál opět získal vekou diváckou přízeň a stal se jedním z nejsledovanějších pořadů. KLUCI ZE ZÁMKU je třetím hraným seriálem, opět pro Večerníček, kde jsou tentokrát hrdiny mladí bažanti. Následuje seriál MÉĎOVÉ o třech medvíďatech, Vojtovi, Kubovi a Matějovi. Později natočil volné pokračování "medvědích příběhů", tentokrát jsou hlavními protagonisty medvíďata Honzík a Eliška. Mezitím natočil seriál VYDRÝSEK, kde s malou vydrou říční prožíváme jeho první rok života a seriál BRÁŠKOVÉ, kde jsou hlavními hrdiny pro změnu vlčata. Zatím posledním vypravováním o zvířatech je seriál MADLA A ŤAP, kde Madla je štěně, Ťap je malý rys. V roce 2005 natočil 14dílný dokumentární cyklus Kouzlo Afriky, který nás zavede do nitra černého kontinentu. Je také autorem přírodopisného deníku MINUTA Z PŘÍRODY, který přibližuje co se právě děje v přírodě. Příběhy zvířátek známé z populárních TV večerníčků vychází také v knižní podobě.

Václav Chaloupek si mimo svou stále se rozrůstající "zvířecí rodinu" udělal čas i pro založení vlastní rodiny. Je ženatý a je otcem tří dětí. Má dvě dcery a jednoho syna. Díky své malé vnučce se už také vžil do role dědečka.

Petr "contrastic" Kubíček

Režijní filmografie

TV seriály

2013 Méďové na cestách (TV seriál)
2010 Pohádky pro štěňátka (TV seriál)
2009 Podivuhodná cesta ježka Aladina (TV seriál)
2006 Madla a Ťap (TV seriál)
2003 Bráškové (TV seriál)
Méďové II - Povídání pro Aničku (TV seriál)
2002 Vydrýsek (TV seriál)
2001 Méďové (TV seriál)
2000 Kluci ze zámku (TV seriál)
1998 Pruhovaní kamarádi (TV seriál)
1997 Tuláček (TV seriál)

Dokumentární

2018 Africká abeceda (TV seriál)
2015 Gorilí povídání (TV seriál)
Novinky z přírody (TV seriál)
2006 Minuta z přírody (TV seriál)
2005 Kouzlo Afriky (TV seriál)
2003 Kdo chce s vlky žíti (TV film)

Scenáristická filmografie

TV seriály

2013 Méďové na cestách (TV seriál)
2010 Pohádky pro štěňátka (TV seriál)
2009 Podivuhodná cesta ježka Aladina (TV seriál)
2006 Madla a Ťap (TV seriál)
2003 Bráškové (TV seriál)
Méďové II - Povídání pro Aničku (TV seriál)
2002 Vydrýsek (TV seriál)
2001 Méďové (TV seriál)
2000 Kluci ze zámku (TV seriál)
1998 Pruhovaní kamarádi (TV seriál)
1997 Tuláček (TV seriál)

Dokumentární

2015 Gorilí povídání (TV seriál)
2006 Minuta z přírody (TV seriál)
2005 Kouzlo Afriky (TV seriál)

Herecká filmografie

TV seriály

2013 Méďové na cestách (TV seriál)
2010 Pohádky pro štěňátka (TV seriál)
2006 Madla a Ťap (TV seriál)
2003 Méďové II - Povídání pro Aničku (TV seriál)
2001 Méďové (TV seriál)

Dokumentární

2014 Medvědí bratři Václava Chaloupka (TV film)
2012 13. komnata (TV seriál)
13. komnata Václava Chaloupka (S07E32)
2005 Kouzlo Afriky (TV seriál)
2003 Kdo chce s vlky žíti (TV film)
2002 Tlamy, tlapy, zobáky (TV film)

TV pořady

2018 Déčkopárty (TV pořad)
2015 Večerníček jak ho (ne)znáte (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Abeceda hvězd (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)

Kameramanská filmografie

TV seriály

2010 Pohádky pro štěňátka (TV seriál)
2009 Podivuhodná cesta ježka Aladina (TV seriál)

Dokumentární

2002 Videoatlas naší přírody (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(53)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace