Reklama

Reklama

Komunismus: historie jedné iluze

(seriál)
  • USA Communism: The History of an Illussion

Obsahy(1)

Velký experiment, který začal výstřelem z Aurory, skončil neúspěšným pučem v srpnu 1991. Německá dokumentární série.  Třídílný dokumentární film o zrození a pádu komunistické říše začíná vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v roce 1981. Tehdy byl Sovětský svaz na vrcholu moci. 64 let po Velké říjnové revoluci byla Moskva centrem světového komunismu a světovou supervelmocí. V srpnu 1991 se ulicemi Moskvy opět valily tanky. Komunističtí konzervativci chtěli ukončit Gorbačovovu perestrojku - ale lidé se postavili na odpor. Puč ztroskotal a s ním i velký politický a sociální experiment. Znamená konec SSSR také konec komunistické ideje? Jak lze vysvětlit zhroucení sovětského systému ze světové síly do politické bezvýznamnosti? Spolu s autory filmu hledejme odpověď.

Druhá část dokumentárního filmu o historii komunismu začíná uchopením moci Josifem Stalinem po Leninově smrti. Stalin neprodleně zrušil Novou ekonomickou politiku, odstranil svého největšího konkurenta Lva Trockého a v inscenovaných procesech začal likvidovat své někdejší spolubojovníky. Další vlna násilností však zasáhla celou zemi: kolektivizace zemědělství se zvrhla v teror proti venkovanům s katastrofálními následky. Obětí Stalinovy politiky se nikdo přesně nedopočítá. Tři roky po jeho smrti N. S. Chruščov odhalil zločinnou praxi stalinismu a upevnil svou moc s přesvědčením, že komunismus zvítězí nad kapitalismem.

Závěrečná část dokumentárního filmu o historii komunismu zachycuje jeho posledních 30 let. Začalo to nadějně: let Jurije Gagarina, určitý růst životní úrovně v SSSR, posílení sovětského vlivu na Kubě. Ale pak přišly neúspěchy: karibská krize, selhání v hospodářské soutěži s USA, berlínská zeď. Chruščova vystřídal Brežněv a sovětský systém se blížil ke stavu, jenž byl později nazýván stagnace. Kolabující ekonomika, neúnosné vojenské výdaje, válka v Afghanistánu. Pak přišel Gorbačov, glasnosť a perestrojka. A to byla pro sovětský systém poslední rána: pak následovalo zhroucení režimů v jeho satelitech a nakonec rozpad samotného SSSR. Poučení z dějin bylo tak tvrdé, že už těžko někdo může trvat na těchto iluzích a postojích.

Seznam jednotlivých epizod:  1. Leninova revoluce
2. Stalinova říše zla
3. Pád (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Politika v Rusku bola rovnako špinavá, ako v iných krajinách, kde sa choromyseľní mecenáši všemožne snažili dostať k moci, aby tak následne mohli realizovať svoje myšlienky. Jediný rozdiel medzi tamtou dobou a dnešnou je v tom, že dnes tých, ktorí hýbu opratami skrátka nevidíme. V tomto doba pokročila ... ()

Blackhawks 

všechny recenze uživatele

No myslím že po shlédnuti těchto tří dokumentárních snímku bude mít člověk, který měl mezery v téhle oblasti historie docela jasno. Je to chronologicky a velmi zajímavě odvyprávěno, spoustá dobových záběru a velmi povedený komentář.. Já dal pátou hvězdičku jen za název.. tak vystižný název by si zasloužil samostané hodnocení. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výnimočné dielko, komplexné a krásne mapujúce vývoj a koniec jednej zvrátenej ideológie. Ani nie tak ideológie ako jej realizácie. Dokument pútavo vykresľuje vznik komunistického hnutia a marxizmu s prízvukom na Lenina v prvej časti, na Stalina v druhej časti a pád socializmu v časti poslednej. Je smutné, že na konci vidíme mnoho ruských predstaviteľov očierňujúcich Gorbačova, že je to temná a škodlivá osobnosť dejín, pretože vraj rozbil ich štát. Sovietsky zväz ako žalár národov a jeho obhajoba by mala byť trestná a to aj v samotnom Rusku. Napriek tomu má Stalin v tomto štáte má stále brutálnu podporu a tohto gruzínskeho vraha oslavujú ako národného hrdinu. Dokonca aj samotný Putin, čiže zmenu ruského myslenia na dlhé desaťročia nemôžeme očakávať. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Období komunismu a obecně Sovětského Svazu je obrovským zdrojem zajímavých taktických a především diplomatických manévrů, jejichž autoři svírali v dlaních osud celého světa. Ikdyž čistě po technické stránce se nejedná o nijak závratný dokument, jeho obsah dokáže dostatečně osvětlit toto období neustálého strachu z možné zkázy. A ačkoli komunismus ve formě v jakém ho zřejmě už navždy každý z nás bude mít zafixován, je pryč bez šancí na návrat, myšlenka rovnosti člověka tu zůstane napořád. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Na malé ploše zachyceno takřka celé století vlády komunistů v Rusku. Je zde podle mého názoru správný podíl "mluvících hlav" a dokumentárních záběrů. Navíc komentáře jsou hodně zajímavé a neomezují se jen na popis událostí, ale analyzují a snaží se dobrat příčin a souvislostí jednotlivých událostí. Málokde je tak jednoduše ukázáno, proč socialismus nebo komunismus nemůžou v reálu fungovat. Nejvíc mně zaujal díl o Leninovi a době kolem revoluce a uchopení moci bolševiky. Jak už v zárodcích zrodu socialistického impéria se objevují i důvody jeho pozdějšího pádu. Zajímavý dokument ukazující historii nestranně a s nadhledem. Jen víc podobných. 80% ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno