Reklama

Reklama

Jak se vaří dějiny

  • Slovensko Ako sa varia dejiny (více)
všechny plakáty
Trailer
Slovensko / Česko / Rakousko / Finsko, 2008, 88 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film Ako sa varia dejiny je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. (RTVS)

(více)

Recenze (82)

Filmweb.cz (Stanislav Šulc)

"Možná si někdo představuje, že maso roste na stromech, ale Kerekes a jeho hrdinové jej z toho rychle vyléčí: reálné zabití krávy v jediném záběru, poprava kohouta a mnoho dalších předkuchařských rituálů zaručeně pobaví. Stejně jako celý Kerekesův snímek, který skvěle pracuje s absurditou a komikou…" více

Kinema.sk (Vladimír Kurek)

"Ako sa varia dejiny nie je len výborným nápadom na filmové spracovanie a poctivým hľadaním podkladov. Je to práca kvalitného režiséra, ktorý vie ako dramatizovať obraz (kukuričné pole) a jeho výborne sekundujúceho tímu. Určite treba spomenúť hudbu Mareka Piačeka a strih Mareka Šulíka. Päť rokov…" více

Playall.cz (Slávek Anlauf)

"Pokud jste zarytí příznivci tradičních dokumentárních filmů o válce, tak nečekejte, že toto bude váš šálek kávy. Peter Kerekes se spíše snaží nastínit emoce a pohledy jednotlivých osob, kteří si válkou sice prošli, ale jejich zbraněmi nebyly pistole a granáty, nýbrž vařečky a hrnce."

Premiere.cz (Gabriela Kudelová)

"Jugoslávská kapitola je nejzajímavější a dává zapomenout i na slabší chvilky. Ač jsou totiž všechny příběhy působivé, je jich na jeden film moc a jejich sledování začne být po hodině lehce jednotvárné. Ještě štěstí, že to nejlepší si režisér schoval na konec: ať už povídání zmíněného Chorvata v…" více

Rozhlas.cz (Tomáš Kůs)

"Jakkoli jsou výpovědi závažné, tvůrcům se v nich daří nacházet inteligentní humor. Skrze kuchyni se totiž často tvoří i boří státy, jak je uváděno na příkladu rozpadu bývalé Jugoslávie, kdy si premiéři Srbska a Chorvatska na jednáních naschvál servírovali svá typická národní jídla, což druhou…" více

Tiscali.cz (Jan Jaroš)

"Režisér i pracuje s archivními snímky, které přibližují dějinné události, jichž se kuchaři kdysi účastnili. Většinou doplňují či přímo tvoří kontrapunkt k jejich vyprávění. Ale mnohé prozradí i samotné vzpomínky: třeba když jeden z francouzských kuchařů zavzpomíná, jak vojákům odjíždějícím bojovat…" více

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (více)

Reklama

Reklama