Reklama

Reklama

Jak se vaří dějiny

  • Slovensko Ako sa varia dejiny (více)
všechny plakáty
Trailer
Slovensko / Česko / Rakousko / Finsko, 2008, 88 min

Obsahy(1)

Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film Ako sa varia dejiny je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (82)

Mlle 

všechny recenze uživatele

Must see. V člověku není dobré a špatné, dokud to někdo nepojmenuje. Pojmenuje to, když to chce využít a s pomocí srdce a duše druhých "změnit svět". V prosté smysluplné činnosti a práci je nejhlubší krása. Lidská duše tu není od toho, aby byla dobrá. Je tu proto, aby byla. Baví-li vás dobro a krása, pěstujte je ve své duši. A jezte k tomu dobré jídlo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Pár vojenských konfliktov 20. storočia z pohľadu vojenskej kuchyne obohatených o kuchyňu Tita v závere jeho života s nezmyselným epilógom, ktorý bol len nevhodným estetizmom. Výber jednotlivých kuchýň a poradie mi veľmi zmysel nedávali, taktiež dialógy, ktoré sa viedli boli skôr monológmi, ktoré v mnohých momentoch šokovali. Úbohé srandovanie starých Nemcov o obsadzovaní Poľska, zlé a smutné reči o otravovaní zajatých nacistov židmi a nahnevané zlé pohľady jednotlivých Balkáncov voči sebe. Sem tam to bolo doplnené užasnutými otázkami prečo a bolo to najmä ohľadom okupácie Československa, no tam niekde to aj skončilo, čo tomu dodáva totálne čudesný pohľad. Tak buď ich nechajú vyjadriť svoje názory, akokoľvek pochybné alebo sa ich úplne pokúsia vysvetliť. Zničené jedlá tam boli zbytočný estetizmus. Vizuálne pekné aj s tými receptmi, hudobný podklad takmer žiadny, no skôr smutný priemerný dokument, ktorý koniec koncov takmer nič nové nepriniesol. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý koncept, originálne spracovaný, plný netradičných pohľadov na prierez vojnových udalostí v priebehu 20.storočia očami kuchárov z rôznych armádnych príslušností. Škoda, že samotný obsah ma svojou podstatou značne obišiel. Ale pokiaľ budete chcieť spraviť maďarskú klobásu pre stotisíc sovietov, či vedieť recept na otrávený chlieb, ktorý má usmrtiť tisíc esesákov, tak to bude určite film pre vás. 60%. ()

mi-ib

všechny recenze uživatele

Tak tohle jsem nedokoukal. Po prvních dvacetiminutách jsem získal pocit, že tenhle dokument nemá hlavu ani patu. Tím, jak výpovědi pamětníků hodně rychle skákaly sem tam, jsem v tom měl už od začátku obrovskej guláš. Po 20 minutách jsem to přepnul jinam, ale kdybych to dokoukal soudím, že bych měl z tohohle snímku stejný pocit, jako tady popisuje uživatel sharky, s tím rozdílem, že já bych tomu podle prvních dvaceti minut dal tak jednu hvězdu. Jenže nedokoukal jsem to, tak hvězdama nehodnotím. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Tak nějak mi připadá, že se Peter Kerekes k zajímavým informacím dostal čistě náhodou. Jinak se snaží pokukovat na diváka, inscenuje nesmyslné variace na vyprávění veteránů (viz. smažení kotlet ve vodě za stoupajícího přílivu) a čím dál víc nudí s pitomými „recepty“. Nepříliš zvládnutý film na zajímavé téma, tedy 50%. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Scéna s varením pri prílive bol nápad samotného aktéra. (Ivulo)
  • Vo filme môžeme vidieť 11 receptov, ktoré sa varili v 6-tich vojnách, v ktorých bolo 60,361,024 mŕtvych. (Raccoon.city)
  • Autori chceli do dokumentu pridať aj symfonický zvuk, ale pre nedostatok peňazí použili iba malý počet hudobníkov. (Raccoon.city)

Související novinky

Evropské filmové ceny

Evropské filmové ceny

10.05.2017

Od roku 1988 uděluje evropská filmová akademie filmové ceny pro evropskou kinematografii. Původně se ocenění jmenovalo Cena Felix a od roku 1997 bylo přejmenováno na Evropské filmové ceny. Udílení… (více)

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc

26.05.2009

Už ve čtvrtek 28. května začne v pražském kině Ořechovka filmová přehlídka „Slovenská zlatá šedesátá a ještě něco navíc“. 60. léta minulého století jsou všeobecně považována za zlatou éru… (více)

Reklama

Reklama