Reklama

Reklama

Tabu

(pořad)
všechny plakáty
Talk-show
Česko, 1994

Účinkují:

Roman Šmucler
(další profese)

Obsahy(1)

Tento pořad byl vysílaný v 90. letech na TV NOVA. Každý díl byl o nějakém společenském tématu. Např. násilí, homosexualita aj. Do studia přišel po tmě host, který se následně usadil do speciální budky. Moderátor mu kladl otázky a host anonymně odpovídal. Na konci pořadu se mohl host rozhodnout jestli se chce ukázat divákům. Moderátorem byl Roman Šmucler. (duklak2)

(více)

Recenze (72)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Reality show o podivných úchylnostiach, zvrhlostiach a komplexoch s názvom "Tabu" sa v deväťdesiatých rokoch minulého storočia pravidelne objavovala vo večerných hodinách na obrazovke českej komerčnej, súkromnej televízie Nova. Uvádzal to vysoký, slizký zubár Roman Šmucler. On sám na mňa vždy pôsobil dosť úchylne. Malo to svojich divákov. I ja som videl zopár častí, ale vždy som len nechápavo krútil hlavou nad témami, ktoré sa tam preberali. Nebavilo ma to. * ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

Když umělec je veřejnost.¬         Ani kdybych si myslel, že je vhodné uvésti pro širokou veřejnost jakýkoli nápad, neoznačil bych tento počin za dobře provedený; já si ale nemyslím, že je vše dovoleno pro to, že to je umožněno. Tvůrci tohoto pořadu postrádají cit pro to, co je vhodné a co už není, jim stačil nápad, kterého se s chutí chopili, totiž, chopili se jej jako by se chopili jakéhokoli jiného nápadu, který by mohl přinésti ve výsledku dobrou sledovanost. Tito lidé už nejsou schopni ale zvážit, že na veřejnosti není správné vyváděti cokoli bez výběru, mysleje při tom pouze na svůj prospěch. Jsou věci, které mají býti pro širokou veřejnost opravdu zapovězené, které mají býti vyhrazeny pouze určitým skupinám, jako jsou třeba odborníci, bezpečnostní složky a podobně. Určité věci běžnému člověku nepřinesou to, co by měly, leda by byly zvláštním způsobem, citlivě zpracované právě s ohledem na to široké zveřejnění; a to určitě nebyl případ tohoto pořadu.¬                 Vím, že pro řadu lidí bude těžké pochopiti můj názor, či se s ním dokonce ztotožnit; právě takoví ale tvoří onu širokou veřejnost, a jejich nepochopení je jedním z důkazů, že jsou věci, které pro ně jsou nevhodné. Na druhé straně, ti, co chápou, o čem hovořím, by mohli případně dělat takové pořady, poněvadž oni by je udělali úplně jinak. A nebo vůbec neudělali.¬                 Když umělec je veřejnost, výsledek bývá nemravný, vulgární nebo amatérský. Alespoň dva z uvedených přívlastků si televizní pořad Tabu pánů Vobrátilka a Šmuclera zaslouží. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Džííízs, to boli časy, keď nás ešte stále v relatívne čerstvo porevolučných časoch fascinovalo spovedanie kontroverzných človiečikov z ľudu. Kvôli tomu sme zostávali dlhšie hore a Roman Šmucler bol vtedy moderátorská hviezda nambr uan! :-D Oukej, musím sa priznať, že som tých Tabu až toľko nevidela a neskôr ma prestali zaujímať - ale predsa to bol na prvú polovicu deväťdesiatych rokov absolútne bombastický prelom a určite potrebný element. Keď sa mení doba, takéto relácie rezonujú. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Když tenhle pořad začínal, tak mi bylo 7 let. Někdo by možná předpokládal, že jsem tehdy chodil spát po Večerníčku, ale rodiče byli velmi benevolentní a v pátek večer jsem se mohl dívat na televizi, dokud jsem nepadl únavou. Za jediné mínus považuji, že jsem tehdy nebyl v mém dětském věku schopen porozumět vážnosti probíraných témat. Z mého dětství si pamatuji jen znělku s velice tajemnou a temnou hudbou a potom očekávání, zda zpovídaná osoba vyleze z budky a odtajní svou tvář. Já jsem si vždy přál, aby tomu tak bylo, kvůli tomu jsem na to vydržel v pátek večer koukat. A teď se mi mé páteční večery z dětství připomněly díky reprízování celého pořadu Tabu. Televize Nova nám v současnosti (rok 2008) nabízí každý pátek pozdě po půlnoci (většinou mezi druhou a třetí hodinou ráno) reprízu pořadu od raných začátků z roku 1994 až do ukončení vysílání pořadu v roce 2000. Nyní, v době, kdy píšu tento komentář, je reprízování ve fázi, že jsou nabízeny díly z roku 1995. A každá ta výpověď, každý ten díl mě dokáže velmi emociálně zasáhnout. Ať je to výpověď dětského homosexuálního prostituta, ať je to výpověď muže nakaženého virem HIV díky transfúzi krve, ať je to výpověď muže s pokročilým stádiem rakoviny, nebo ať je to výpověď ženy trpící lupénkou, všechny tyto výpovědi jsou skutečně velice silné a v tehdejší době se jednalo opravdu o zlom, že tito lidé mohli vystoupit v televizi a o svém problému pohovořit. A i když v současnosti tato témata v Česku přestávají býti tabu, síla tehdejších výpovědí je stále velmi silná. Navíc tento formát tehdy nikde jinde na světě neexistoval a televize Nova tím pádem přišla s jedním z mála, ne-li jediným původním formátem vzniklým v Česku, jehož licence kupovaly televizní stanice z ostatních států, a co jsem se dočetl v jednom rozhovoru s Romanem Šmuclerem, tak dokonce skandinávské televize koupily pár nejsilnějších dílů tak, jak se odvysílali u nás, a pouze to nadabovaly. Myslím si, že na tento pořad bychom měli být hrdí, protože má velikou informační a výpovědní hodnotu a je to původní formát z České republiky, což už se patrně nikdy jindy u nás nic podobného, nic původního vymyslet nepodaří. Pro mne jednoznačně za pět hvězdiček a díky TV Nova za reprízu. ()

Meow86 

všechny recenze uživatele

CO TABU - TO ÚCHYL. Ve své době byl pořad ještě tak trochu zakázaným ovocem a neprobádaným světem. V dnešní době snad žádné sebepeprnější téma není tabu. Dnes už se lidé leckterými úchylkami sami a ochotně chlubí na sociálních sítích. Čím více se chlubí a vystupují z "anonymní budky", tím méně jsou zajímaví. Jenže tenkrát, když mi bylo 8 let, byl Mark Zuckerberg sotva o 2 roky starší než já a od založení voyerského ráje jej dělilo dlouhých 10 let. Dívat se potají na Tabu, bylo stejně pikantní, jako sledovat potají porno. ()

Zajímavosti (4)

  • Pořad se vysílal sedm sezón a odvysíláno bylo 350 dílů. (Duoscop)
  • „Tabu jsem vymyslel, i když televizní formát nikdy není dílem jednoho člověka, spoustu nápadů tam vnesl i tehdejší šéfredaktor publicistiky Radek Bajgar. Vzniklo to tak, že se vysílal pořad Uzel (od r. 1994), který se měl rušit. Vladimír Železný řekl, že máme čtyři dny na to, abychom přišli s úplně novým pořadem, jinak všichni, kteří Uzel děláme, končíme. Za dva dny pak vzniklo Tabu“ řekl k pořadu Roman Šmucler. [Zdroj: Extra.cz] (Duoscop)
  • Když Tabu začínalo, jednou z prvních, kdo vystoupil z budky, byla dívka, která byla homosexuální jednička. To bychom dnes vnímali normálně. Ale po odvysílání ji napadali, protože tehdy ještě panovala velká nesnášenlivost, kterou jsme pomohli odbourat,“ prohlásil Roman Šmucler. [Zdroj: Extra.cz] (Duoscop)

Reklama

Reklama