Reklama

Reklama

Vidím město...?

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2008, 57 min

Obsahy(1)

Od devadesátých let minulého století prožívá Praha - a s ní i její obyvatelé a návštěvníci - nebývalý rozvoj. Naskýtá se však otázka, co je tím pojmem míněno. Zda přes všechny bohulibé činy, k nimž patří například rekonstrukce některých vzácných objektů, nedochází na druhé straně k tomu, že jiné trestuhodně chátrají. Že se historické centrum města vylidňuje, aby jeho starobylé uličky zaplnil turistický folklor. Auta dojíždějící administrativy. Aby se z domů pro život staly domy peněz. Aby vyrůstala nákupní centra, jakožto "duchovní" obsah čehosi. Aby prostě město přestalo být městem pro lidi, ale stalo se spíš předmětem mnohdy protichůdných zájmů architektů, památkářů, developerů, rozhodujících úředníků i občanských sdružení. Vidíme ještě město jako místo pro spokojenou existenci? Má Praha nějakou vizi? Stane se tolik diskutovaná dostavba výškových budov na Pankráci precedentem pro "manhattanizaci" jiných pražských čtvrtí? Lze věřit proklamacím developerů, že Praze nechtějí škodit? A zodpovědným úředníkům, že ta zodpovědnost je náplní jejich práce? Že panorama Prahy, jakožto moderně se rozvíjející metropole, nezaplevelí nějaké další pomníky pýchy a ambicí? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Dobře jsem věděl, že mě tenhle pořad pěkně rozčílí. A taky že ano... Základní premisou tohoto dokumentu je, že by nikdo s malým pinďourem v kombinaci s malým sebevědomím neměl mít rozhodovací pravomoci, které ovlivňují věci veřejné. Radní Dvořák se rozplývá nad Prahou 1 a jak tam rostou samá dětská hřiště, školy, parky a jak nádherně se tam žije, přičemž jediné o čem hovořil, tak kde vyrostou nové hotely a kancelářské komplexy a jak se tam bude žít lépe a lépe. Když se ptali developera ECM, co on na zvěrstvo, které chystá vystavět na Pankráci, nehledě na názor UNESCO, tak prohlásil, že věže k Praze vždy patřily a patří (upřímně nechápu, proč se ho ptali a zároveň neuvedli jeho odbornost v urbanistice, která patrně chybí). S čím lze rozhodně souhlasit, že z Prahy jsou lidé neustále vytlačováni a jádro Prahy již slouží pouze těm několika skutečným turistům, ale spíše chudáčkům, kteří si tady mohou dovolit to, za co by je v jejich zemi nakopali do prdele nebo sexuálním turistům. Druhé s čím lze souhlasit, že Praha nemá žádnou urbanistickou vizi a každý si může plácat, na co má peníze, vše podporované naprostým diletantismem magistrátu a odboru památkové péče. Když však Dvořák začal básnit o megasuperbusiness nákupním centru Paladium na Náměstí Republiky, dospěl jsem právě k úvodní premise. Jsem rodilý Pražák a jsem na to hrdý, bohužel téměř s každým dnem o něco méně, zvlášť, když takovýhle personální xindl rozhoduje o tom, jak Praha bude vypadat. Kdekdo se dnes vysmívá stavbám v duchu socialistického realismu, ale co je tohle? Kapitalistický realismus? Určitě ano, tyhle nevkusné baráky budou za třicet let vypadat stejně hnusně, ale pak už bude pozdě s tím něco dělat. Je mi z toho opravdu na blití. ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Ukázka kam vede neskutečné diletantství pražských magistrátů ve spojení s všemocnou stavební lobby novou pražskou zástavbu. Obzvláště "komentáře" pana radního Dvořáka jsou na pomezí toho, zda se jeho výrokům má člověk smát, či plakat nad tím, že si evidentně volení zastupitelé myslí, že si mohou dovolit všechno a všechno jim projde, pokud se budou tvářit dostatečně umělecky, či intelektuálně. Zvlášť dvořákovy "průpovídky" o přínosu Palladia pražské architektuře a pražanům jsou přímo k popukání. Samotný dokument je pak bohužel dosti sterilní, jak se již vyjádřil recenzent v deníku Metro. Kde je byť sebemenší zmínka o do této chvíle zmařené výstavbě kaplického návrhu Národní knihovny? Kde je zmínka o situaci kolem lukrativních pozemků pod Masarykovým nádražím a jeho budoucností? Rádoby vtipné hrané a loutkové vložky pak působí spíše rušivě a do dokumentu příliš nezapadají. Škoda, z daného ožehavého tématu se dalo vytěžit více, na druhou stranu však patří autorům dík za pokus o zmapování tristní situace nové pražské zástavby. ()

Stegman 

všechny recenze uživatele

Poprvé mi někdo jasně ukázal, jak je možné všechno to, co se v pražském centru děje. Že Odbor památkové péče dává magistrátu pouze doporučení, nikoli rozkazy. Že radní Dvořák staví všude obchodní a kancelářská centra, protože "je tam pak život a nepotulují se tam různá individua". Že... ale ne. Už toho nechám. Je toho prostě spousta. Od neexistujícího architektonického konceptu, přes nefungující bytovou politiku, až třeba po zaměření se na sexuální a disneylandskou turistiku. Hlavní poselství filmu je jasné: Dokud to naše společnost nebude chtít řešit, tak se na tom všem hovno změní. ()

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Pánové Švácha a Biegel mi mluvili z duše. Za to radní Dvořák snad zpočátku "básnil" o zcela jiném městě a posléze nás provedl místy, kde budou v budoucnu nové hotely stát, pokud investor dá... ()

iNKa 1104 odpad!

všechny recenze uživatele

Jako člověka, který se v oboru architektura pohybuje, mě absolutně zarazilo, s jakou příšernou dramaturgií se v tomhle dokumentu pracuje. Pokud už točím dokument, chci přece, aby měl maximální výpovědní hodnotu. Podbarvování podivnohudbou spolu s podivnoobrazy, absolutně příšerným loutkovým divadlem a rádobyvtipnýma lidovýma postavičkama je urážkou inteligence diváků a podceněním jejich schopnosti koncentrace. Potom i velmi vážné a zarážející skutečnosti, které zazní z úst odborníků na dané téma, vyzní jak z tlampače z poutě. Proč pořady o architektuře nedáte do rukou odborníkům?! Jsem zhnusena. ()

Reklama

Reklama