Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Croft odpad!

všechny recenze uživatele

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Ze-nas-zachrani-vseslovanska-unie-To-muze-tvrdit-jen-idiot-nebo-vlastizradce-pise-tvar-z-CT-499841. Chazar jak vystřižený Kučera žvaní o vlastizradě? Ale která je vlastně ta jeho vlast? Kučera v pořadu-Hystorie cs-nedávno říkal, že se bojí že bude muset psát pod pseudonymem jako za komunistů.Tady vidíte jakej je ten Kučera kokot! :-) PS: Zajímalo by mě jakou má sledovanost tato zcela neobjektivní - propagandistická sračka, kterou tento vlastizrádný oportunistický parasit uvádí. Už nikdy více, stačil mi díl o propagandě to by člověk blil (doslo i na PSM jak jinak, ano prý pochází z ruska - carská ochranka - dávno vyvrácený žvásty, antisemitismus jak jinak, Jefim Fuckštejn prý není sionista, tak on nemusí být, ale je to ukrajinský chazar a prý je to všecko propaganda, Kučera tam tvrdil že nejspíš ruského původu, došlo i na film Jan Cimbura, kde bylo řečeno "toho žida nám tu byl čert dlužen" a už je to antisemitismus a další sračky). Jaký chazar by o tomhle všem nemluvil a nelhal nebo nemlžil, to jsme se zase jednou zasmáli. :-) Staří lidé se prý koukají a Anděla protože tam je propaganda, mladí lidé už nevnímají že tam je. Mno, prostě vodborníci na slovo vzatí a tohle platíme ze svých daní..To vysoké hodnocení hovoří za vše, lidi jsou bud už uplně debilní a nebo zmanipulovaní- zblblí. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Trocha na oživenie pamäti. Príbeh : Židia v protektorátu a v Slovenskom štáte. V roku 1939 došlo k rozdeleniu Československej republiky a tým aj k rozdielnym formám holokaustu. V Čechách arizácia židovského majetku bolo plne v nemeckých rukách a samotní Česi sa skôr snažili o podlomenie ich sebavedomia. Boli to rôzne zákazy, nesmeli chodiť do kín, divadiel, reštaurácii, boli vylučovaní z rôznych nákupov, nemohli chodiť po ôsmej von, do parkov a podobne. Nakoniec se po roku 1941 psychologické ponižovanie Židov začalo meniť vo fyzickú likvidáciu. Smutnú úlohu tu zohral Terezín, ktorého bránami prešlo okolo 140 000 Židov. V Čechách k pogromom po skončení vojny takmer nedochádzalo. V Slovenskom štáte si rasovú segregáciu vykonávali sami Slováci podľa pokynov z Ríše. Prvý transport odišiel 25.3.1942 z Popradu a do októbra bolo transportovaných 57752 židov. Slovenská vláda platila Nemecku za každého odsunutého Žida 500 ríšskych mariek. Tuka žiadal nemeckú stranu, aby podpísali zmluvu s tým, že za tento poplatok sa Nemci zaručia, že Židia sa späť už nevrátia. Toto Nemci odmietli. Vojna skončila a Židia, ktorí prežili sa vracajú domov, na Slovensku bolo obrovské množstvo arizátorov, ktorí sa takto získaného majetku nechceli vzdať a tak dochádzalo k pogromu (viď Topolčany). ()

Reklama

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Díl o Valdštejnovi. Ať už jste si o něm něco přečetli nebo ne, bude sledování tohoto pořadu ztraceným časem. Probíhá to tak, že moderátorka klade hostům dotazy, z nichž je zřejmé, že není úplně nepoučená, ale na jejichž základě dostáváme od hostů jen nesouvislé recyklování v literatuře tisíckrát probraných trivialit. Hostům tento formát, jak se zdá, vyhovuje. Čili skoro hodina zbytečného plkání o něčem, co mělo být uvedeno v hutném úvodním bloku, na nějž by mohla navázat skutečná, zasvěceným odborníkem moderovaná debata. Problematik k tématu je dost (hosté se jich alespoň dotkli, ale nezdálo se, že by měli k valdštejnské tématice skutečně co říci). Já jsem naivně očekával, že zjistím, kudy se ubírájí valdštejnská studia od dob Janáčkových či Polišenského monografií, nebo že budu svědkem disputace o významu a zhodnocení této naprosto mimořádné postavy mezi Čechy. Místo toho úryvky z komické Daňkovy hry a jeden záběr z Českou TV nepochopitelně pohřbené hry Popel a hvězdy. Jedině vstup objevitele Valdštejnova podrobného horoskopu byl k něčemu dobrý, kdežto vstup historika vojenství dobrý být mohl, kdyby netrval minutu. Ostatně vévoda Frýdlantský, Meklenburský etc. by si zasloužil spíše dkumentární seriál. ()

giordano 

všechny recenze uživatele

Výjimečný pořad bez větších známek ideologizace, jakých je v současné dokumentární tvorbě čím dál méně. S některými subjektivními hodnoceními historiků by se samozřejmě dalo trochu polemizovat, ale ti 3 hosté včetně moderátora pana Kučery se většinou slušně a věcně usměrňují a jsou zářným příkladem demokratické diskuse, z nich by si měla vzít příklad velká část naší politické reprezentace. Pokud se kvalita pořadu a zvaných hostů z akademického zázemí příliš nezmění, 5 hvězd si u mě zaslouží. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama