Reklama

Reklama

Gentleman Josef Škvorecký

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Josef Škvorecký patří ke světově nejznámějším českým spisovatelům. Během svého exilu vrostl také organicky do kanadské kultury, byl významným pedagogem na toronstké univerzitě a společeně se svou ženou, Zdenou Salivarovou, vedl nakladatelství Sixty Eight Publishers. Režisér Petr Kaňka se za "Škvoreckými" vypravil za oceán a natočil film - spočinutí. Zrekapituloval samozřejmě přelomová literární díla, ale nejpřesněji filmem pojmenoval životní situaci manželů, kteří se respektují, a kteří přes všechnu slávu zůstali zcela osamoceni. Jen se svými vzpomínkami na bohatý a bouřlivý život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Snaha zachytit plodný život zdatného, vzájemně se podporujícího manželského českého vlastně přirozteně feministického páru, který si alespoň trochu sáhl na kýženou světovost, byla úspěšná. Hořký tón jinak slunečních žní je pochopitelný - umírat se nechce nikomu ani tehdy, má-li to být vyústěním plně žitého, plnokrevného všestranně bohatého a dělného příběhu. Spíše než dokument točil režisér a scénárista Petr Kaňka vědomě jakýsi esej v obraze, založený na dvojí - náchodské a torontské - kompoziční časové ose. Decentnost, noblesa a takt, kterým dal přednost, se podle mého názoru pozoruhodně osvědčily. Český divák se určitě dozvěděl nejdůležitější - i méně známá - data o druhé části života dvou lidí bez nichž by česká kultura československého období byla nepředstavitelná. Myslím, že se tak stalo způsobem, který v soudobém českém dokumentárním filmu patří minimálně do širší špičky žánru. Česká televize i český televizní divák mohou být s dosaženým výsledkem spokojeni . ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, jehož objev byl pro mě velmi příjemným překvapením. Mému nejmilejšímu literátovi je zde skládán velmi působivý hold a osobně jsem se zde dozvěděl celou řadu nových a zajímavých skutečností, které jsem dosud neznal. Snad ani nelze docenit velkorysost, s níž nechali manželé Škvorečtí nahlédnout do svého soukromí. Dokument díky tomu získal vysloveně intimní charakter, s nímž jsou zde představeny často dojemně lidské detaily ze života těchto milých lidí. Po dokoukání si nelze nepovzdechnout, jaká škoda, že už autor není mezi námi... ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Manželé Škvorečtí prokázali, že dokáží výborně vyprávět nejen písemnou, ale i ústní formou. Bez saxofonu by byl jakýkoliv film spojený se Škvoreckým neúplný, narozdíl od Setkání v Praze, s vraždou tady hudba působila jako přirozená součást vyprávění. Zajímavé vysvětlení, jak vznikl název knihy "Inženýr lidských duší". ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Je to tak trochu jiný dokument, než na jaké jsme zvyklí, v případě velikánů naší literatury. Tím ovšem nechci říct, že je to špatně, naopak. Je to dokument civilní, neotřelý, ale ve svém konečném vyznění i smutný. ()

alanP 

všechny recenze uživatele

Záběry dokreslující děj z občanské války opravdu nechápu a stejně tak toulajícího se saxofonistu po Náchodě. Jinak Škvorecký a Salivoravá si zasloužej hvězdiček 10. ()

Reklama

Reklama