Reklama

Reklama

Občan Havel přikuluje

  • Slovensko Občan Havel přikuluje
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentu Občan Havel přikuluje Jan a Adam Novákovi se vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla slavná hra Audience. Zároveň uvádějí diváka do paradoxů podivného světa československé normalizace. V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář… Dokument také uvádí podstatnou část Audience ve formě archivní koláže sestřihané z fotografií a zvukových i obrazových nahrávek z jejích nejrůznějších představení po celém světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (93)

Master19 

všechny recenze uživatele

Na tento dokument se je nutno - ještě více než na Občana Havla (bez přívlastku) - dívat vlastníma očima. Nejde o to, že by něco podsouval, ale předkládá informace ke zpracování divákem. To je klad. Těch informací je bohužel málo, to je zápor. Tedy nízké hodnocení nikoliv kvůli komukoliv, kdo mi je nesympatický, ale kvůli nízké užitné hodnotě. PS: Toto není diskuze, tak prosím aspoň ty inteligentnější o zdrženlivost v reakcích na něco jiného, než film samotný. :-) ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Tak Nováci si přičudlili... °-/.. . . . Směšné? Smutné? Nudné? Otravné? . . . Další zbytečnost parazitující na tématu "Havel" a víc zas nic... Jedna hvězda za vlastně ani nevím co. Asi za to kouzlo nechtěného některých >nosných< informací zde prezentovaných, spoluvytvářejících lidový havlovský mýtus... Hnus. . . . Ani se neptám za rozpočet tohoto homevidea a z jakých zdrojů (jo, jasně, jak jinak S.F.Č.R.P.P.R.Č.K. a Ú.P.S.T.R.) byla vyplacena ta parta Havlových kamarádů, spolukuliče a fízláky ejhle nevyjímaje. Tak si hezky poplácali a konečně si někteří klucí mohli taky povolit opasky, že... Jen aby vám hrdinové nové doby nevylezlo taky nějaký to střívko... %-] - - - P.S. Haha, Hartl stylizující se do role trpícího disidenta, co "...leta nemohl v televizi a nic..." - a ty sračky v jeho předpřevratové filmografii jsou co? 8-o . . . A ta Juřina, jujujuju, tak doufám že si dneska mastí pysky tou svou "Koňskou mastí" 8-D . . . Šaškárna na havlát... - - - P.P.S. Ta původní >La-Hv-ovská< "Audience" byla skvělá. Jojo, je to tak dávno... - - - P.P.P.S. Mertu mám rád. Dodnes. Furt. - - - P.P.P.P.S. Ano, je to všecko na hovno! Podílel se a zbohatl na tom i ten pokrytecky adorovaný Havel. Amen. - - - - - (Poprvé viděno 30.3.2011 na >Nova(cké) Cinema< co na to má, hodnocení 716., komentář zde přikulený jako jednašedesátý - 30.3.2011) ()

Reklama

Sista 

všechny recenze uživatele

No..možná ten dokument mohl být trošku kratší. Téma přikulujícího prezidenta je zajímavé, ale dost rychle se vyčerpá a pak už sledujeme mix známý z tolika jiných dokumentů o životě disidentů v totalitním státu - alibistické řeči bývalých estébáků a vzpomínky špiclovaných, směs fotek a dokumentů, to celé prokládané úryvky z hry Audience, která na základě zážitků z práce v pivovaru vznikla. Celé to na mě působilo dost roztříštěně a v druhé půlce (díky tomu) i trochu únavně. Přestože hodnotit dokument citací poslední věty z Audience by bylo moc přísné, přišlo mi, že je určen pro ty, kteří už o životě Havla něco ví - těm ale nepřinese nic moc nového. Naopak ostatní se v něm trošku ztratí... ()

Venak odpad!

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mi teda bylo špatně už po první minutě v kině jsem si musel zapnout písničky do sluchátek a dát si šlofíka jinak bych musel běžet směrem k záchodu.... Nechápu jak někdo může tomuto filmu dát lepší hodnocení než "odpad!".... Lituju toho dne kdy jsem vstoupil do kina se školou za předpokladu, že se na to alespoň půjde koukat... ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

Dokument je to zajímavý, ale nějak těžko se mi hledal smysl toho dokumentu. Já to beru jako ukázku z jedné životní epochy Vaclava Havla - zaměstnání v pivovaru. Nějak nechápu ty rozhovory s příslušníky StB a některými disidenty (např. Bok - co tímhle chtěl autor říci?) ty StBáci mají ještě drzost vystoupit na kameru, bože co je to za lidi, že se nestydí... Do toho všeho zamíchaná Jiřinka Bohdalová, Lanďák,...no prostě zajímavé, ale nemá to jasný směr, výpověď či záměr. I tak to stojí za shlédnutí (v TV). ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Uvedení filmu se bohužel nedočkal Arnošt Šerkézy, který kdysi Havlovi přikulování usnadňoval tím, že za něj koulel sudy plné. Bývalý boxer zemřel loni po natáčení na krvácení do mozku. [distribuční list] (POMO)
  • Podobnost názvu se starším dokumentem Občan Havel (2007) je ze strany Jana a Adama Novákových nezáměrná. Jejich snímek Občan Havel přikuluje měl totiž své jméno vybrané již několik let předtím. Název totiž navazuje na film Občan Václav Havel jede na dovolenou (2005) stejné autorské dvojice. [distribuční list] (POMO)

Reklama

Reklama