Reklama

Reklama

Kriminální snímek talentovaného režiséra Carlose Carrera líčí vyšetřování vražd žen, které se odehrávají na severu Mexika v pohraničním městě Juárez. Podaří se policejní kapitánce Blance pokračující sérii zločinů zastavit? [Cinema Mundi 2010] (oficiální text distributora)

Recenze (18)

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak nějak jsem podvědomě očekávala temnou atmosférickou detektivku a v tomhle směru jsem trochu zklamaná. El Transpantio je víc, než cokoliv jiného spíše drsnou dramatickou výpovědí o mexickém bezpráví a krutostech, prováděné na bezbranných ženách, o nezájmu zkorumpované policie i politiků a celkové frustraci, plynoucí z této bezútěšné situace. Ve městě Juarez těsně sousedícím s USA možná řádí sériový vrah, ale je jen malým zrnkem písku v soukolí hromadného násilí a sexuálně motivovaných vražd. Brutalita s jakou jsou nešťastné dívky zamordovány a poté necitelně odhozeny z auta, zasáhne o to víc, že je film inspirován skutečnými událostmi. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

V pohraničnom meste Juárez dochádza k brutálnym vraždám mladých žien. Polícia si s prípadom nevie rady, a tak na tamojšiemu oddeleniu prichádza na výpomoc mladá, ambiciózna vyšetrovateľka Blanca. Podarí sa jej vraha vypátrať a konečne ukončiť obrovský nátlak verejnosti? Film podľa skutočnosti, ktorý viac menej vyobrazuje pozadie vyšetrovania. Postoj vysoko postavených funkcionárov, ktorí, či už tomu verejnosť verí, alebo nie, majú najmä pri takýchto veľkých prípadoch väčšie slovo, ako by si obyčajný človek myslel. Nie, že by bol snímok zlý, ale postráda to, čo by malo byť pri thrillery samozrejmosťou - napätie. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Příhraničním městečkem Juarezem otřásá případ masového vraha. Respektive už neotřásá, neboť vrah pravidelně již po několik let zabíjí a mučí mladé ženy, a jejich zohavená těla pohazuje uprostřed pouště - a všichni si na toto více méně zvykli (policie se tváří že o nic nejde, politici palčivé otázky zahrávají do autu). Jediný, kdo se případem ještě trochu zabývá je mladá policistka Blanka, která se snaží celý případ vyšetřit - ale některé nitky ukazují do nejvyšších míst, a tak začíná mít sama policistka problémy... Z filmu mám docela rozporuplné pocity - na jedné straně naprosto dokonale (a chtěl bych říct realisticky, ale jelikož jsem v Mexiku nikdy nebyl, tak nevím) zobrazuje beznaděj, která uprostřed chudobou zmítaného města čiší, místo - kde život nemá skoro žádnou cenu (a pokud jste žena, tak už vůbec), bez peněz (amerických) si ani neškrtnete a ani zkorumpovaná policie pro vás nehne ani prstem. Na druhé straně jsem se chvilkama ztrácel v podivném střídání dějových a časových linií (v jedné linii proběhl krátký rozhovor, a v druhé jsme se posunuli o několik dní) - ale i přesto jsem s filmem relativně spokojenej... ()

PetrPan2 

všechny recenze uživatele

O únosech a vraždách žen v Ciudad Juarez byly za posledních dvacet let popsány stohy papírů a natočeno několik filmů. Od těch neskutečně pitomých tortureporn, po ty jenom přitroublé s Jennifer Lopez. Tenhle snímek naopak patří k těm lepším a, jak to u současné Mexické kinematografie bývá, patřičně drsným. ()

casioa.... 

všechny recenze uživatele

Ďalší film poskytujúci sondu do života v "spodnej-druhej" polovici amerického kontinentu. A podobne, ako Tropa de elite (2007) to na Mesto bohov alebo Amores Perros nedočiahne. Silné momenty sú, tak isto to, čo tu ešte nebolo - poukázanie na odporné pomery dehonestujúce a zneužívajúce ženu....ale, to je asi tak všetko. Je to odporné, a chce sa Vám zvracať, ale...vidíte to iba ako spoza nepriestrelného skla. A keby sa tvorcom to nepriestrelné sklo podarilo odstrániť, zažili by ste niečo fakt zdrvujúce-ale, bohužiaľ, to sa nestalo. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama