foto

Jimmy Smits

  • nar. 9.7.1955 (62 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jimmy Smits (9. července 1955) se narodil v Brooklynu v New Yorku. Jeho otec, Cornelius Smits byl Surinamský přistěhovalec nizozemského původu a byl ředitelem v továrně na hedvábí. Jeho matka Emilina je z Portorika a pracovala jako zdravotní sestra. Oba jeho rodiče pocházeli z dvanácti dětí, ale on sám má jen dvě mladší sestry, Yvonne a Dianu. Vyrůstal v oddané katolické rodině a své dětství strávil na ostrově Portoriko v dělnické čtvrti. Pak se rodina opět přestěhovala do New Yorku, kde v roce 1980 získal bakalářský titul obor drama na Brooklyn College a strávil pak ještě dva roky na Cornell University, kde získal MFA. Zajímavostí může být i fakt, že již v sedmnácti letech zplodil dceru Tainu. A přesto úspěšně obě školy dokončil a to hlavně proto, že mu pomohla celá jeho rodina. Ačkoli je narozený v New Yorku, má Smits hluboké kořeny na ostrově Portoriko a často tento ostrov navštěvuje. Byl i zatčen za účast v protestech proti bombardování amerického námořnictva pobřeží ostrova Portoriko a Vieques.

Jeho kariéra byla většinou založená na hereckých výkonech v TV seriálech (DEXTER; CANE). Je asi nejvíce známý svou rolí mladého právníka z roku 1986 - 1991 jako Victor Sifuentes v TV seriálu PRÁVO V LOS ANGELES. Za účinkování v sérii POLICIE NEW YORK (1993) získal pět nominací na cenu Emmy za nejlepšího herce. Ve své kariéře nezapomněl ani na divadlo. Ale i jeho role ve filmech jsou hodné povšimnutí (STAR WARS; LÁSKA PODLE PŘEDLOHY). Působí také jako úspěšný konferenciér a na některých akcích i jako přednášející. Má totiž velmi příjemný a kultivovaný hlas. A jeho velmi dobrý vzhled se nedá přehlédnout.

Jeho kariéra pokračovala velmi dobře, ale to ho neuspokojovalo. Chtěl pomáhat lidem hispánského původu a v roce 1997 založil spolu s hercem Esai Moralesem, herečkou Sonia Braga, advokátem Félixem Sánchezem a Washington DC Národní nadaci pro hispánské umění. Je proto pochopitelné, že jeho práce i mimo kameru odráží jeho odhodlání udržet dědictví a kulturu Latino. A je jeden z prvních, kdo ztělesňuje rostoucí Hispánský vliv v politice a zábavě. V roce 2001 měl uvádět Latin Grammy Awards, ale kvůli teroristickému útoku byl odvolán. Vítěze pak ohlásil na tiskové konferenci.

Herec je i obhájcem diagnostického vyšetření tlustého střeva a konečníku a angažuje se i ve veřejné obchodní službě. Za svůj život zatím získal tato ocenění: Imagen ocenění, Hispanic Media Image Task Force, 1987 Národní Hispanic Bar cti Mexiko, 1988 Cenu Emmy za vynikajícího herce ve vedlejší roli v TV seriálu, akademie televizního umění a věd, 1990 Bravo ocenění, Národní rada La Raza, pro vynikajícího herce v televizním seriálu, 1996 Zlatý glóbus, Hollywood foreign Press Association 1996.

Smits byl šest let ženatý s Barbarou, matkou dcery Tainy (1973) a syna Joaquina (1983). Od roku 1986 žije s herečkou Wandou de Jesus v Los Angeles.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Art of Living
Who We Are Now
2016 Rogue One: Star Wars Story
2009 Mother and Child
Traspatio, El
2007 Láska podle předlohy
2005 Lackawanna blues (TV film)
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů
2003 Angel
2002 Star Wars: Epizoda II - Klony útočí
2000 Dotek zla
Million Dollar Hotel
Price of Glory
1997 Džungle
Mother Goose: A Rappin' and Rhymin' Special (TV film)
Vražedné pomyšlení
1996 Marshallův zákon (TV film)
1995 Moje rodina
Poslední slovo
Šalamoun a princezna ze Sáby (TV film)
1994 Cisco Kid (TV film)
1993 Krutý omyl
Monstrum (TV film)
1992 Broken Cord, The (TV film)
1991 Oheň lásky
Proměna
1990 Vital Signs
1989 Přistěhovalec
1988 Lesk smrti (TV film)
1987 Hotshot
Stamp of a Killer (TV film)
Temné síly
The Highwayman (TV film)
1986 Rockabye (TV film)
Se strachem v zádech
1984 Miami Vice (TV film)

TV seriály

2017 24 Hodin: Nezastavitelný (TV seriál)
11:00 p.m.-12:00 a.m. (E12)
10:00 p.m.-11:00 p.m. (E11)
9:00 p.m.-10:00 p.m. (E10)
další epizody (12)
The Get Down (TV seriál)
Only from Exile Can We Come Home (E11)
Gamble Everything (E10)
One by One, Into the Dark (E09)
další epizody (4)
Vražedná práva (TV seriál)
I'm Not Her (S04E02)
I'm Going Away (S04E01)
2016 The Get Down (TV seriál)
Raise Your Words, Not Your Voice (E06)
You Have Wings, Learn To Fly (E05)
Forget Safety, Be Notorious (E04)
další epizody (6)
Brooklyn 99 (TV seriál)
Mr. Santiago (S04E07)
2014 Zákon gangu (TV seriál)
Papa's Goods (S07E13)
Red Rose (S07E12)
Suits of Woe (S07E11)
další epizody (13)
2013 Zákon gangu (TV seriál)
A Mother's Work (S06E13)
You Are My Sunshine (S06E12)
Aon Rud Persanta (S06E11)
další epizody (13)
2012 Zákon gangu (TV seriál)
J'ai Obtenu Cette (S05E13)
Darthy (S05E12)
To Thine Own Self (S05E11)
další epizody (12)
2010 Outlaw (TV seriál)
2008 Dexter (TV seriál)
Chcete si vzít Dextera Morgana? (S03E12)
Rozlučka (S03E11)
Jít svou vlastní cestou (S03E10)
další epizody (12)
2007 Cane (TV seriál)
1999 Západní křídlo (TV seriál)
1995 Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
1986 Právo v Los Angeles (TV seriál)

Dokumentární

2010 Latin Music USA (TV seriál)
2006 Yo soy Boricua, pa'que tu lo sepas!
2002 Inside 'NYPD Blue': A Decade on the Job (TV film)
2000 Adventures in Wild California
2000 ALMA Awards
1999 Puerto Ricans: Our American Story, The
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
1996 Animal Charm: Golden Digest
West, The (TV seriál)
1995 Songs of the Homeland (TV film)

TV pořady

2008 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2005 The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
1998 The 50th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The 48th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1995 The 47th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1991 The 43rd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1988 The 40th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1987 The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace