Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Unikátní dokumentární série Proces H (10 × 52 min.) vypráví o přípravě, průběhu a aktérech komunisty inscenovaného „Procesu s vedením záškodnického spiknutí proti republice se skupinou Dr. Milady Horákové“ z roku 1950.
V dokumentární sérii Proces H nejde v první řadě o „téma Horáková“. Osobnost JUDr. Horákové je celkem známá, ale zkusme si jen vyjmenovat těch dalších dvanáct mimořádných osobností, které se komunistický státní soud rozhodl zničit v jediném procesu. Kolik osobností a jejich osudů se nám konkrétně vybaví? Jaké mechanismy vraždění, které tady KSČ po roce 1948 rozpoutala jen proto, aby vyvolala „nenávist pracujícího lidu?“ Na tyto otázky se snaží dokumentarista se svými spolupracovníky najít odpovědi. Přestože dokumentaristé a historici věděli o zrůdném procesu své, znovu je fascinovaly herecké výkony všech zúčastněných vrahů, kteří se ve filmu tváří, jakoby to, co říkají, byla „pravda“. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

bari68 

všechny recenze uživatele

Veľké poďakovanie patrí predovšetkým ČT ,ktorá nezabudla na tieto činy a postavila nám tu veľmi dôstojnú pietu.Dokument spracovaný perfektne ,avšak blábole súdnych boľševikov viz.Urválek...boli stále dookola omielané a s dielom k dielu rástla aj veľmi určitá podobnosť.Aj keď chyba štábu tohto dokumentu to nie je ,1* dolu. ()

Lindiště 

všechny recenze uživatele

Sice jsem zatím viděla jen první díl, ale myslím, že za ocenění stojí už jen to, že se dokumenty o této nechvalně známé kapitole našich (bohužel velmi nedávných) dějin, konečně vysílají v televizi. Při každé zmínce pojmu "politické procesy 50. let", se mi otvírá kudla v kapse a každý, kdo kdy viděl nebo slyšel autentické záběry a nahrávky, musí vědět proč. Justiční vraždy nesmí být zapomenuty, ale naopak musí být stále připomínány, abychom věděli, jak může dopadnout zneužití státní moci, také pro všechny nadšené voliče komunismu, o tom, jakou minulost má tato strana. ........................................................................................................ Po skončení série mě docela udivuje počet hodnocení. 199 není opravdu nic moc, i když to snad nevypovídá o tom, kolik lidí to vidělo dohromady... doufám tedy. ()

Reklama

Yoss 

všechny recenze uživatele

Ozaj unikátny dokument, ktorý tu chýbal. Nech všetci vidia, čo za zverstvá spáchal totalitný režim v bývalom Československu. Smutné je, že tieto zločiny sa dodnes bagatelizujú, socializmus sa u nás ospevuje, veď to boli päťdesiate roky, potom sa už všetci mali dobre, existovali sociálne istoty atď... Takýchto historických exkurzov nikdy nie je dosť, škoda len, že s podobným projektom neprichádza slovenská verejnoprávna televízia, ktorá žije z našich daní a poplatkov. Možno je to tým, že nemenovaný riaditeľ radšej investuje do tuctovej a plytkej Eurovízie, ako do kvalitného dokumentu o dobe, keď on sedel na teplej stoličke komentátora a moderátora socialistickej ČST... Bože, kedy táto perepuť vymrie? ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

Komunističtí prokurátoři Vieska, Urválek, Brožová - hnusní křiváci a poslové čirého zla v plné parádě. Zpracováním se patrně jedná o nejvydařenější a nejsilnější dokument České televize. Navíc je vše obohacené o zajímavé glosy renomovaných historiků, jako např. Karel Kaplan, kterého bych mohl poslouchat hodiny. Národní archiv se vyznamenal. ()

drexik 

všechny recenze uživatele

Další důkaz, že komouši jsou zvrácená a pokřivená banda, která se neštítí ničeho. (9.6.2009) Po shlednutí všech dílů mi vře žluč nad tou zrůdnou kumunistickou cházkou. Pomyslna kudla v kapce je už davno otevřena a vím přesně kam a koho by měla bodnout. Dokument je syrový, drsný a při jeho sledování se Vám honí myšlenky v hlavě jakou hrůzu museli prožívat, protože přesně věděli co je nakonec čeká. Osobně jsem zažíval celé spektrum emocí, od zlosti přes težké znechucení až po lítost a smutek. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Závěrečné řeči obhájců (Den devátý) se dochovaly pouze na stenozáznamu. Filmaři je nesnímali, rozhlas je nevysílal. (hippyman)
  • Koncept zpřístupnit sérii veřejnosti vznikl v Letní filmové škole v roce 2005. Zájem projevil ředitel Českého rozhlasu, strhující téma to bylo také pro mladé historiky, kteří se do projektu zapojili. Nejtěžší bylo získat televizní producenty. (hippyman)
  • V rámci Dne pátého mají diváci příležitost poprvé shlédnout i dobový pokus o interpretaci procesu ve filmovém týdeníku, který se však na plátnech kin nikdy neobjevil. (hippyman)

Reklama

Reklama