Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Unikátní dokumentární série Proces H (10 × 52 min.) vypráví o přípravě, průběhu a aktérech komunisty inscenovaného „Procesu s vedením záškodnického spiknutí proti republice se skupinou Dr. Milady Horákové“ z roku 1950.
V dokumentární sérii Proces H nejde v první řadě o „téma Horáková“. Osobnost JUDr. Horákové je celkem známá, ale zkusme si jen vyjmenovat těch dalších dvanáct mimořádných osobností, které se komunistický státní soud rozhodl zničit v jediném procesu. Kolik osobností a jejich osudů se nám konkrétně vybaví? Jaké mechanismy vraždění, které tady KSČ po roce 1948 rozpoutala jen proto, aby vyvolala „nenávist pracujícího lidu?“ Na tyto otázky se snaží dokumentarista se svými spolupracovníky najít odpovědi. Přestože dokumentaristé a historici věděli o zrůdném procesu své, znovu je fascinovaly herecké výkony všech zúčastněných vrahů, kteří se ve filmu tváří, jakoby to, co říkají, byla „pravda“. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

waits 

všechny recenze uživatele

Historia magistra vitae. Připomenme, že soudruh Filip žádal stažení tohoto dokumentu z vysílání, protože kazí komunistům předvolební kampan, a doplnil stížnost následujícím komentářem: "Opět se potvrzuje, že Česká televize i v předvolebním období je poplatná pravicovým stranám s jejich vracením se k minulosti proto, aby odváděly pozornost občanů od otázek současných" Ostatně, chtělo by se dodat, takové seriály jsou našemu lidu cizí, ten chce hlavně klid na práci. Co takhle raději pustit Muže na radnici, seriál o Gottwaldovi nebo nějakou hezkou písničku od Michala Davida? A né takovéhle primitivní antikomunistické pořady! Taková byla tehdy doba, soudruzi! ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

Komunističtí prokurátoři Vieska, Urválek, Brožová - hnusní křiváci a poslové čirého zla v plné parádě. Zpracováním se patrně jedná o nejvydařenější a nejsilnější dokument České televize. Navíc je vše obohacené o zajímavé glosy renomovaných historiků, jako např. Karel Kaplan, kterého bych mohl poslouchat hodiny. Národní archiv se vyznamenal. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Když už se něco tak nečekaně dochovalo v záznamu, mělo by to sloužit dál. A nejde jen o záznam, odborné komentáře jsou velmi kvalitní a do děje vstupují velmi vkusně. Mě osobně to velmi obohatilo při poznávání lidské povahy, a taky naší minulosti, jež se stále tak bytostně dotýká naši přítomnosti, a mělo by sloužit ke kontinuální reflexi něčeho, na co už by lidé nejradši zapomněli. Ale zapomenout, vytěsnit z veřejné debaty či omezit na pár otřepaných klišé, to není cesta k rozvoji společnosti. Myslím, že by bylo dobré to promítat na školách a spojit s diskusí, myslím, že by bylo dobré, kdyby se minulosti dostávalo i dnes více prostoru a začalo se třeba tím, že to nebyli oni, totiž komunisti, ale my, lidé, kteří máme obdobné vzorce chování ve své povaze stále, více či méně skryté a uvědomované. A klaním se před Miladou Horákovou, důstojnou, silnou a odvážnou. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto dokumentu opravdu nemůžu pochopit, jak si pan europoslanec Ransdorf dovolí tvrdit, že: "Komunistiská strana Čech a Moravy je zárukou demokracie"... To už je na mě moc, a jestli říkají, že dnešní Komunisti jsou jiní, tak nechápu to, že jim imponuje mít pořád stejný název - z toho pro mě jasně vyplývá, že se jim asi špatně nedělá a možná že jsou na to snad i pyšní...já teda ne a říkám, že komunisti jsou prostě komunisti...no ale na krajích už si mnou ruce...moc daleko jsme to teda nedopracovali - voliči. ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

"Kladivo na vyzvědače, podvratníky a teroristy". Opět se ukazuje, jak vágní je a bylo povědomí občanů Č(S)R o právním státě. Stačí porovnat zákon 50/1923 : http://spcp.prf.cuni.cz/lex/50-23.doc se zákonem 231/1948 : http://spcp.prf.cuni.cz/lex/231-48.doc . Následný 86/1950 je jakousi syntézou předchozích právních výnosů a předpisů (od roku 1802 !!! - 1950) a tvoří prakticky první novodobý trestní zákoník. Opět politicky pokřivený a troufám si tvrdit, že i na jeho základě by byla JuDr. Horáková lehce odsouzena k smrti. De jure (dle práva) se tedy očividně nerovná De lege lata (dle současných přijatých zákonů). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Koncept zpřístupnit sérii veřejnosti vznikl v Letní filmové škole v roce 2005. Zájem projevil ředitel Českého rozhlasu, strhující téma to bylo také pro mladé historiky, kteří se do projektu zapojili. Nejtěžší bylo získat televizní producenty. (hippyman)
  • Závěrečné řeči obhájců (Den devátý) se dochovaly pouze na stenozáznamu. Filmaři je nesnímali, rozhlas je nevysílal. (hippyman)
  • V rámci Dne pátého mají diváci příležitost poprvé shlédnout i dobový pokus o interpretaci procesu ve filmovém týdeníku, který se však na plátnech kin nikdy neobjevil. (hippyman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno