Reklama

Reklama

Šakalové

  • Jihoafrická republika Jackals, The
Jihoafrická republika, 1967, 96 min

Obsahy(1)

Film se odehrává v britské kolonii Transvaal na konci 19. století. Zlatá horečka vyprchala a místní horníci, farmáři a veteráni z Búrských válek si začínají obživu obstarávat stále drsnějšími a drsnějšími metodami. A tehdy do malého hornického města přijíždí šest jezdců. Jejich vůdce Stretch vjede spolu s Dendym do banky a vyloupí ji, zatímco jejich 4 společníci je kryjí zvenku. I s lupem se pěti z nich podaří uprchnout. V pustině málem zemřou žízní, ale nakonec dorazí do opuštěného městečka Yellow Rock. Zde se setkají s jeho jedinými obyvateli – s mladou dívkou jménem Willie a s jejím dědečkem. Ti se snaží vytěžit poslední zbytky zlata z místních opuštěných dolů. Chamtiví lupiči se rozhodnou starce a jeho vnučku okrást, ale na poslední chvílí si Stretch uvědomí nejen, že jsou mu oba sympatičtí; ale i to, že se do Willie zamiloval. A tak se rozhodne postavit svým (teď již bývalým) společníkům a pomoci Willie a jejímu dědečkovi... (ariva)

(více)

Recenze (4)

JimLogan 

všechny recenze uživatele

Po srovnání s původním Žlutým nebem (1948) bych snad ani neřekl, že se jedná o remake, ale spíš o prachsprostou kopii, a to u některých pasáží doslovně. Pouze tu vyměnili indiány za černochy a banda má o jednoho člena méně. Jinak se to drží původního "zápaďáckého" konceptu. Atmosféru Afriky tu pak mají navozovat prostřihy na zvěř, evidentně sebrané z nějakých dokumentárních filmů, což tedy opravdu nefunguje. Z hereckého obsazení má být hlavním lákadlem Price, ale jeho podání, v podstatě se jen pochechtávajícího, "penzisty" také není nijak originální. Vyjma toho, že až tak moc jihoafrických průniků do westernu neexistuje, mě v podstatě nenapadá jiný důvod se na tenhle film (znovu) podívat. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že námět je podobný Wellmanovu Žlutému nebi, vždyť jsou taky Šakalové jeho jihoafrickým remakem... ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Juhoafricky western, alebo teda pokus o juhoafricky western. Po dopozerani tohoto som sa rozhodol, ze chcem vidiet i pokusy o kolumbijsky western, nigerijsky western a nesmie chybat madagaskarsky western + pochopitelne Tahiti western : 15 % ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Šakalové jsou africkým "Southernem". Banda lumpů s kolty, banka, útěk a samota. Jeden se však vzepře a postaví bandě kvůli zamilovanosti, ovšem pravidla banditů jsou neúprosná.. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v Austrálii a Jižní Africe. (Cheeker)

Reklama

Reklama