foto

William A. Wellman

  • nar. 29.2.1896
    Brookline, Massachusetts, USA
  • zem. 9.12.1975 (79 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký režisér William Augustus Wellman se narodil 29. února 1896 v Brookline (Massachusetts) do rodiny makléře. Jako student vynikal ve sportech, převážně v ledním hokeji. Ale také díky své divoké a impulzivní povaze se často dostával do problémů a jeho kázeňské přestupky nakonec vyústily ve vyloučení ze střední školy. Poté vystřídal několik povolání a v 19 letech vstoupil do Francouzské cizinecké legie, kde se naučil létat. V první světové válce sloužil jako pilot u The Lafayette Flying Corps, kde brzy díky své osobnosti a životnímu stylu dostal přezdívku "Divoký Bill". Po sestřelení v roce 1918 se vrátil do Spojených států jako hrdina. Za svoje válečné působení získal francouzský válečný kříž (Croix de guerre). Ve filmovém průmyslu začínal jako herec, když se v roce 1919 objevil vedle Douglase Fairbankse st. ve snímku THE KNICKERBOCKER BUCKAROO. O rok později již debutoval jako režisér snímkem THE TWINS OF SUFFERING CREEK.

Do dějin kinematografie se nesmazatelně zapsal jako režisér historicky prvního filmu oceněného Oscarem za nejlepší film. Toto ocenění získal v roce 1927 jeho snímek WINGS, kde zasadil příběh milostného trojúhelníku do sobě blízkého prostředí bojových letců. V hlavních rolích se představili Charles "Buddy" Rogers, Richard Arlen a Clara Bow. Snímek ještě získal druhého Oscara v kategorii nejlepší technické efekty za skvěle provedené letecké bojové scény.

V roce 1930 natočil další letecké drama s Charlesem "Buddy" Rogersem YOUNG EAGLES. K oblíbenému leteckému prostředí se vrátil ještě v roce 1932 snímkem CENTRAL AIRPORT s Richardem Barthelmessem. Následovaly snímky jako například: sociálně kritické drama WILD BOYS OF THE ROAD, politické drama THE PRESIDENT VANISHES, nebo snímek z roku 1935 THE CALL OF THE WILD podle románu Jacka Londona. V roce 1937 natočil snímek s Janet Gaynor a Fredricem Marchem A STAR IS BORN (Zrodila se hvězda) za který obdržel nominaci na Oscara. Svou lásku k letectví nezapřel ve snímku MEN WITH WINGS, kde složil poctu jeho průkopníkům.

Začátkem 40. let zabrousil dvěma filmy do žánru westernu, když natočil podle románu Van Tilburga Clarka snímek THE OX-BOW INCIDENT (Jízda do Ox-Bow) s Henry Fondou a snímek BUFFALO BILL s Joelem Mc Creou. V roce 1945 natočil významný snímek, válečné drama THE STORY OF G.I. JOE, kde se skvěle předvedl v hlavní roli Burgess Meredith. Na konci 40. let přišla další nominace na Oscara za válečný snímek BATTLEGROUND (Bojiště). Poslední nominaci získal v roce 1955 za drama THE HIGH AND THE MIGHTY s Johnem Waynem. Svou bohatou filmografii uzavřel dvěma válečnými filmy, z druhé světové války DARBY'S RANGERS a z první světové války inspirovaný vlastními vzpomínkami LAFAYETTE ESCADRILLE. V roce 1973 obdržel cenu Director's Guild of America za celoživotní dílo.

William Wellman byl čtyřikrát ženatý. Po třech relativně krátkých manželstvích, v letech 1918–1923 s Helene Chadwick, 1925–1926 s Margery Chapin a 1931 - 1933 s Marjorie Crawford nalezl štěstí až s herečkou Dorothy Coonan se kterou se oženil v roce 1934 a s manželství ze kterého vzešlo sedm dětí trvalo až do jeho smrti. Zemřel v roce 1975 ve věku 79 let na leukémii. Na jeho přání byl po kremaci jeho popel rozptýlen z letadla. Za svůj přínos filmovému průmyslu má svou hvězdu na Chodníku slávy (Hollywood Walk Of Fame).

Petr "contrastic" Kubíček

Režijní filmografie

Filmy

1958 Darby's Rangers
Lafayette Escadrille
1956 Good-bye, My Lady
1955 Krvavá cesta
1954 Ring of Fear
Rozbouřené nebe
Track of the Cat
1953 Island in the Sky
1952 My Man and I
1951 Across the Wide Missouri
It's a Big Country
Westward the Women
1950 The Happy Years
The Next Voice You Hear...
1949 Bojiště
1948 Železná opona
Žluté nebe
1947 Magic Town
1946 Gallant Journey
1945 Příběh pěšáka G.I. Joe
This Man's Navy
1944 Buffalo Bill
1943 Jízda do Ox-Bow
Lady of Burlesque
1942 Roxie Hart
The Great Man's Lady
Thunder Birds: Soldiers of the Air
1941 Reaching for the Sun
1939 Beau Geste
The Light That Failed
1938 Stíny v oblacích
The Adventures of Tom Sawyer
1937 Nothing Sacred
Zrodila se hvězda
1936 Děvče z malého města
Robin Hood z Eldorada
Tarzan Escapes
1935 The Call of the Wild
1934 Looking for Trouble
Stingaree
The President Vanishes
Viva Villa!
1933 Central Airport
College Coach
Female
Heroes for Sale
Lilly Turner
Midnight Mary
Wild Boys of the Road
1932 Frisco Jenny
Love Is a Racket
So Big!
The Conquerors
The Hatchet Man
The Purchase Price
1931 Night Nurse
Other Men's Women
Safe in Hell
The Star Witness
Veřejný nepřítel
1930 Dangerous Paradise
Maybe It's Love
Young Eagles
1929 Chinatown Nights
The Man I Love
Woman Trap
1928 Ladies of the Mob
The Legion of the Condemned
Žebráci života
1927 Wings
1926 The Boob
The Cat's Pajamas
You Never Know Women
1925 When Husbands Flirt
1924 Not a Drum Was Heard
The Circus Cowboy
Vagabond Trail, The
1923 Big Dan
Cupid's Fireman
Second Hand Love
The Man Who Won
1920 The Twins of Suffering Creek

Dokumentární

1954 Light's Diamond Jubilee (TV film)

Producentská filmografie

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace