Reklama

Reklama

Ip Man: Zrození legendy

  • Hongkong Ye wen qian chuan (více)
Trailer

Mestečko Fošan, Čína, píše sa rok 1905. Talentovaný mladík Ip Man (Yu-Hang To) navštevuje školu majstra bojových umení Chana Wah-Shuna (Sammo Hung Kam-Bo), ktorý ho zasväcuje do základov bojovej techniky Wing Chun. Po majstrovej nečakanej smrti sa vedenia školy ujme Ng Chung-Sok (Biao Yuen), ktorý Ipovi pomôže zdokonaliť sa. O niekoľko rokov neskôr sa mladý Ip Man presťahuje do Hongkongu, kde sa spriatelí so starým majstrom Leung-Bikom (Ip Chun), ktorý ho priučí ďalším aspektom der umenia Wing Chun. Rozhodujúca pre Ipov ďalší osud je však konfrontácia a jeho adoptívnym bratom Ipom Tin-Chim (Siu-Wong Fan). Ten totiž skrýva obrovské tajomstvo, ktoré by mohlo ohroziť celú krajinu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (163)

Martrix 

všechny recenze uživatele

Podstatně civilnější pojetí, které působí oproti druhému dílu jakoby o deset let dříve natočené. Což rozhodně není kritika, protože wing chun bylo v podání Yu-Hang Toa velmi slušné. Vzhledem k tomu, že film popisuje mládí Ip Mana, byla absence téměř padesátiletého Donnie Yena pochopitelná. O to víc pak ale překvapí, když se objeví známé tváře z předchozího filmu, tentokrát v jiných rolích. Nicméně jestli je Ip Man 2: Legend of the Grandmaster spíš takové pochlubení se Číňanů svým Ip Manem, tak Ip Man: The Legend is Born, působí jako film pro Číňany. Sluší se ocenit i závěr filmu, který se vyhnul moralizování a byl překvapivě smířlivý. A pokud jsem kdy ohrnoval nos nad oblečením z Číny, pak po zhlédnutí tohoto filmu, budu kupovat obleky pouze Made in China. V tom z OP Prostějov, co mám já , by Ip Man neudělal ani dřep, natož pak šňůru, nebo všechny ty kozelce a motanice, na které si maximálně vyhrnul rukávy. ()

latvar 

všechny recenze uživatele

Hodně slabý odvar předchozích dvou 5 hvězdičkových dílů. Nemělo to tu šťávu, a to pravé bojové nasazení, navíc mě nesedl hlavní představitel Ip mana, který byl nesympatický. Bohužel musím i poukázat na nepříliš vyhecovyný závěrečný souboj, který vyšuměl do prázdna a nebyl příliš vyrovnaný a víc napínavý, takže zklamání je na místě. 55% ()

Reklama

Orthank 

všechny recenze uživatele

Menšie sklamanie. Donieho Yena som vyzeral asi do polovice filmu, a na veľmi šikovnú "napodobeninu" som si zvykal len veľmi ťažko. Samozrejme z logiky prequelu sa obsadenie dá prepáčiť. Väčším kŕčom však je scenár. Ten okrem slabého príbehu ponúka síce pekné, zato okate vykonštruované súboje. Hlavným dôvodom je práve chudobná dejová linka, ktorá neponúkne ani jednu situáciu, plynule ústiacu do nejakého súboja. Rovnako záver mi prišiel len ako úmysel spraviť nutné vyvrcholenie, aby sme neprišli o poriadnu dávku Wing Chun. Celkový dojem je teda mierne rozpačitý a len dobre vyzerajúce súboje ho nedokážu vylepšiť. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Príbeh: Začiatok cesty majstra Wing Chun sa začína práve tu a práve teraz! Herecké obsadenie: Nechcem pôsobiť ako xenofobik ale mne oni pripadajú všetci rovnaký. Hlavne tie ich ženy boli na nerozoznanie. Prevedenie: Páčili sa mi ako exteriéry tak aj interiéry. Akadémia a jej dvor bol vážne premakaný. Hudba sa dokonale hodila do všetkých scén. Pocity: Veľmi dobré súboje a v celku slušne napísaný scenár a odsýpajúci príbeh. Vlastne mi na filme nič vyslovene nevadilo. Pridaná hodnota: Čakal som od filmu podobného razenia trocha emotívnejší koniec. Ale trocha ma to dojalo ale čakal som že to bude väčšia bomba. 78% ()

Phorbo 

všechny recenze uživatele

Byť první dva Yip Manové byli skvělí tak tento prequel (který se teda nějak ... vlastně vůbec neslučuje s dvěma přechozími díly) to kazí na plné čáře... nebál bych se ani těch dvou hvězdiček. Tady je jasné že je to už čistě jenom akčňák ve kterém hraje Mana někdo jiný než Donnie Yen, mistr hong hraje někoho jiného a Jin hraje Manova nevlastního bráchu... Man si veme ženskou a má sní kvanta děcek o kterých v prvních dvou dílech není ani zmínka... první půlka je řekněme dobrá... tam je vidět aspon nějaké wing chun... ale v druhé polovici je to jenom o scénáři (tedy nicmoc scénáři) a někde to fakticky zachází docela daleko... tři hvězdice opravdu jenom za to ze se na wing chun dívá pěkně a je to o Manu Yipovi... ... edit po druhém dni co jsem to shlídnul. dávám jen 2*, vic si to nezaslouží ()

Galerie (29)

Zajímavosti (3)

  • Ip Chun, který ve filmu ztvárnil postavu mistra Leung Bika, je Ip Manovým skutečným synem. (n42)
  • Akčního choreografa na filmu dělal Tony Leung Siu-Hung, v titulcích uvedený pod jménem Tony Leung Siu Hong. Hlavní poradce přes bojová umění byl Checkley Sin. (Rominator)
  • Obchodník na trhu prodává gramofonovou desku s písní "Greensleeves", za jejíhož autora je mylně považován Jindřich VIII. Píseň je z pozdější doby a její autor je neznámý. (CSSML)

Reklama

Reklama