Reklama

Reklama

Sintel: Příběh draka

(neoficiální název)
  • Nizozemsko Sintel
Animovaný / Krátkometrážní / Fantasy
Nizozemsko, 2010, 14 min

Režie:

Colin Levy

Scénář:

Esther Wouda

Osamělá dívka jednoho dne při hledání jídla objeví zraněné dračí mládě. Začne se o něj starat a společně přežívají. Jednoho dne ale během hry dráčka napadne dospělý drak a odnese ho neznámo kam. Dívka se proto vydá na dlouhou a nebezpečnou pouť, aby svého draka zachránila... (tomeek)

Recenze (191)

faktor_xx 

všechny recenze uživatele

Na to, že to vytvorila nezávislá skupinka ľudí okolo Blender Foundation bez komerčných cieľov s cieľom ukázať, že keď je dobrý námet, dá sa prepracovať a vytvoriť veľmi slušný filmový zážitok. Keď vynecháme fakt, že od modelovania cez texturovanie až po animácie a osvetlenie nerobili žiadni profesionáli, len ľudia, ktorých baví modelovať a hrať sa v blenderi, si myslím, že sa jedná v skutku o veľmi pútavý príbeh hrdinky a jej draka. Myslím si, že by mali vznikať viaceré takéto nekomerčné kvalitné filmy. 85% ()

Vyrida 

všechny recenze uživatele

A máme ho tady!!§ Dlouho očekávaný reklamní animovaný filmeček, který nakonec co se týče grafiky dopadl fakt skvěle a tak si lidi co na něm dělali můžou oddychnout, protože hlavní úkol byl splněn na jedničku. Z důsledku toho byl však příběh odsunutý na tzv. druhou kolej a určitě se to v celkovém součtu dalo ještě o nějakou minutku natáhnout, abychom se s hlavní dívčí aktérkou Sintel a jejího kamaráda Scalese ještě více sblížili. Konec se pak snaží zahrát pouze na city a díky hudbě, která je famozní, se to docela daří, ikdyž nic senzačního, aby to skolilo takového kance jako jsem já to zase si nemyslete nebylo. Být tam lepší příběh šel bych s radostí na 5 hvězdiček, takhle musím jednu chtě nechtě ubrat a celkově tuto zkušenost opouštím s pozitivním nadhledem na další vytvořené filmečky s tímto zázračným free prográmkem. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ako mnoho krátkometrážnych filmov si aj tento viem predstaviť aspoň v minisérií. Animácia nie je tá najkrajšia akú som videl, ale i tak je veľmi pekná. Hlavná postava je charizmatická, ale áno, videl som aj charizmatickejšie. Aj keď som starý cap, príbeh je veľmi dojímavý. Spoiler: Neviem či som pochopil že hlavná postava nosila zhruba 30 rokov rovnaké šaty. Predsa len ten posun času bol divný. Koniec spoileru. Draci sú vyobrazení kvalitne. Záverečná hudba je veľmi pekná, pustil som si ju 2x po sebe. Veľmi kvalitný holandský krátkometrážny fantasy film. Plný počet si nechám v zálohe pre ešte lepšie kraťasy. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

velmi pěkné, a nemyslím tím jen animaci, která je v rámci mezí opravdu neuvěřitelná (samozřejmě stále se to nemůže rovnat animovaným velkofilmům - ale to jen jako varování pro nějaké přehnané fajnšmejkry), ale taky celé dojímavé vyznění příběhu a i příběh jako takový. Škoda toho zmrštěného prostředku, ale na čas 12 minut bych toho asi chtěl moc. Jako normální celovečerní film by to bylo určitě ještě mnohem lepší. Takhle příjemný krátký zážitek s krásnou hudbou. Ale k takovému epickému tématu se takovéto filmy nehodí. To sem si více užil toho králika. ()

Khanemis 

všechny recenze uživatele

"Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly." Zrovna tento výrok mi přijde jako leitmotiv nezávislého fimu Sintel, který vzniknul především jako ukázka konkurenceschopnosti open source 3D programu Blender. Opulentní výtvarná stránka, která se i s menším rozpočtem snaží vytvořit dojem velkolepého blockbusteru je tu zvládnuta nadmíru dobře (v některých chvílích je sice trochu slabší, ale po většinu času je vskutku na co se dívat, a to i po několika letech). Příběh je dobře napsaný, hezky pracuje s divákovým očekáváním, jen mi trochu vadilo, že ke konci trochu až příliš tlačí na pilu, aby vzbudil velké emoce. Což nic nemění na tom, že je to opravdu smutné a pod tím se nachází poučení (které není na rozdíl od jiných filmů člověku vmeteno do tváře příliš okatě) o nutnosti sebereflexe a nebezpečnosti obsese. Skvěle zvolená hudba a výborné namluvení (ačkoliv film není vůbec ukecaný, klidně by mohl být i němý) na výsledném dojmu ještě přidává. Celkově výborně zvládnuté dílo. Přesto mě ten depresivní konec poněkud mrzí. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • V souvislosti s filmem vznikla i hra "Sintel The Game", oficiálně oznámena 12. května 2010 na Blenderartists.org. (Hem.m)
  • Název pochází z holandského slova "Sintel", které lze přeložit jako "žhavý". (Hem.m)
  • Práce začaly v květnu 2009. Film byl oficiálně uveden 27. září 2010 na filmovém festivalu v Nizozemí. On-line verze byla k dispozici ke stažení 30. září 2010 a během několika týdnů byl film zhlédnut více než 1 000 000krát. (Hem.m)

Reklama

Reklama