Reklama

Reklama

Sám ve stěně

(festivalový název)
  • USA First Ascent - Alone on the Wall
Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2009, 24 min

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou filmu je třiadvacetiletý Alex Honnold, který zdolává ty největší stěny bez jištění. Za každou sebemenší chybu ho může potkat trest nejvyšší - smrt. Ve snímku se pokusí o rekordní sólo výstup na 600 metrů vysokou stěnu na Half Dome. Teprve tam Alex poprvé pozná, co je to strach.
Film získal ocenění na všech festivalech, kterých se účastnil. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (49)

Atheas 

všechny recenze uživatele

Totálně neuvěřitelné, opravdový samuraj, hledíci tváří v tvář smrti, hledájící svou vlastní cestu skrze obrovské výzvy. Člověk, o kterém mohu říci to, že asi ví co chce a jde si za tím s klidem a v dnešní době pozoruhodnou jistotou. A nepokrytě mu samozžejmě musím závidět, určitě jako mnoho z vás co to viděli. ()

DannyVlk 

všechny recenze uživatele

Dílo ze série First Ascent, které Alexovi opravdu odstartovalo jeho kariéru. Pozorujete jak celý výstup na majestátní Half Dome probíhá v klidu a svižně, až na jeden moment, který je dle mě nejsilnějším momentem celého snímku. Alex se na chvíli "zasekne" a dívá se dolů, mluví o krátké chvíli strachu, kterou měl - asi první a poslední. Protože se jedná o jeho první film, je to hodně o jeho životě a také o tom co dělal před tím, než se vydal zdolat Half Dome bez jištění. Je fajn, že se nejedná o žádného nadšence, který musí vylézt první poslední, ale o trochu praštěného "týpka", který si žije svůj sen v malé dodávce. ()

Reklama

triatlet 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že pokračování Forresta Gumpa by se odehrávalo i za účasti Alexe Honnolda. Asi by se vyrovnal i Forrestovi. Respekt. Skvělé pohledy kamery. Nechápu nejen Alexovu, ale i kameramanovu odvahu snímat známého, jehož život visí doslova na nehtech... (Expediční kamera - jihlavské kino Dukla 23.4.2011) ()

JuniorSrky 

všechny recenze uživatele

Ten Alex je opravdu naprostej blázen. V porovnání s jakýmokoliv hororem, který jsem viděl, se tohle nedá srovnat. Vždycky jsem si zhluboka oddychnul, když konečně vylezl na vrchol. Ten kluk má sice obrovskou odvahu, ale taky na druhou stranu není žádný ušlechtilý hrdina, protože hazarduje s vlastním životem. Téměř jako kdyby nepociťoval strach nebo neměl žádný pud sebezáchovy. [90%] ()

Ellush 

všechny recenze uživatele

Wooooow! ........ (Otevřená pusa)....... (Dlouhé ticho).... Mimo to, že Alex Honnold je naprostý blázen v tom nejobdivuhodnějším slova smyslu, tak tento krátkometrážní snímek je naprosto bravurně zvládnutý, vizuálně působí velmi příjemně a obsahově vyváženě. Řekla bych, že právě tento dokumentární kousek přesně vystihuje podstatu krátkometrážních filmů: Během příjemné stopáže dostanete milý filmový bonbonek s velmi zhuštěným obsahem emocí i informací a zbývající minuty a hodiny, které snímku chybí k označení "celovečerní" - ty strávíte s užaslým údivem a broukem v hlavě. Takhle se to dělá - jeden borec před kamerou, jeden borec za kamerou, a veledílo je na světě! ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Pokud by někdo vylezl cestu na poprvé, označuje se jeho výkon ještě OS - on sight. (pajaslav)
  • Alex Honnold, který se v dubnu 2008 proslavil sólovým přelezem cesty Moonlight Buttress (V, 5.12+, 9 délek) v Národním Parku Zion v Utahu opět posunul hranici lidských možností, když ve svých 24 letech ve stejném duchu zdolal jako první cestu Regular Northwest Face (VI, 5.12a, 23 délek) na yosemitský Half Dome. (maseer2)
  • Solo lezení je lezení bez lana. Samotnému pokusu většinou předchází podrobné nastudování cesty. Někdy lezec mnohokrát zdolá cestu s lanem a poté zkouší Solo. (pajaslav)

Reklama

Reklama