Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (612)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nórsky hororík. Zďaleka nie presvedčivý, ale trolovia boli skvelí. Škoda, že podobných scén ako kozy na moste nebolo viac. Trolovia sami o sebe boli takmer bezchybní, ale tá výplň bola občas zdĺhavá i otravná. Hlavne dialógy. Film som videl s dabingom, čo mu asi tiež nepomohlo, navyše kvalita obrazu na Prima cool je dosť podivná...60%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Spojení handycam dokumentární formy s ryze fantasy tématem (skandinávští trollové) je už samo o sobě natolik střeleným nápadem, že si tenhle film buď vůbec nepustíte, nebo ho budete 103 minut milovat (či nenávidět, pokud jste si nedali říct - dobře vám tak). Provedení by možná mohlo být o něco energičtější, nicméně vážně pronášené "what the fuck" repliky vám i tak zajistí dostatek zábavy. Groteskně se pitvořící obří trollové jdou snadno do rozporu s analytickým a technickým lidským týmem, který vážný ksicht prakticky neodloží a střílí od boku pamětihodné průpovídky ("Lovit trolly je mizerná práce, navíc mizerně placená" / "Je někdo z vás křesťan? Trollové cítí křesťany"). Trolljegeren je de facto parodie na všechny handycam filmy, jimž se nenápadně a škodolibě vysmívá, po trikové stránce se přesto může směle měřit s americkým Cloverfieldem. 8/10 ()

Reklama

obitus 

všechny recenze uživatele

V Norsku jsou stále ještě oblasti, ve kterých žijí trolové a tajná vládní organizace dělá vše proto, aby se obyčejní plebs o jejich existenci nikdy nedozvěděli. Zbraní této organizace je především Lovec trolů, chlápek, který ví jak na ně a na své ultrafialové lampě má už pěknou řádku zářezů za zkamenělé potvory. Bohužel, Lovce už jeho zaměstnání příliš nebaví a tak uvítá, když se mu do cesty připlete skupinka studentů filmařiny, kteří jeho počínání zdokumentují a seznámí s existencí bájných bytostí celý svět. Už trailer sliboval, že Trolljegeren bude něco, co se denně nevidí. A měl pravdu jen napůl. Nápad je opravdu vynikající a trolové samotní vypadají skvěle (velké plus za funkční triky), bohužel příběh lehce drhne a jeho zpracování je vyloženě blbé. Blablabla nalezené záznamy blablabla filmaři zmizeli blablabla....handycam na nás poslední roky kouká z každého druhého filmového políčka a začíná to být už trochu nuda. Navíc skřípe i tempo vyprávění, ve chvíli kdy zrovna neprobíhá lov nastupuje absolutní vata, tu a tam okořeněná kvalitním vtípkem, který však od zívání nezachrání. Srovnám-li s ideově podobným Rare Exports, tak Trolljegeren prohrává na celé čáře. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Sklamanie (ako keby Cloverfield skončil v polovici). 80 minút prepierania mytológie, ktorá barličkuje na pár vtipných chvíľkach a 10 minút prekvapivo kvalitnej akcie je pomer, ktorý som pri všetkej snahe fakt nedával. Únavné na druhú a s nadhľadom hodným trollých parametrov (je to veľké ako kostol a nikto to nikdy nevidel). 50% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pokud norský Horyna zatouží oživit svou zahradní skalku novými šutry, netahá se s vozíkem do kamenolomu, nýbrž popadne UV lampu, přibalí křesťanskou návnadu a vyrazí do přírody posvítit si na troly. Ty potvory vám vlezou všude! Klidně se protáhnou elektrickým ohradníkem, zamaskovaným jako sloupy elektrického vedení, a zůstává po nich samá spoušť - tamhle polámou stromy, jinde po jejich válkách zůstávají pláně plné bordelu z roztroušených balvanů. Norská vláda jejich existenci přísně tají; naštěstí mladí filmaři zachytili Horynu v akci, proto můžeme být varováni tímto dokumentem. Když šokovaný divák slyší všechna ta vážná, zasvěcená prohlášení, vidí přesvědčivé důkazy i čurákovité nosy trolů, nemůže zůstat na pochybách, že jde o skutečnost, nikoliv o norskou mystifikační parodii á la Cimrman! 75% P.S.: Kua, admini, doplňte laskavě PŘED "Akční/Dobrodružný/Drama/Horor" to nejpodstatnější: KOMEDIE! ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Na konci titulkov si môžeme všimnúť upozornenie v angličtine "No trolls were harmed during the making of this movie," čiže počas natáčania filmu nebolo trollom nijako ublížené. (Carol Pifková)
  • Nedlouho po uvedení filmu v USA zakoupily společnosti CJ Entertainment & Media a 1492 práva pro vytvoření remaku. Na scénáři začal rok po uvedení originální verze pracovat Marc Haimes a prvním stanoveným termínem premiéry byl rok 2014. (Martrix)
  • Název filmu se objeví až před závěrečnými titulky. (griph)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama