Reklama

Reklama

Ačkoli zbytek světa zná troly především jako figury z fantasy či malé roztomilé skřítky s velkými bříšky a naježenými vlasy, v Norsku jsou postavami národního folkloru, vystupujícími v báchorkách, které čtou rodiče dětem před spaním. Mají vlastní propracovanou mytologii a existují v různých podobách, od dobrotivých bytůstek po gigantická krvežíznivá monstra. Jenže co když trolové opravdu žijí a norská vláda jejich existenci tají? Tříčlenný tým studentů se vydává po stopách bizarních medvědích útoků v horách a lesích Norska a setká se s podivínem, jehož pomlácený džíp se smradlavým karavanem je vždy poblíž podobného incidentu. Muž, jehož mají v okolí za pytláka, o sobě tvrdí, že je lovec trolů, a dovolí štábu, aby ho doprovázel. Důmyslně vystavěný mystifikační pseudodokument se vedle samotných trolů zaměřuje také na otázku, jak by dnes žili bájní rekové bojující s monstry. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (613)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Skvělé efekty.... další klady už nebudou. Tento film by mě mohl dostat pouze za předpokladu, že by byl vytvořen před pěti lety. Chyb má jako much a ta základní je, koho si vybral za "monstrum". Trol není nijak strašidelná postava, je spíše směšná a člověka pobaví od pohledu, proto se s ní nedá pracovat v rovině hororu a právě ruční kamera a napětí jde k sobě jako pták do kundy. Trapnost tvůrců ohledně "zaručeně reálného materiálu" už se snad ani nemusí komentovat, snad si skutečně nemysleli, že to bude někdo brát vážně, a o to horší je fakt, že si to skutečně mysleli. Pokud severské lesy, zima a tma, pak Big Foot, ale ne Trol z pohádek, který má obličej jak Pinokio a "ani nekouše". Dnešní divák je zmlsaný a po šíleně akčních jizdách jako REC, The Cloverfield a podobných nervy cukajících filmech, nemůže pár poražených stromů a prdících karikatur člověka postrašit, natož dostat do křečí. Čistě za efekty dávám 45%. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie. Trolljegeren je naozaj zaujímavý a dokázal film o Troloch ukázať aj z iného než len s detského či komediálneho uhlu. Vážny film na spôsob moderného dokumentárneho trendu, ktorý zaujme hlavne svojou netradičnosťou, dokáže diváka zaujať aj krásnou Nórskou prírodou a samozrejme napätím, ktoré sa každým posunutím sa hlbšie do lesa stupňuje. Samotní Trolovia mi priši trochu komický, ale to je zrejme jediná negatívna vec, ktorú môžem spomenúť. Síce to nie je žiadny The Blair Witch Project či REC, ale pri niektorých scénach sa dá napätie ozaj cítiť a to je počuť len zvuky. Strach z neznáma tu funguje ako švajčiarske hodinky. Ukážka dokonalého využitia skvelého nápadu a malého rozpočtu, tak ako nie až tak starý a rovnako kvalitný Monsters. Po filme som mal chuť zobrať tú svoju kameru a vbehnúť do najbližšieho lesa a len tak natáčať. ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Nahráváš všechno?“ ,,Pst, něco slyším! Myslím, že dneska ho objevím!!!“..... Dobré je, že na Michaela Moore si dneska hrají i studenti v Norsku. Špatné zase to, že ve mě tahle hra na senzaci vždycky vyvolá rozporuplné pocity. A ti co ,,hrají“ se vždycky se baví víc než já. Nemám jim to za zlé, vlastně je to lepší než Blair Witch, protože tady alespoň vidím, že NORSKO JE PLNÉ TROLŮ! A za to, že nemám rád ruční roztřesenou kameru oni nemůžou! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Jsem autorem inzerátu: Hledám společníky z vlastní kamerou a práškovacím letadlem k natáčení nového scifi hororu Jožin z Bažin. Kameraman může být (lehce) po obrně nebo trpět ,,třesavkou. P.S. Ivane Mládku a Ivo Pešáku – zombie tam nebudou! PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je tam krásna nórska príroda a sú tam trolly. To mi k spokojnosti úplne stačilo. Originalitu a logiku som od toho neočakával a dobre som urobil. Béčko, ktorý si vďaka dvom spomínaným faktorom užijete iba v kine. Politicko- spoločenský presah príliš riešiť nemienim, zdá sa mi politicky nekorektný, ale možno je to práve naopak. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Příjemná blbinka bez vyšších ambicí, v níž při zpětném zkoumání krásně funguje prolínání filmového a dokumentárního jazyka, samotná autenticita ale příliš dlouho nevydrží (tím spíš, že autoři zásadní zvrat odhalí vlastně už v samotném názvu filmu). Rozhodě ale potěší atmosféra, parádní promyšlenost fikčního světa a v neposlední řadě také spousta drobných fórků a narážek, které vlastně v prvním plánu vůbec vtipné nejsou... 7/10... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (9)

  • Nedlouho po uvedení filmu v USA zakoupily společnosti CJ Entertainment & Media a 1492 práva pro vytvoření remaku. Na scénáři začal rok po uvedení originální verze pracovat Marc Haimes a prvním stanoveným termínem premiéry byl rok 2014. (Martrix)
  • Dle režiséra André Øvredala se tým okolo natáčení snažil celý projekt držet v tajnosti. Název filmu a herecké obsazení tajili do premiéry a místo klasické propagace využili tzv. virálního marketingu. (Dzegr)
  • Film obsahuje niekoľko odkazov na historický škandinávsky folklór. (misterz)

Související novinky

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

Režisér Tomb Raidera chystá Trolla

26.08.2020

Režisér Roar Uthaug (Vlna, Tomb Raider) se upsal režii norské fantasy Troll pro streamovací službu Netflix. Snímek dorazí v roce 2022 a bude se odehrávat hluboko v norských horách, kde se probudilo… (více)

Režisér Lovce trolů se vrací

Režisér Lovce trolů se vrací

29.03.2015

Norský filmař André Øvredal před pěti lety sklidil velký úspěch svým debutem – populární formou found footage natočeným Lovcem trolů. Již více než rok se pokouší rozjet svůj další projekt, tentokrát… (více)

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

Po lovu na trolly hon na pekelné démony

08.03.2012

Nor André Øvredal po víc jak dvou stovkách reklam a krátkometrážních filmů celovečerně debutoval zábavným „found footage“ fantasy hororem Lovec trolů. Udělal jím doslova díru do světa (velký úspěch,… (více)

Reklama

Reklama