Reklama

Reklama

Sting v Berlíně

(koncert)
  • Německo Sting: Live in Berlin
Hudební / Dokumentární
Německo, 2010, 90 min

Režie:

Jim Gable

VOD (1)

Obsahy(1)

Britská legenda si zahrává s pověstí. Oblíbenou Roxanne změnila k nepoznání! A jak teď znějí další Stingovy známé hity? Tak už i mistr Sting si dopřál libůstky ošatit své písně novou orchestrací. A jak už to v podobných případech bývá, známé hity proměnilo aranžmá rozepsané do partitur pro velký symfonický orchestr. V tomto případě dokonce pro prestižní Royal Philharmonic Concert Orchestra (!). Stingovy písně k podobným experimentům přímo vybízejí. Seřaďte si za sebe Roxanne, Englishman in New York, Russians, She's Too Good for Me, When We Dance, Desert Rose či This Cowboy Song a vyjde vám pestrá směs melodií, nálad a žánrů rozkročených od country, přes rock až k chytlavým popovým písním. Jak příjemná práce pro hudební aranžéry, že? Úpravy se zhostili Steven Mercurio a Robert Mathes. Oba zdobí spolupráce s hvězdami A. Bocellim, L. Pavarottim resp. B. Springsteenem, Bonem, Sade a dalšími. Některé písně se po úpravě mění k nepoznání (Roxanne), jiné skoro vůbec (Englishman in New York). Sting pečlivě dbá na dramaturgii koncertu. Pokud v jednu chvíli orchestr dominuje a připomíná rozlitou řeku, vzápětí se upozadí a zní klasické rockové nástroje. Tyto změny prožívá hlavní hvězda na podiu až stoicky. Po pravici má skvělou australskou vokalistku Jo Lawry, levačkou zve na podium opakovaně svého kamaráda, dechaře Branforda Marsalise. Slavný britský hudebník za tento projekt od hudebních publicistů příliš pochval nesklidil. Je otázkou, zda Stingovi něco vyčítat. Podobné experimenty budou vždy kontroverzní. Ovšem pro publikum, jež bezděčně porovnává každou další skladbu s původní verzí, je koncert velmi zábavný. I když občas je šokované, vždyť písně z období Police máme naposlouchané v instrumentaci pouze pro tři nástroje! (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

Marze 

všechny recenze uživatele

Byl jsem na Stingovi v této době na koncertě v Praze. Záznam tohoto koncertu je na Youtube Sting in Berlin 2010. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

....a naživo v Praze byl ještě lepší. Nikdy jsem nepovažoval Stinga za nějak vyjímečného zpěváka, ale musel jsem svůj názor poupravit a moc rád. Záznam berlinského koncertu je u nás doma jedním z nejhranějším...bomba ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Přistupoval jsem k tomuto koncertu s pochybnostmi. Pamatuji, jak podělali podobný pokus Deep Purple, Metallica, u nás Lucie i další. Ale Sting mě od první písně jasně přesvědčil a prošel tím jako nůž máslem. Jeho písně dostaly nový - decentnější a přitom barevnější háv a já byl nadšen. Žádné obvyklé válcování kapely symfoňákem nebo naopak se nekonalo. Krása.... ()

guri 

všechny recenze uživatele

Hovori sa, ze pokial hudobnik nevie, co dalej a ma tvorivu krizu, spravi koncertnu snuru s orchestrom. Stare klasiky tak dostanu novy sat a zostava uz len na vkuse posluchaca/divaka, ci je ochotny tuto zmenu akceptovat. Sting v roku 2010 vyrazil na svoju vlastnu orchestralnu snuru a vysledkom bol neskutocny koncertny zazitok s bezchybnym vykonom celho orchestra na cele s dirigentom, Stingovou kapelou, uzasnou vokalistkou Jo Lawry a, samozrejme, Stingom samotnym. Stingov tracklist obsahuje notoricky zname i menej hravane songy, no v kazdom jednom momente dokaze zaujat a dokazuje, ze svojou hudbou zije. Live in Berlin mi vzdy pripomenie Stingov koncert z Viedenskej Stadthalle z rovnakej snury, ktory bol pre mna jeden z najlepsich hudobnych zazitkov. Osobne najlepsie kusky: Every little thing she does is magic, When we dance, King of pain, Fragile, Englishman in New York. PS: Pokial si myslite, ze v orchestri su iba suchari, ktori to nevedia rozbalit, pustite si "She's too good for me". Urcite zmenite nazor :-) ()

Angel30 

všechny recenze uživatele

Co na to říct ... Prostě skvělé, Stingova klasika s orchestrem, což znělo velkolepě. Byl se všemi parádně sehraný a ještě zazpíval téměř na jeden nádech... ()

Reklama

Reklama