Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V časoch Mexickej revolúcie sa šesť odvážnych roľníkov pridá k armáde, ktorú vedie revolucionár Pancho Villa. Po mnohých bitkách a hrdinských činoch zostane z pôvodnej skupiny iba jej vodca, Tiburcio Maya, a mladý Becerrillo. Keď sa Becerrillo nakazí kiahňami, Villa prikáže Tiburciovi, aby ho zabil a spálil jeho mŕtve telo. Tiburcio úlohu neochotne splní. Následne dostáva rozkaz armádu opustiť a vracia sa domov. (whack)

(více)

Recenze (3)

whack 

všechny recenze uživatele

Pancho Villa, jeden z najznámejších povstaleckých generálov Mexickej revolúcie (1910-1920), lovil Američanov na nimi okupovanom území severného Mexika. Spolu s Emilianom Zapatom a Franciscom I. Maderom viedol armády roľníkov a dedinčanov do víťazstva proti skorumpovanému a represívnemu režimu senilného diktátora Porfiria Diáza. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Režim mexického presidenta Porfiria Díaze je obvzvláště pro venkovany natolik nesnesitelný, že proti němu vypukají vzpoury. Šestero kamarádů se pod tlakem událostí rozhodne připojit k severní brigádě, jíž velí generál Pancho Villa. Při příjezdu k jeho ešalonu jsou jím okouzleni, když jej vidí jak rozdává chudákům kukuřici a při tom jim vykládá, že to je to, zač on Villa bojuje, aby nikdo neměl hlad a každý dostal půdu. S velkým nadšení se šestice zapojí do bojů s vládním vojskem. Boje jsou urputné a vyžádají si mnoho obětí, zvláště když generál Villa mnohdy žene dosti zbytečně své vojáky proti kulometům. Samozřejmě, že Smrt si začne vybírat daň i mezi šesticí hrdinů.... Čekal jsem, že toto bude film, který bude heroizovat Mexickou revoluci a též Villu, jakožto jednoho z jejich hlavních vůdců, ale naopak, toto je film o deziluzi z revoluce. Villa je zde portrétován asi tak jaký skutečně mohl být. Tedy jako schopný vůdce, který dovede nadchnout, ale taky jako necitelný a bezskrupulózní warlord. Scény bitev a krajin po bitvách zachycují často ty , kteří ty bitvy nepřežili, těm je tady vůbec věnována neobvyklá pozornost. A při sledování bojových scén, ruchu kolem ozbrojených vlaků, kde se mísí ozbrojenci, prodejci, ženy, děti, zvířata či při scénách bujarých pijatik po vítězné bitvě či dobytí města a vůbec při mnoha dalších scén si jeden uvědomí, co všechno tomu filmu dluží spaghetti westerny typu jako Hlavou dolů či Vamos a matar, compañeros . ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Do boja ich ide šesť, vracia sa iba jeden. Jeden z tých vojnových filmov, ktorý ukazuje, že je jedno, na ktorej strane človek bojuje, válka je neúprosná vždy a vždy aj žiada svoje obete - v tomto prípade obete ľudské. Bohužiaľ, aj silne nezmyselné. Silne patetický film, ktorý síce neosloví svojimi vojnovými scénami, ale skôr hrdinstvom a loajalitou k súputníkom. Dokáže aj pobaviť - komická poloha mu náramne sedí. ()

Reklama

Reklama