Reklama

Reklama

Atentát na kulturu

(TV film)
  • angličtina Assassination of Culture (festivalový název)
Dokumentární / Krátkometrážní / Hudební
Československo, 1977, 25 min

Obsahy(1)

Pozoruhodný, manipulativní dokument z roku 1977 připomíná pamětníkům dobu normalizace a vyhraněné nenávisti vůči všemu, co vybočovalo z oficiální komunistické rétoriky. Snadným cílem se proto stala hudební skupina Plastic People of the Universe. (oficiální text distributora)

Recenze (30)

arcticsky 

všechny recenze uživatele

S tímto úděsným komunistickým dokumentem mám velký problém. Je to samozřejmě myšleno jako denunciační svinstvo, nicméně úplně přesně si vybavuji večer, kdy jsem viděl TV "premiéru". A jak mě to "hudebně" nebo chcete-li "kulturně" nadchlo - přesně naopak, než ti propagandističtí pitomci zamýšleli. A druhý den toho byla plná škola i hospoda a zůstalo mi to na celý život, od 17 let....takže si to asi pár hvězd zaslouží, ne? Tak to se jim tedy povedlo stejně jako o pár let později text "Nová vlna se starým obsahem"... ()

m4xp4yn3 odpad!

všechny recenze uživatele

Velmi cenný historický artefakt. Je zajímavé vidět jak se postupem doby změnilo vyznění dokumentu, který za socialismu zobrazoval PPOTU, zatímco dnes se na něj díváme jako na svědectví o době. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Tragikomická podívaná, u které se člověk musí lámat smíchy a zároveň ho i mrazí. Cenný je zejména postup propagandistického oddělení, který je radost sledovat. Na druhou stranu vím, že podobné dokumenty měly často naprosto opačný efekt a pro lidi přemýšlivé složily spíš jako reklama na propíraný problém. Atentát na kulturu jsem sice za bolševiků neviděl, ale podobně laděné příspěvky tehdejší propagandy mě spolehlivě nakormidlovaly k nezávislé kulturní scéně. A za tento nezamýšlený efekt i za cenné dobové záběry si Atentát tu jednu hvězdičku zaslouží. ()

Murdock 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl hodnotit úroveň dokumentu tak sahám někam k odpadu...jenže jako výpověď doby je to poučný a mrazivý, chvílema groteskní a stojí za to vidět... ()

krokodlak 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně účinný reklamní film o undergroundu, který spoustě mladých lidí ukázal cestu do sametového podzemí. ()

ALchemik 

všechny recenze uživatele

PPU (zřejmě) poprvé oficiálně v celostátním vysílání. Na mně to spíš fungovalo jako reklama a tak jsem si pokoutně sháněl nahrávky a seznámil se při tom se zajímavými lidmi. ()

Reklama

Reklama