Reklama

Reklama

Americký sen

(neoficiální název)
  • USA The American Dream
všechny plakáty
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2010, 30 min

Obsahy(1)

Tento animovaný dokument pojednává o americkém bankovním systému. Kde americká vláda bere peníze? Kdo je tiskne a jak to všechno začalo se dozvíte ve 30 minutách příjemně podanou a zábavnou formou. (Kratke-filmy.cz)

Recenze (45)

lister_dave 

všechny recenze uživatele

Zavání to konspiračními teoriemi, ale pro člověka neznalého bankovnictví to může přinést základní představu o fungování a historii tohoto „průmyslu“. To je za mě tak jediná deviza tohoto snímku. Pokud to donutí alespoň pár (nejen amerických) občanů trochu více uvažovat o jejich půjčkách a smyslu toho, co v životě opravdu potřebují a na co reálně dosáhnou, pak by to mohlo mít alespoň nějaký přínos (proto ta 1 hvězdička). Ke zbytku se raději nebudu vyjadřovat... Zkrácená verze pro white trash: Ročýldi nemůžou za vaše pos*aný životy. :) PS: Ne, nepracuji ve finančním sektoru. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Připadá mi, že teorie v tomto snímku jsou stejně chytré a důvěryhodné jako teorie chemtrails (že nás letadla schválně práškují), nebo že všude kolem nás létají ovládací paprsky a jedinou ochranou proti nim je zabalit si hlavu do alobalu (k téhle poslední teorii bych dodal, bacha na to, alobal lesklou stranou směrem ven, nikoli dovnitř - jinak ovládací paprsky proletí hlavou, odrazí se na protistraně od lesklé strany, proletí hlavou znovu, odrazí se zase od protistrany atd. - zkrátka dojde k akumulaci energie uvnitř hlavy a následnému výbuchu a rozprsku, kterému ani alobal nezabrání, pokud tedy není utažen speciálně pevně). Ale abych tady neplácal - pokud je FED v soukromých rukách a jeho vlastník může tisknout peníze po libosti, připadá mi jako nesmysl, aby se snažil o co nejvyšší daně a co nejvyšší úrok a tedy dusil ekonomiku. Neboť si může natisknout peněz, kolik chce, na úrocích ani daních není závislý. A v jeho zájmu je naopak silná měna a silná americká ekonomika, neboť pouze tak může vládnout celosvětově a po jeho měně - dolarech - je ve světe zájem. ()

Reklama

Mara97 

všechny recenze uživatele

Hezky zpracované, povedené jsou aluze na Mechanický pomeranč, Návrat do budoucnosti a Tróju. Nelíbí se mi ale poselství a celková pointa, protože mi přijde film jako zpracovaný na míru demokraty, jinými levičáky nebo dokonce někým protisystémovým, pro koho je kapitalismus sprosté slovo. Z pozice USA chápu, že je problém vlastnění FEDu soukromými subjekty, ale to naštěstí není náš případ. Některé konspirace jsou směšné na úrovni Chemtrails - vážně zabil Oswald JFK kvůli tomu, že chtěl zrušit FED? Vždyť Oswald byl komunista, co předtím emigroval i do SSSR, proč by to tedy dělal? Z tohoto pohledu mi to tedy nedává smysl... A vyloženě osočovat banky z toho, že mají jen nějaký podíl rezerv, jinak půjčují a žijí z úroků? A jak jinak by ty banky měly fungovat? Kdo by poskytoval půjčky, úvěry či hypotéky? Stát, rovnou ta centrální banka, nebo lidi sami sobě přes Zonky? Takhle přímo napadat princip bankovnictví mi přijde hodně laciné, je to už něco jako tažení proti židům v minulosti - oni měli peníze, pracovali s nimi - tak přeci oni jsou ti zloději. ()

Statista 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, krátké, stručné. Humorné, zábavné, chytlavé. Ale hlavně - pravdivé. Nepříliš dlouhý kreslený snímek o muži-chlapci, který přišel o ten svůj "americký sen" - proto přichází na scénu jeho drsný a prďácký kamarád v strojočasoautě, aby mu ukázal, jak nás obírá FED o peníze, přičemž zabrousí i do nejhlubší historie. Hezky zpracované a krutě pravdivé. ()

Zajímavosti (2)

  • V historické citaci Thomase Jeffersona zaznělo slovo „confusion“, což znamená zmatek. Ve filmu je však toto slovo zaměněno za slovo „profusion“, což znamená hojnost. (orkadimenza)

Reklama

Reklama