foto

Jon Stewart

  • nar. 28.11.1962 (54 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jon Stewart, vlastným menom Jonathan Stuart Leibowitz, sa narodil 28. 11. 1962 v New Yorku, no vyrastal v mestečku Lawrenceville v New Jersey. Otec prírodovedec a matka učiteľka sa rozviedli v roku 1971. Študoval chémiu a neskôr psychológiu (z ktorej má bakalársky diplom) na univerzite William and Mary vo Virgínii. Na škole bol členom futbalového družstva, je po ňom dokonca pomenovaná i cena 'Leibo', ktorá sa dodnes udeľuje za 'najväčší osobnostný rast a schopnosť rozosmiať spoluhráčov'.

Po vystriedaní mnohých zamestnaní sa dostal k realizovaniu svojho sna – zabávať ľudí. Pravidelne vystupovať sa mu podarilo v klube Comedy Cellar, kde sa však často dostal na rad až ako posledný a jeho publikom boli zväčša iba zamestnanci klubu. V tom období si zmenil meno na Jon Stewart.

V roku 1989 moderoval program 'Divadlo krátkodobej pozornosti', neskôr na MTV dostal šancu moderovať program 'Čo ste si napísali, to uvidíte', ktorý vydržal na obrazovkách iba 13 týždňov. V roku 1994 mu na MTV ponúkli vlastnú 30-minútovú talk show s názvom THE JON STEWART SHOW. Napriek tomu, že bola kritikmi veľmi dobre prijatá, záujem divákov to nepotvrdil. Show, vysielaná v nočných hodinách bola po pol roku zrušená.

Po skončení show podpísal zmluvu so spoločnosťou Miramax na šesť filmov - v troch si zahral, ostatné produkoval, prípadne bol spoluautorom. V snímke WISHFUL THINKING (Zbožné přání) si po boku Drew Barrymore zahral vtipného fotografa. V romantickom filme PLAYING BY HEART (Podoby lásky) stvárnil architekta Trenta, ktorý sa zaľúbi do Meredith (Gillian Anderson). V tom istom roku prijal menšiu úlohu učiteľa v horore THE FACULTY (Fakulta). V roku 1999 sa objavil v komédii BIG DADDY (Velký táta) ako spolubývajúci Adama Sandlera. Malú rolu moderátora správ dostal vo filme JAY AND SILENT BOB STRIKE BACK (Jay a Tichý Bob vracajú úder) z roku 2001, väčšiu v snímke DEATH TO SMOOCHY (Smoochy), kde si zahral výkonného producenta, zapleteného do špinavých obchodov v zákulisí detských televíznych show. V epizódnych úlohach sa objavil v seriáloch ako THE NANNY či SPIN CITY (Všichni starostovi muži).

4. 1. 1999 sa po odchode komika Craiga Kilborna stal moderátorom a výkonným producentom THE DAILY SHOW WITH JON STEWART na stanici Comedy Central, ktorá sa vysiela dodnes a zbiera jedno ocenenie za druhým. Show dvakrát získala prestížnu cenu Peabody Award a sedem cien EMMY. Fake News (falošné spravodajstvo) má v súčasnosti pre Američanov rovnakú váhu ako spravodajstvo skutočné. Show sa stala veľmi obľúbenou a rešpektovanou, preto sa v nej objavujú najvplyvnejší politici či ľudia zo showbiznisu.

V roku 1999 bol zaradený medzi '50 najkrajších ľudí sveta'. 'Najlepším moderátorom talk show v Amerike' sa stal v roku 2001. Časopis Entertainment Weekly ho v roku 2004 vyhlásil 'Zabávačom roka'. A v roku 2005 bol časopisom Time zaradený medzi '100 najvplyvnejších ľudí roka'.

V dobe, keď pracoval pre Miramax Films, napísal knihu poviedok Naked Pictures of Famous People. V roku 2004 sa ako spoluautor podieľal na knihe America (The Book): Citizen's Guide to Democracy Inaction, ktorá sa v Amerike stala obrovským bestsellerom.

Dvakrát moderoval odovzdávanie cien Grammy a v tomto roku po prvýkrát uvádzal predávanie Oscarov.

V máji 2000 sa oženil s Tracey McShaneovou, vtedy si obaja oficiálne zmenili meno na Stewart. Majú spolu dve deti Nathana Thomasa a Magie Rose.

Martina "Laethe" Laščíková

Herecká filmografie

Filmy

2016 Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti
2012 The Secret Policeman's Ball (divadelní záznam)
2011 Správci osudu
2006 Doogal
2002 Dobrodružství Toma Palečka a Malenky
Smoochy
2001 Jay a mlčenlivý Bob vrací úder
2000 Miláčku, vrať se
Office Party, The
1999 Velký táta
1998 Fakulta
Mazaní hoši
Podoby lásky
„Sladká“ pomsta (TV film)
1996 Klub odložených žen
Zbožné přání
1994 Blázni a poloblázni
1991 The 14th Annual Young Comedians' Special (divadelní záznam)

TV seriály

2015 The Jim Gaffigan Show (TV seriál)
2008 Simpsonovi (TV seriál)
E. Pluribus Wiggum (S19E10)

Dokumentární

2017 Oh, Rick!
2016 Hero with a Thousand Faces
Robert Klein Still Can't Stop His Leg
Škádlení Goliáše
2015 Night of Too Many Stars: America Comes Together for Autism Programs (TV film)
2014 R.E.M. by MTV
Riot on the Dance Floor
2013 Muslims Are Coming!, The
Svět podle Herberta Blocka
2011 Conan O'Brien Can't Stop
Reagan - a.z.
2010 The People vs. George Lucas
2008 Děkuji, pane prezidente: Helen Thomasová v Bílém domě (TV film)
2007 Twisted: A Balloonamentary
2006 Al Franken: God Spoke
Wordplay
2004 Choose or Lose Presents: The Best Place to Start (TV film)
Oh, What a Lovely Tea Party
2003 Uncensored Comedy: That's Not Funny (TV film)
Wanda Sykes: Tongue Untied
2002 Gigantic (A Tale of Two Johns)
1999 Barenaked in America
Making of 'Big Daddy', The (TV film)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
67th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2013 Skutečnost nebo kouzla (TV pořad)
2012 Comedians in Cars Getting Coffee (TV pořad)
Rumble in the Air-Conditioned Auditorium: O'Reilly vs. Stewart 2012, The (TV pořad)
64. Emmy Awards (TV pořad)
2011 63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Rally to Restore Sanity and/or Fear, The (TV pořad)
2008 A Colbert Christmas: The Greatest Gift of All! (TV pořad)
Indecision 2008 Election Night: America's Choice (TV pořad)
Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
Night of Too Many Stars: An Overbooked Concert for Autism Education (TV pořad)
60th Primetime Emmy Awards, The (TV pořad)
80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2006 The 58th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
78. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 The Colbert Report (TV pořad)
The 57th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2004 The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2003 Comedy Central Presents: The Commies (TV pořad)
Comedy Central Roast of Denis Leary (TV pořad)
Night of Too Many Stars (TV pořad)
The 55th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2002 Contest Searchlight (TV pořad)
Grammy Awards 2002 (TV pořad)
The 54th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
2000 Full Mountie (TV pořad)
Indecision 2000: Election Night - Choose and Lose (TV pořad)
1999 Comics Come Home (TV pořad)
Greatest Millennium, The (TV pořad)
25 Lame (TV pořad)
1998 Comic Relief VIII (TV pořad)
1997 George Carlin: 40 Years of Comedy (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
Where's Elvis This Week? (TV pořad)
1995 In a New Light: Sex Unplugged (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
The Jon Stewart Show (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1985 Larry King Live (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Filmy

2014 Rosewater

TV seriály

1989 Caroline's Comedy Hour (TV seriál)

TV pořady

2015 The Nightly Show with Larry Wilmore (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

2014 Rosewater

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace