Reklama

Reklama

Nelítostné války hmyzu

(seriál)
  • Austrálie Monster Bug Wars!
Austrálie, 2011, 12x45 min

Působivý seriál Nelítostné války hmyzu vás zavede do zápasnického ringu přírody, kde spolu na smrt bojuje nemilosrdný hmyz, který je stejně nevšední jako nebezpečný. Záběry natočené ve velkém rozlišení vám umožní prozkoumat fascinující zbraně, strategie a chování, jež si příroda osvojila za miliony let. Uvidíte šest zbrusu nových epizod, které uvádějí odborníci dr. Linda Rayorová a dr. Bryan Grieg Fry, a stanete se svědky působivých střetů mezi hejny pustošících zabijáků a divokých soubojů tváří v tvář, z nichž vzejde pouze jeden vítěz. Svět nestvůrného hmyzu je džungle, v níž vládne jen jediný zákon – sněz, nebo sní někdo tebe. Na úvod uvidíte nechvalně proslulý hmyz, mimo jiné sklípkance jedovatého, mravence buldočího a obrovskou kudlanku nábožnou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Milujem pavúky či podobné predátory zo sveta bezstavovcov! Som chovateľ, a preto si vždy rád pozriem nejaký dokument o nich. Pozriem si ich rád, aj keď sú bulvárne natočené a cielené pre ukojenie akčne zameraných fanúšikov prírody. Človeku, ktorý vidí aspoň trocha do taxonómie a systematiky živočíchov pohne kus žlčou zaraďovanie pavúkov či stonožiek do triedy hmyzu, ale dokument nebol určite natočený pre odborníkov. A bežný divák si podobné nezrovnalosti ani nevšimne. Nakoľko som videl seriál v dabingu (s pôvodným znením v pozadí), zarazil ma aj otrasný a nepresný preklad dokonca aj bežných slov. Častokrát z toho vznikli až komické situácie počas projekcie. Na druhú stranu si radšej pozriem "autenticky" sa tváriace situácie, než podobné japonské aprírodné zvrátenosti. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nelítostné války hmyzu nezapřou, že jsou určené pro trh komerčních televizí a chybí jim veřejnoprávní střízlivost a vědecká věcnost. Chtějí bavit, chtějí poutat pozornost a někdy chtějí i šokovat. Typické je používání výrazů a přirovnání, která platí pro svět lidí, někdy si pomáhají i úsměvnými pomůckami typu polnice, která svolává mravence do války proti nepříteli. Ale přes to všechno dávám nakonec nejvyšší počet hvězdiček, protože představují atraktivní výlet do světa miniaturních predátorů, vyznačují se špičkovou kamerou a přes výše uvedené dokážou zprostředkovat spoustu zajímavých informací. Navíc podání je opravdu populární, takže se okruh zájemců nemusí omezit pouze na příznivce entomologie. Seriál nepojednává pouze o hmyzí říši, jak by název mohl naznačovat, ale o všech miniaturních tvorech patřících do říše bezobratlých. Divák je svědkem soubojů pavouků, štírů, mravenců a dalších predátorů mikrosvěta. Celkový dojem: 90 %. ()

Reklama

Everyone 

všechny recenze uživatele

Drsný (realistický) obraz přírody. Sežer nebo budeš sežrán. Jedna chyba a jsi v něčích kusadlech, jsi paralyzován nebo žrán zaživa. V tomto světě není záchrany, pomoci od druhého, každý se stará o sebe. Vše se točí kolem jídla a rozmnožování. Zde je víc než patrno, že jedinec nic neznamená, není v podstatě z hlediska systému důležitý. ___ Na obraze přírody vidíme, co znamená člověkem vytvořená umělost - civilizace, kultura, atd. ___ Ty detailní záběry jsou fascinující a odkryjí svět hmyzu z úplně nové perspektivy. ()

UncleG

všechny recenze uživatele

Karafiátovi broučci by se divili... Skutečnost, která mi opravdu leze na nervy je, že hmyzí masakry v tomto seriálu jsou "stejdžovaný", nikoli dokumentovaný. A to mi přijde už za hranicí etiky. Jsem prostě velká měkká srágora, ale pokud vznikne dokument, v němž se zabíjí cokoli živýho (ať je to blbá ploštice nebo ještě blbější žížala) pro pouhou zábavu, tak je to špatně. A ať mi nikdo netrvdí, že Monster Bug Wars jsou nějaká věda, ultradementní komentáře typu "kobylka má svalnaté končetiny" jasně nazačují, v jakejch intencích se pohybujeme. Tady jde vážně jenom o to, jak se hmyzáci, hnusáci a slizáci masej mezi sebou. Samozřejmě můžete namítat, že cestou na nákup jsem možná rozplác víc nebohejch členovců, než jich pochcípá v jednom díle Bug Wars, ale o tom to prostě není.... "Nech brouka žíííít" ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořady BBC, na stanicích Discovery, Animal Planet či NGC postupně zcela prohloubily mé vnímání a cítění vůči zástupcům fauny. Konkrétně v Nelítostných válkách hmyzu jsem začala ten, pro většinu lidí otravný, odpudivý a příšerný hmyz, vidět zcela z jiného pohledu. A ten si lidé nejspíš neuvědomí, dokud nějaký takový dokument nezhlédnou. Hmyz není totiž vůbec takový, jak si ho lidé představují a jaký vůči němu zaujímají odpudivý postoj. Ten jejich pravý život nám ukazují a zpřístupňují právě géniové dokumentů svými uchvacujícími záběry a tématy. Při nich si vždy uvědomuji, jak jsou vlastně lidé se svými povrchními problémy a dusící se pod nápory ztechnologizovaného a vyumělkovaného světa, ztrácející své osobnosti, odcizeni od citů, respektu, sobečtí, bezohlední a zlí, oproti všem zástupcům živočichů, v podstatě zcela malicherní a bezvýznamní. Ochuzeni o jakousi tu krásu či nedotčené prostředí. Dokáží být často jen nadřazení. Jen ten, kdo dokáže mít skutečný cit a hluboké vnímání k ostatním, k okolí, přírodě, dokáže stejně vnímat a být fascinován těmi miniaturními a záhadnými tvory, které většina jen bezvýznamně zašlápne, překročí či jim nevěnuje nic, než znechucený pohled. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (1)

  • V seriálu se nejčastěji vyskytují pavouci, konkrétně sklípkani, sklípkanci, maloočky, palovčíci a skákavky, dále pak stonožky, brouci, kudlanky, štíři, mravenci, kobylky, zákeřnice, vosy, strašilky, škvoři, krabi, pijavice, cvrčci, mravkolvi a také šídla. (Inferion7)

Reklama

Reklama