Reklama

Reklama

Spavá nemoc

  • Německo Schlafkrankheit (více)

Obsahy(1)

Již dvacet let žijí Ebbo Velten a jeho žena Vera v Kamerunu, kde se Ebbo angažuje v boji proti spavé nemoci. Zatímco on v Kamerunu zdomácněl, jeho ženě se stýská po rodném Německu a jejich dceři Heleně, která tam navštěvuje internátní školu. Až když se blíží návrat domů, uvědomí si Ebbo, jak mu na Kamerunu a jeho tamější práci záleží. Z pověření Světové zdravotnické organizace přijíždí po letech do Kamerunu lékař s africkými kořeny, Alex Nzila. Má zde vyhodnotit Ebbův projekt. I přes svůj africký původ se však narozdíl od svého předchůdce cítí v Africe jako cizinec. A Ebbo, který se nikdy nevrátil domů, se mu vyhýbá, jak to jen jde... Ulrichu Köhlerovi, jehož rodiče pracovali jako dobrovolníci v Kongu, se snímkem „Spavá nemoc“ podařil jak otevřený, tak rozpolcený film, který působivě portrétuje nejen oba muže, ale také celou zemi. (Das Filmfest)

(více)

Recenze (5)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

[GFF 2012, Sydney] Zámerne nezúčastnená, akokeby nekompletne zabraná štúdia dvoch protipólnych pováh a tak trochu aj postihnutie biedneho živorenia v Africkom Kamerune. Na jednej strane nespochybniteľná profesionalita zastieraná zármutkom, na strane druhej iniciatíva hrdúsená mladíckou neskúsenosťou. Personálna pevnosť vs. krehkosť, sila paradoxu a nočný lov na...niečo. Keby došlo ešte k "objemnejšiemu" údelu ako napr. pri "White material", tak by tam tá štvrtá viditeľne svietila už naveky... ()

vinducha 

všechny recenze uživatele

Realistické a reálné drama ze současného Kamerunu . Mimo jiného tam zazní i pár velice zajímavých myšlenek , proč je Afrika po tolika letech oproštění se od koloniální nadvlády v takovém stavu , v jakém je. A jak by se jí dalo nejlíp skutečně pomoct.  Můžu porovnávat a jen souhlasit , protože jsem tam pár zemí projel a viděl , že to tam opravdu takhle "funguje"  a vypadá. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Je to dobrý film, který je zároveň poněkud nezáživný, což je samozřejmě paradox jako celá Afrika. Pohlcení tím neuchopitelným kontinentem (Ebbo se v něm topící a Alex se ho štítící) je tady podáno bez romantizujících kudrlinek. Zároveň však nenabízí nic čeho by se divák mohl racionálně chytit a převést to do nějakého výstupu. Parametry příběhu to má jen s odřenýma ušima, s postavami se člověk úplně nesžije, nějaké ponaučení z toho plyne jen horko těžko.. A já jsem pak u hodnocení stejně bezradnej jako musel být Alex při psaní své zprávy. "Jestli věříš na proměny, tak jsi černější než já." ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

v obsahu se zmiňuje že film je otevřený a i rozpolcený.Rozpolceně působil scénář.Film na mě působil dojmem že kolem děje postavili tvůrci zeď a za ni nechali diváka jen nahlédnout! ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Spavá nemoc podává na dvou zkřížených lékařských osudech deziluzivní portrét Afriky v čase postkolonialismu. Dva cizinci, z různých důvodů mocně přitahovaní kouzlem kontinentu, v ní bloudí, nenacházejíce – v jen zdánlivé intimitě a na troskách formalizovaných vztahů – náležitou útěchu a pokoj, v němž by mohli budovat domov. Zatímco Němec Ebbo zde žije již předlouhá léta a trpělivě – až k samému udušení – buduje své písečné zámky, Pařížan Alex (s africkými kořeny) cítí vše kolem sebe již jen jako rozsypané: z ustavičného přelévání obrazů se mu dělá špatně a jeho úzkost se stupňuje obavou, že se přizpůsobí a ztratí svou kulturní identitu. Jakkoliv je Köhlerova výpověď přesvědčivá, uvítal bych podrobněji vykreslené vztahy, které by se měly na vyobrazení životního prostředí podstatně podílet. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama