Reklama

Reklama

J.F.K. - Dallaský atentát

  • Česko Dallaský atentát (více)

Obsahy(1)

"A tady je prezident Spojených států. Dostává se mu mimořádně přátelského uvítání. Už vidíme i Jackie. Dav propuká v jásot. Všichni radostně zdraví projíždějící prezidentský pár." Takto popisoval 22. listopadu 1963 reportér místního rádia příjezd Johna Fitzgeralda Kennedyho do texaského Dallasu. Nikdo netušil, co bude doslova za pár vteřin následovat. "Teď kolem nás projíždí vysokou rychlostí prezidentova limuzína. Uvnitř vidíme agenty tajné služby, kteří drží v rukách zbraně. Zdá se, že kolona byla zasažena střelbou!" Atentát na Elm Street otřásl nejen Spojenými státy, ale celým světem. Dodnes není stoprocentně jasné, kdo ho provedl a kdo ho zorganizoval. K tomuto dramatickému tématu se vrátili američtí dokumentaristé, kteří pomocí autentických televizních, filmových a rozhlasových materiálů rekonstruují dramatické chvíle onoho osudného podzimu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (41)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Dokonalý návrat v čase...Videl som už niekoľko dokumentov na tému JFK, ale väčšinou sa téme venovali len povrchne alebo to bola skôr krátka kapitola v dokumente venovanému dejinám USA, alebo politiky JFK. Dallaský atentát je v tomto smere neprekonaný, pretože rozoberá úplne celý priebeh, od prípravy príchodu JFK, programu v Dallase, cez atentát až po mnoho ďalších udalostí po jeho smrti i smrti jeho vraha Oswalda. Záver tradične vyšumel do prázdna s otázkou "kto za tým je?" , ale dokument je urobený fakt precízne, navyše max. pútavo a doslova som ho hltal. Dozvedel som sa mnoho nových vecí a zaujímala ma aj zdanlivá maličkosť. Je tu obrovské množstvo dobových záberov, ktoré som doteraz nevidel. Tento dokument je jednoducho na danú tému vyčerpávajúci a nič lepšie pravdepodobne nevzniklo. 100%. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Několik vzácných audiozáznamů, hlavně v první půlhodině zajímavé autentické záběry, následně řada plochých a nic neříkajících komentářů, pár bulvárních rozhovorů o ničem (resp. o jedinečném zážitku vidět prezidenta s „rozstřelenou“ hlavou) a nakonec předlouhé dozvuky atentátu. Dobře míněný pokus o zachycení dramatických dallaských událostí tehdejší dobovou kamerou, ale dokumentu by více seděl klasický hodinový formát, ta půlhodina se dala snadno vystříhat a nebylo by to rozhodně na škodu. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Autentický dokument poskládaný z dobového zpravodajství a bez doplňujících pozdějších komentářů. Co snad schází na dovysvětlení, o to víc získává na vykreslení tehdejší atmosféry vypjatých emocí a zmatků. Neuvěřitelná otevřenost všech institucí vůči médiím už by dnes byla v podobné situaci nepředstavitelná.___ Velká chyba je dabing, protože divák přichází o hlasy tehdejších zpravodajů a svědků zabarvené silnými emocemi. /10. 10. 11./ ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dobre spracovaný dokument so všetkými faktami a skutočnými dobovými zábermi. Neponúka motívy, ani oficiálne ani konšpiračné, iba chronologicky zhrňuje celý sled udalostí. Najviac ma prekvapili najbližší očití svedkovia – rodičia s dvoma malými deťmi – vypovedajúci pred kamerami krátko po udalostiach. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Karlosem80 a jsem ráda, že si dal práci a trochu teorie(?) o smrti JFK popsal. Doufala jsem, že v dokumentu bude aspoň něco, aspoň nástin důvodů, které mohly vést k vraždě nejoblíbenějšího prezidenta. Nestalo se. Zajímavá byla alespoň likvidace střelce Oswalda, u které každého napadne, že byla dobře "připravená". Dobové snímky byly taky pěkné, proto hodnotím jako průměr. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama