Reklama

Reklama

Největší tankové bitvy

(seriál)
  • Kanada Greatest Tank Battles
Kanada, 2010, 20x45 min

Režie:

Mick Grogan

Kamera:

Derek Rogers

Hudba:

Richard Pell

Hrají:

Robin Ward (vypravěč)
(další profese)

Cyklus dokumentárních rekonstrukcí.
Jednotlivé díly: 1.-El Alamein
2.-Kursk, operace Citadela
3.-Prochorovka
4.-Normandie
5.-Arracourt
6.-Ardeny I.
7.-Ardeny II.
8.-Hochwaldský les
9.-Yom Kippur
10.-Perský záliv
11.-Korea
12.-První monstra
13.-Francie 1940
14.-Itálie 1943
15.-Tunis
16.-Ludwig Bauer
17.-Šestidenní válka
18.-Sinaj 1973
19.-Pobaltí 1944
20.-Stalingrad (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (69)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál o najväčších tankových bitvách mi urobil radosť, pretože je istým spôsobom originálny a venuje sa výhradne jednej téme. Silu dokumentu aspoň podľa mňa najviac znásobujú rozhovory s veteránmi, ktorí tieto udalosti prežili a tu ich zopár bude. Trochu zamrzia opakované zábery i celé scény, ktoré tu ostali asi ako dôvod na pichnutie reklamy a celkový dojem to dosť skurvý, ale čo už... Len mi ja záhadou , prečo to televízie, ktoré vysielajú bez reklamy, jednoducho nevystrihnú. Najzaujímavejšie sú strety obávaného nemeckého tanku Tiger a ruského T-34, ktoré Nemcov mohli poraziť jedine početnou prevahou, pretože kvalita i ničivý dostrel bol na nemeckej strane. Dovolím si nesúhlasiť s "amythom", ktorý asi nedával dobrý pozor, pretože americký a kanadský veteráni niekoľkokrát dali jasne najavo, a zaznie to aj z úst komentátora, že tank Tiger bol postrach a z čelného útoku ho nebolo možné zničiť...Viď aj konkrétna popisovaná situácia, kde posádka Shermanu, vystrelila na nemecký Tiger 8 rán zo vzdialenosti možno 2-3 metre, kde im v nečakanom strete i výhľade bránila vysoká zelená stena z kríkov... Dokument má pár chýb, iste by sa dal vylepšiť, ale napriek tomu ma veľmi potešil. 70%. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné výstižně shrnuli mí oblíbení uživatelé flanker.27 a gudaulin, takže jen dodám, že kanadský historický dokumentární seriál pomalu ale jistě začíná být synonymem pro povrchní, zmatenou a horkou jehlou šitou snůšku těchže několikrát se opakujících informací a celkem povedených animací. Nejvíc mne pobavil hitlerovský veterán ("Pobaltí 1944") nadšeně vzpomínající jak byli němečtí tankisté oproti Rusům mnohem rychlejší, přesnější a vůbec daleko lepší. Mělo to holt jen jednu drobnou vadu na kráse - projeli nejen tuhle bitvu, ale i celou válku :-D. ()

Reklama

lioncel 

všechny recenze uživatele

To neustálé opakování /zdůrazňování/ některých zásadních momentů, je vlastně to jediné, co sráží kvalitu tohoto bezpochyby přínosného dokumentu .. zapálený, zvídavý laik se zde dozví několik velmi zajímavých zásadních informací, o kterých se doposud nahlas příliš nehovořilo .. mám namysli především tři momenty : 1. Prochorovka .. zdejší podání a doplňující informace se dosti zásadně liší od toho, co nedávno zaznělo v ruském dokumentu Velká vlastenecká válka, vlastně se liší od všeho, co jsme doposud mohli někde slyšet, vidět, nebo číst … 2. Západní fronta .. při střetu amerických a německých tankistů, byl obvykle vítězem americký pilot - tankobijec … 3. válka v Perském zálivu .. nebezpečná, okolní země ohrožující Republikánská garda, byla ve skutečnosti spíše jen na ozdobu, se zastaralou vojenskou technikou, bez prostředků nočního vidění, nebyli a ani nemohli být útočícím Američanům rovnocenným soupeřem … ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele

Kursk - "moderní" dokument, kdy tak 10% je věnováno dobovým záběrům a celkové situaci na frontě a 90% je počítačová animace příběhu tří nebo čtyř bezvýznamných vojáků. Animace navíc si hrají na co největší efekt a vypají naprosto nepřirozeně. Ten rozdíl s ruským dokumentem VVV, vysílaným před měsícem je propastný. Ale to nejhorší - neustálé opakování stejných záběrů, jako kdyby chtěli 15 minutový materiál natáhnout na 45 minut. Pochorovka - vypadá mírně lépe ale nechápu, proč pořád dělají z Tigrů hlavní němekou sílu, když tvořili sotva 10% celkového počtu. Vůbec k hodne dílům by se dalo napsat Nebudeme se dělat s modely letadel, radši upravíme historii. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Jediná vada tohoto dokumentárního cyklu je opakování scén a událostí, což je důsledek v Kanadě vysílaných reklam (ČT 2 pochopitelně reklamy v pořadech nevysílá). Líbilo se mi, že tu dostaly prostor pro vyjádření obě strany (mimo Iráčanů v posledním díle tohoto cyklu) - jinak hovořili Němci, Američané, Britové, Rusové i Kanaďané. Také tento dokumentární cyklus ukazuje, že největší tankové bitvy byly převážně v 2. světové válce (8 z 10 dílů). Nakonec malé srovnání: chronologické řazení dílů (ČT2) mi přišlo přirozenější než řazení podle velikosti bitvy (Discovery). EDIT: Ve druhé řadě se změnilo, že se už nejedná o jednu bitvu, ale o nějaký úsek 2. světové války vázaný časem a státem, kde se bitvy konaly nebo celou válku (Korea a obě války Egypta s Izraelem). Jako bonus byl jeden díl věnovaný prvním tankům a jeden o legendárním tankovém esu. Zbytek stejný, tak hodnocení neměním. Třetí řada jede na stejné vlně jako druhá, včetně jednoho tankového esa, jinak pojednává opět o nějakém úseku války. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama