Reklama

Reklama

Urbanized

  • Česko Urbanizováno (festivalový název) (více)
Trailer
USA / Velká Británie, 2011, 85 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Urbanized, poslední z dílů trilogie dokumentů Garyho Hustwita o designu (po filmech Helvetica a Objectified), představuje řadu nejvýznamnějších světových architektů, územních plánovačů, autorů strategií a myslitelů, včetně jmen jako Sir Norman Foster, Oscar Niemeyer, Rem Koolhaas, Jan Gehl, Amanda Burden, Enrique Peñalosa, Alejandro Aravena a dalších. Opomenuti nejsou ani obdivuhodní obyvatelé, kteří se zasloužili o změny ve svém městě. Kdo má výsadu udávat tvar a tvář našich měst a jakým způsobem to dělá? Jaký vliv má vzhled a koncepce měst na naše životy? Dokument zkoumá širokou škálu urbanistických projektů ve dvanáctce měst napříč celou planetou, od iniciativ zasahujících do masivní infrastruktury až po dočasné zásahy. Urbanized tak otevírá globální diskuzi o budoucnosti našich měst. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (22)

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Som fanúšik urbanizmu už pár rokov najmä vďaka Jacqueovi Frescovi, mestám ako Ľubľana, Viedeň či Barcelona a preto mi tu chýbali najmä tie ich prvky, ale na druhej strane tu boli naznačené im podobné prístupy k zabývaniu chudobných, k ich preprave, k usporiadaniu mesta v takých či onakých tvaroch a síce sme nevideli extrémne prístupy z bývalého tzv. východného bloku, ale jednoducho sa k štýlu bývania vo vysokých panelákoch vyjadrili z ľudského hľadiska. Taktiež kompaktnosť miest bola rozobratá, takže čo by si asi mysleli o našich sídliskách je jasné. Niekedy človek nemusí vidieť a počuť to, čo chce a môže byť s výsledkom spokojný, lebo ho obohatí aj tak a to si myslím, že tento dokument prináša nielen mne ako človekovi, pre ktorého je urbanizmus koníček, ale aj pre laika. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Vcelku pěkný dokument představující projekty v různých městech světa, které měly přispět ke zkvalitnění jejich veřejného prostoru. Dokumentu však chyběla nějaká silnější jednotící linie, takto byl hodně rozkouskovaný. Na dokumentu mě tak hodně zaujalo pouze představení myšlenek starosty Bogoty. Ten na základě argumentu ústavou zaručené rovnosti přístupu státu ke všem obyvatelům podporuje výstavbu nových asfaltovaných cyklostezek, chodníků a propracovaného systému veřejné dopravy, které jsou potenciálně využitelné všemi obyvateli města, místo výstavby silnic pro privilegované obyvatele vlastnící auta (kteří tak musí jezdit bahnem). Inspirativní... ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Celkem pěkně zpracovaný dokument, který ale doplácí na přílišnou všeobecnost svého představení urbanistického designu. Není představen jako obor, včetně počátku a vzniku, dokument se nezaměřuje na lidi stojící za koncepty, ale jenom stroze představuje jednotlivé projekty po celém světě, což je dle mého jednoznačně nevyužitá příležitost. 65 % ()

Monoxid 

všechny recenze uživatele

Nejsem si tak úplně jistá, za jakým účelem tenhle dokument vznikl, ale řekla bych, že je to něco jako reklama na urbanismus. Jsou nám představeny některé problémy některých světových metropolí a některá jejich řešení. Tak v první půlce jsem se bála, že to bude nekritická oslava sociálního inženýrství, a o to víc mě „potěšilo“, když byly někde představeny dva naprosto rozdílné pohledy na věc, nebo nastíněný problém, jehož řešení rozděluje obyvatelstvo na dvě nenávistné poloviny. Ale poselství je jasné: Čím víc pohledů, tím lepší řešení. A (osobně jsem postřehla) necálovat soukromé výmysly pořád z veřejných peněz... Inu, století urbanismu je tu! (Btw., narozdíl od mnoha zde přítomných si nemyslím, že by to byl dokument pro odborníky a „ty, co se věnují urbanismu“. Ti, co se věnují urbanismu, mají o takových problémech načteno a nakoukáno mnohonásobně víc a ještě s teoretickým podkladem. Tohle je dokument pro laiky, protože právě běžných občanů se urbanismus dotýká nejblíž.) ()

Eonex 

všechny recenze uživatele

Ve snaze pojmout co nejvíce témat se nedostalo prostoru pro množství otázek, které by stály za zodpovězení. I když všechny zmíněné lokality pojí "problém", tak jelikož tento problém není shodný, schází jednotlivým částem filmu provázání. Jako by se jednalo o sérii drobounkých filmů ukazujících možná řešení urbanistických nedostatků světových metropolí. I tak se mi film líbil, mnohé myšlenky měly hloubku i případné širší uplatnění. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Architekti a občanská sdružení tento film promítali komunálním politikům z českých radnic. Stalo se tak například v Českých Budějovicích. (ondey)

Reklama

Reklama