Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Reportážní týdeník věnovaný hlavnímu městu. Praha v komunální problematice, ale také jako kulturní fenomén. Praha jako architektonický unikát, ale také milionové velkoměsto. Vše o dění v metropoli – služby, informace, doprava, pozvánky, postřehy, kritika i chvála. (oficiální text distributora)

Zajímavosti (12)

Byl jednou jeden dům (1974) (seriál)

  • Tvůrci pořadu Z Metropole (od r. 2006) vyzpovídali některé pamětníky seriálu a prostudovali si scénář. Z obojího jednoznačně vyplývá, že seriál měl být delší ale byl stopnut. Nejvíce pravděpodobný důvod je návrat Přemka Tvaroha (Václav Postránecký) ze služeb letectva v Anglii. (sator)

Vracenky (1990)

  • Specifikum zapomenuté hry, která dala název filmu, je, že se hraje fotbálek v úzké uličce. Vracenky nebo také vrácy se hrají na jeden dotyk. Mohou je hrát jednotlivci, dvojice anebo trojice proti sobě. Začíná se přímou střelou na protivníkovu branku od vlastní branky. Z této střely, pokud nedojde například na dotek míče s protihráčem či zdí, je případný gól neplatný. Protivníkův brankář může míč pouze srážet, vyrážet nohama anebo rukama. Nesmí však míč chytit. Odrazem buď nahraje protivníkovi k další střele, nebo nahraje sám sobě o výstupek ve zdi nebo o zeď nebo o protivníka. Nelze nahrávat jeden druhému v týmu bez mezidotyku o protihráče či zeď. Za chycení míče nebo za hru bez nahrávky od zdi či o protivníka (za hru bez tzv. nabití, za tzv. dvojí dotek) je trestné střílení z místa přestupku. Protivník může při trestném střílení bránit z bezprostřední blízkosti. Ztracené hře se věnovali tvůrci pořadu Z Metropole (od r. 2006) v díle ze dne 14. ledna 2017. (sator)

Obecná škola (1991)

  • Skutečným představitelům postav filmu je věnováno speciální vydání TV pořadu Z metropole (od r. 2006), konkrétně epizoda Slatiny (2015). Pojednává o dělnické kolonii u Prahy, v níž žili scenárista Zdeněk Svěrák, Bořivoj Penc, ale i pravý Rosenheim, a kde učil spisovatel Václav Mejstřík, předobraz Igora Hnízda. (Přemek)

Robert Kozler

  • Člen divadla Sklep, organizátor, moderátor, tramp, hudebník, publicista a zakladatel festivalu Mezi ploty. Mezi ploty je český divadelní a hudební festival, který každoročně probíhá v psychiatrické léčebně v Bohnicích a je přístupný široké veřejnosti. Cyklus Z metropole (od r. 2006) ze dne 16.4. 2022 mu vytvořil v tomto díle samostatnou biografii. (sator)

František Uhlíř

  • Tvůrci pořadu Z metropole (od r. 2006), v epizodě s pořadovým číslem 732, tomuto slovutnému jazzovému muzikantovi věnovali medailon k jeho 70. narozeninám. (sator)

Reklama

Reklama