Reklama

Reklama

Muž, který sázel stromy

  • Kanada The Man Who Planted Trees (více)
Krátkometrážní / Animovaný / Drama / Rodinný
Kanada, 1987, 30 min

Režie:

Frédéric Back

Předloha:

Jean Giono (povídka)

Obsahy(1)

Krátký poetický animovaný film podľa rovnomennej novely Jeana Giona rozpráva príbeh pustovníka, ktorý celý svoj život v absolutnej skromnosti zasvätil krásnemu cieľu. Je to vizuálne krásne spracovaná meditácia o sile človeka a kráse tvorby a zároveň nesmierne humanistická, pacifistická a panteistická výpoveď. (Jordan)

Recenze (364)

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Silný příběh o naději a beznaději, o hledání a nalezení dokonalého způsobu jak být štastný. Zdařilá animace se spousty detailů a příměrů, citlivou hudbou, vykreslení děje, charakterů postav, krajiny, doby, souvislostí a časových zvratů. Příliš pateticky řečeno - je až k neuvěření, co dokáže jeden zapálený oddaný silný člověk oproti zničující masové síle. (válka) Na rovinu, samota má svoje kouzlo, Elzear beztak překonal nemožné, bo ho nikdo neotravoval... :-o ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Oslava hodnot jako chudoba, pokora a nezdolnost ducha. Půlhodina téměř až snové meditace nad tímto animovaným dílem, které svou netradičně pojatou formou vtáhne do působivého děje, který nejenom že je maximální pro-humanistickou agitkou, ale zároveň je pln pacifistických tendencí spojených s jednoduchým poselstvím o potřebě zachování přírodního bohatství, které je nenahraditelné. Při správné naladění se na správnou náladovou vlnu, maximálně nonkonformní zážitek. ()

Reklama

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Tento příběh jsem slyšela už mnohokrát namluvený, nejlépe asi Markem Ebenem. Teď jsem ho konečně i "viděla" a tento způsob animace krásně dokresluje děj. Možná někomu přijde příběh utopistický, nebo aspoň idealistický, ale není to pohádka, přijde mi to jako životní pravda, kterou je dobré si čas od času připomenout... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tady není s hodnocením nad čím přemýšlet. Příběh sám o sobě je krásný. Je napsán tak, že pohladí a nutí diváky přát si aby byl skutečný. Skutečný není, ale o to lépe vyzní toto vyprávění s geniální (a to nemyslím s nadsázkou) kresbou a animací. Nevím, čím přesně Frédéric Back kreslil, jestli to byla křída, či pastely, každopádně jeho tvroba je hodně originální a vlastně jedinečná. A když se jeho kresbám dodá pohyb, výseldný efekt je…dechberoucí. Zejména záběry, kde kamera nešvenkuje po liniích, ale například krouží kolem postav, působí fenomenálně. A k tomu vyzpěvuje zvučný hlas Philippa Noireta. Troufám si tvrdit, že tento animák je regulérní umělecké dílo. ()

LadyDevil 

všechny recenze uživatele

Krása, krása, dojetí! V obrazech, příběhu, samotné postavě, zpracování... krátkometrážní animované snímky nejsou zrovna mojí specialtiou, ale tak nějak jsem tušila, že by mě zrovna toto mohlo vzít.Citilivým a velice poetickým způsobem převyprávěný život obyčejného člověka konající naprosto neobyčejné věci, nádhera! I styl vyprávění, dabing jsou vhodně zpracovány, já zkrátka nemám co vytknout, vzalo mě to, moc..... :-) ()

Galerie (1)

Zajímavosti (6)

  • Tento film byl natočen s více než pěti tisíci ručně vyrobenými kresbami a jeho dokončení trvalo pět let. (KGBelik)
  • Obec, ve které se příběh odehrává, je Banon. Jedná se o francouzskou obec, která se nachází v departementu Alpes-de-Haute-Provence, v regiónu Provence-Alpes-Côte d’Azur. (sator)

Reklama

Reklama