Reklama

Reklama

Večerníček

(pořad)
Rodinný
Československo, 1965, 10 min

Účinkují:

Michal Citavý

Večerníček se narodil 2. ledna 1965, výtvarnou podobu mu vtiskl výtvarník Radek Pilař, hudbu zkomponoval Ladislav Simon a promluvil hlasem sedmiletého chlapce Michala Citavého. Pořadu předcházel od roku 1963 cyklus podvečerních pohádek pro děti pod názvem Stříbrné zrcátko. První odvysílanou pohádkou byl Kluk a kometa režiséra Ludvíka Ráži. (sator)

(více)

Recenze (84)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Kladiem si závažnú otázku: Z akého uhla pohľadu mám hodnotiť túto konkrétnu položku? Usudzujem, že sa má jednať o detskú, cyklickú reláciu, ktorej podstatnou, dominantnou súčasťou bola krátkometrážna, zvyčajne animovaná, rozprávka. Relácia, ktorá sa dlhé roky objavuje, v rovnakom čase, na obrazovkách verejno-právnej televízie. "Večerníček" ako rozlúčka, na dobrú noc, s najmladšou generáciou divákov. Potom už ostávalo len sa vyčúrať, umyť zuby a ísť spať. Dávam až tri hviezdičky, pretože i u mňa zafungovala patetická nostalgia. *** ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě si člověk položí otázku - co tady vlastně hodnotím? Znělku, jednotlivé večerníčky či celý tento fenomén? Nevím jak kdo, ale já hodnotím fenomén jako takový, a ten je u mě jednoznačně za pět. Z nostalgie, za vzpomínky ať už když já byl dítě, nebo se díval s mými dětmi ale hlavně za něco, co už se nevrátí, přestože se ten pořad ( alespoň myslím) pořád vysílá. Bohužel, už se nedívám protože má infantilita se ještě plně nerozvinula, mé děti už odrostly a zatím se nerozmnožily. Nezbývá než počkat na vnuky. ()

Reklama

Ydrosten

všechny recenze uživatele

Tohle není jednoduché hodnotit. Snad dříve než padl rok 2000 a dál, bych udělil poctivých 5 hvězd, protože takový Křemýlek a Vochomůrka, nebo A,je to či Jája a Pája, byly prostě krásné příběhy. Dneska je to něco čemu absolutně nerozumím a spoustu z těch seriálů ani nechápu. Z těch novějších, je snad jen jediný, který za to stál a to seriály z CHaloupkem a jeho Medvědy, Vydrýskem atd. Takže hodnocení není možné, protože pokud bych mněl nějak hodnotit, musel bych jednotlivě vypisovat za co bych dal 5 plných a za co žumpový odpad. A to mi nepřijde fér. ------------- . Za nesmrtelnou znělku bych přidal další body. ()

Slartibarkfast

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli lze hodnotit pořad, který je zaměřen specifickému diváctvu přesně dané věkové kategorie a zda je možno udělit jednu známku tolika pohádkám, které jsou tu postupně za ty roky prezentovány. Dělí se na úžasné a nezapomenutelné a příšerné.. zprůměrovat to nechci kvůli těm skvělým. Mám spoustu oblíbených, ale nemá cenu je tu jmenovat. Večerníček plnil večery mnoha dětem a já mu za to vděčím. N/A% ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelná znělka, která spolehlivě dokáže přivolat všechny malé děti k večerní pohádce. Když jsem byla malá, byl pro mne zákaz Večerníčku, ten nejúčinnější trest ... naši ho ještě k tomu nechali hrát a já byla v pokojíčku a drásalo mi to mé dětské srdce, jak neskutečně kruté od mých rodičů :-)) Pamatuju si, že jsme si sedli celá rodina a společně jsme zdravili postavičku s novinovou čepicí na hlavě a společně jsme se s ním i loučili. Kdysi nás ještě před pořadem uvítala milá paní hlasatelka, řekla nám o čem bude a na konci nás zase navnadila o čem bude pohádka příště :-) Večerníček je náš národní poklad, nesmí zmizet z televizních obrazovek. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (27)

  • Vůbec prvním odvysílaným večerníčkem se 2. ledna 1965 stala nedělní pohádka Kluk a kometa (1964) režiséra Ludvíka Ráži za účasti Černého divadla. Nešlo ale o typickou pohádku tak, jak ji dnes známe. Místo toho herečka a moderátorka Štěpánka Haničincová v černobílém formátu příběh převyprávěla. (TheSlezy)
  • Ve znělce se Večerníček nejprve 7krát otočí po celé obrazovce, pozdraví „Dobrý večer!“, poté vyběhne po 20 schodech, poté skočí dolů, povozí se na houpacím koníkovi, koník se poté změní v otevřené osobní auto a následně v jednokolku. Po celou dobu znělky přitom chlapec volně rozhazuje listy papíru, který je celkem 24 v souvislosti se 24 hodinami, po kterých se vrací, přičemž poslední list pak ukáže směrem k divákům a na něm je logo České televize. Závěrečná část obsahuje úvodní část obrazu úvodní znělky puštěnou pozpátku, rozloučení zní „Dobrou noc!“. (Miuri)

Reklama

Reklama