Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

zencitizen 

všechny recenze uživatele

Dokument je díky Jodorowskemu opravdu zábavný a o jeho verzi Duny se samozřejmě krásně sní. Ale ať si nikdo nedělá iluze, že by ten film byl prost všech neduhů ostatních Jodowých filmů (kolísavé, nebo očas spíš žádné tempo, dost dřevěná práce s rakursy a pohyby kamery, excesívní přepálenost herců atd.). Jodorowsky je vizionář, básník, mystik, šarlatán, trochu hysterka (ovšem s nádhernou vše prostupující energii, která člověka nakopně) ale není to v pravém smyslu filmař. Dotažený a vyvážený tvar díla je to poslední co ho zajímá. Duna klidně mohla skončit jako béčko-déčkový propadák (ještě horší než ta Lynchova) a všichni by se jí jen smáli (ostatně ten akcent na spirituální rovinu by jistě mnoho lidí iritoval). Ale takhle? Takhle je to vlastně lepší. Stačí jen snít. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně - AJ je tvůrce, na jehož filmy se nedá koukat, takže se ani nedivim, že se mu těch 15 milionů co potřeboval zdráhal někdo poskytnout, přeci jen, to co natočil předtim byly totální magořiny, tak jak moch čekat, že mu někdo v Hollywoodu jen tak vysolí 15 melounů? Na druhý straně, se předtím i od tý doby natočilo takovejch blbostí, za který se vyhodilo tolik peněz, že nechápu, že s tím dělali takový cavyky a někdo mu ty prachy prostě nehodil do klína, nějakej náhodnej milionář, jenže náhodní milionáři nejsou zrovna zapálený do umění, že? Mě osobně je fuk, že to Jodorowsky nenatočil a rozhodně tady nebudu jako ovce opakovat po ostatních, že to je "nejlepší film, který nebyl natočen". To se nedozvíme, ale soudě podle toho, co natočil předtím než se na Dunu chystal, se mi nechce věřit, že by jeho Duna byla něco úžasnýho, pravděpodobně by to byl stejnej paskvil jako Krtek nebo Svatá hora, které ale někdo zbožňuje. Já ne. Možná, že by jeho Duna byla jiná, ale to jsou jen spekulace, proto vznikl tendle dokument, aby se spekulovalo o "nejlepšim filmu, kerej nikdo nenatočil". Ale proč jsou jeho ostatní filmy tak děsně nudný? A potom mám věřit, že Duna by byla úžasná? Možná jo, možná ne. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"What is the goal of the life? It's to create yourself a soul. For me, movies are an art. More than an industry. And it's the search of the human soul. As painting, as literature, as poetry. Movies are that for me." ________ Neskutečně působivý a sugestivní dokumentární portrét o nejlepším, nejvíce pompézním, a nejambicióznějším kinematografickém počinu všech dob, který nikdy neexistoval. Sorry Vilenéfe, ale plnohodnotnou adaptaci tohoto kultovního fantazijního eposu od Franka Herberta bych raději viděl pod megalomanskou taktovkou geniálního chilského psychedelického mága Alejandra Jodorowskyho a s castingem plný takových egocentrických ikon jako Mick Jagger, Orson Welles, Salvador Dalí, anebo Pink Floyd! Kéž by byly Jodorowskyho inovátorský tužby vyslyšeny a on mohl tak s adaptací, nebo chcete-li znásilněním, tohoto kultovního fenoménu překročit všechny meze a nadčasově překonat mantinely tehdejší kinematografie. Jodorowsky zde s neskutečným entuziasmem, vitalitou a vášní důkladně popisuje celý tvůrčí proces, že je až nesnesitelně obtížný se euforicky nesmát nahlas s ním. Je navíc až neuvěřitelný ono uvědomění, že bez Jodorowskyho Duny, leč neexistující, by tvář moderních blockbusterů nebyla taková, jak ji známe. Nakonec dostal projekt na starost prznič Lynch, který všecko dojebal.... Dokument je ve výsledku nejen velice smutný důkaz toho, že amatérům se vychází vstříc víc než vizionářům, že diváci raději preferují stereotypy před nekonvenční vizí, že amíci jsou egocentrický greedy zmrdi, že vykořisťování autorů je problém, ale především pak nastavuje nekompromisní zrcadlo toho, že Hollywood je bezcitná děvka. Buďme tedy alespoň vděční za to, že Alejandro implementoval ony neuskutečněné prvky do svých neméně kvalitních komiksových románů. No a závěrečný Jodorowskyho monology by měly být vytesány do mramoru a jako inspirativní epitaf stát před každou školou, akademií a nejrůznějšími uměleckými institucemi až do skonání věků.... Smekám. https://youtu.be/Puld_CMrgms ()

spikey1 

všechny recenze uživatele

vizionář. Extrovert, který prožívá každou vteřinu života a tvoří z něho obrazy k zapamatování, hrající divadlo života i pro dokument. Ješitný ve své pravdě "že on věděl lépe jak filmy natočit" a jen tak s pomrknutím ukazuje techniky, které pak Hollywood zrecykluje pro jiné realizované snímky. Jasné "must" pro fanoušky sci-fi. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Fantasticky dokument o snu jednoho ambiciozniho umelce bojujicimu s filmovym prumyslem o realizaci sveho filmoveho snu. Tohle mohlo byt nadcasove sci-fi veledilo, epicka knizni predloha, Giger art, Pink Floyd hudba, reziser, ktery do toho vkladal komplet vsechno, vcetne sveho syna. Bohuzel to nevyslo, ostatne stejne jako nasledny Lynchuv boj s producenty, ktery skoncil nepopularnim strihacim fiaskem a Duna tak zustava masterpiecem pouze v literarni sfere. 9/10 ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Jodorowsky o nikdy nerealizovanom projekte adaptácie "Duna" prehlásil: „Chcel som vytvoriť niečo posvätné. Film, ktorý vyzerá ako LSD halucinácia, bez toho LSD.“ (Biopler)
  • Megalomanský projekt bol zastavený už v zárodku, nakoľko došli zdroje. Zostalo len priehrštie inšpirácií, z ktorých okrem režiséra čerpali aj tvorcovia filmov ako Star Wars, Piaty element (1997), Priepasť (1989) či Votrelec (1979). (Biopler)
  • Salvador Dalí žiadal o honorár 100 tisíc dolárov za hodinu, čo mu Jodorowsky odklepol. Nikdy to však nezrealizoval, tak ako snímku, ktorá mala trvať 14 hodín. (Biopler)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno