Reklama

Reklama

Jodorowsky's Dune

Trailer

Obsahy(1)

Původem chilský umělec Alejandro Jodorowsky, o kterém lze bez nadsázky říci, že patří mezi všestranně se uplatňující persóny světového umění, měl svou ambiciózní vizi ohledně filmové adaptace kultovního sci-fi románu Duna Franka Herberta. Toto je příběh její neuskutečněné realizace. (blackJag)

Videa (2)

Trailer

Recenze (97)

Necron 

všechny recenze uživatele

Film musí být takový, jaký jsem si ho vysnil. Snímek musí být přesně takový, jaký si ho vysnívám. Je to sen. Neměňte můj sen. Hluboce věřím, že lidé v Americe tento film nenatočili, protože se ho báli. Báli se jeho představ, myšlení a báli se, co jim to udělá. A myslím, že to je ten pravý důvod, proč to nikdy nebylo natočeno, protože se lidé báli. Tento systém z nás dělá otroky. Bez důstojnosti. Bez hloubky. S ďáblem v naší kapse. Tyto úžasné peníze jsou v té kapse. Tyto peníze. Tento nesmysl. Toto nic. Tento papír, na kterém nic není. Filmy mají srdce. Mysl. Moc. Ambice. Něco takového jsem chtěl udělat. Proč ne? Bylo to zrušeno, když veškeré plánování bylo na papírech. Byli jsme připravení začít natáčet. ___ Duna je svět jako sen, ale sny také mění svět. ___ Myslím, že Duna by byla fantastická, kdyby někdo vzal scénář, a vytvořil animovaný film. Teď je to možné. Já mohu zemřít, oni mohou natočit můj snímek. ___ Krasna zpoved ambiciozniho nadsence a zaroven velka skoda promrhani takoveho usili a energie :-( ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

film trochu podobného razenia ako "stratený v la mancha". aj keď sa ťažko odlišuje, čo z jodorowského rozprávania sú urban legend a zveličené historky a čo reálny opis situácií, ako sa v druhej polovici 70-tych rokoch stali, aj tak to je veľmi pôsobivý film jednej veľkej nadčasovej umeleckej vízie - dokázal dať dokopy tých najlepších umelcov svojej doby a nadchnúť ich svojí snom: a to je "duch" a "podstata" skutočne veľkého režiséra-vizionára, akým alejandro jodorowsky je - a hlavne o tom (o ňom) tento dokument je. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

Na jedný straně - AJ je tvůrce, na jehož filmy se nedá koukat, takže se ani nedivim, že se mu těch 15 milionů co potřeboval zdráhal někdo poskytnout, přeci jen, to co natočil předtim byly totální magořiny, tak jak moch čekat, že mu někdo v Hollywoodu jen tak vysolí 15 melounů? Na druhý straně, se předtím i od tý doby natočilo takovejch blbostí, za který se vyhodilo tolik peněz, že nechápu, že s tím dělali takový cavyky a někdo mu ty prachy prostě nehodil do klína, nějakej náhodnej milionář, jenže náhodní milionáři nejsou zrovna zapálený do umění, že? Mě osobně je fuk, že to Jodorowsky nenatočil a rozhodně tady nebudu jako ovce opakovat po ostatních, že to je "nejlepší film, který nebyl natočen". To se nedozvíme, ale soudě podle toho, co natočil předtím než se na Dunu chystal, se mi nechce věřit, že by jeho Duna byla něco úžasnýho, pravděpodobně by to byl stejnej paskvil jako Krtek nebo Svatá hora, které ale někdo zbožňuje. Já ne. Možná, že by jeho Duna byla jiná, ale to jsou jen spekulace, proto vznikl tendle dokument, aby se spekulovalo o "nejlepšim filmu, kerej nikdo nenatočil". Ale proč jsou jeho ostatní filmy tak děsně nudný? A potom mám věřit, že Duna by byla úžasná? Možná jo, možná ne. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Perfektní dokument a magořivém tvůrci, který by si velmi přál, aby byl považován za nezměrného vizionáře filmového plátna, ale mě osobně z toho vychází spíš egomaniakalní režisér, který je snad i nakonec rád, že jeho film nevznikl, protože takhle se může prsit svou nezměrnou imaginací a tím, koho všeho do svého filmu ukecal, přestože to má s realitou společného asi tolik, jako scénář jeho Duny s tou od Franka Herberta. Za což jsem měl Jodorowského, v některých pasážích, úpornou touhu zaškrtit na kravatě. Už jen díky tomu jsem rád, že tohle nikdy nevzniklo, neboť a) by se jednalo o prznění mého nejoblíbenějšího knižního scifi a za b) ten film by stejně nikdy nebyl takový, jaký si ho zúčastnění vysnili. Ovšem dokument je o tom skvělej, o tom žádná. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

A možno je to takto lepšie... že sa to nenatočilo, že Jodorowsky následne napísal komiksy, aké napísal (že najlepšie hard sci-fi na svete!), že Ridley Scott zdedil Jodorowského tím a natočil najlepší sci-fi horor na svete... Ambície naplnené v predstavách je jedna vec, ich realizácia druhá. A realita sa neserie. Celý čas ma popri sledovaní tohto dokumentu prenasledoval neodbytný pocit "to by nevyšlo, to vyzeralo príliš dobre, to by nevyšlo, ani keby im to odklepli, to sa podariť nemohlo, ten pretlak tvorivosti, tá miera zápalu (a možno až arogancie) v takom neistom podniku ako je film - to nie, to by bol pád"... a nemali by sme ani Dunu, ani spomínané žánrové skvosty. (Ale ten scenár so storyboardmi, prípadne spracovaný do komiksu, ten by som rád!) ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama