Kamera:
Janek RubešObsahy(2)
Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk pranýřuje úroveň české gastronomie a stolování. Přidává i pár praktických rad, čemu se vyhnout, na co si dát v restauracích pozor a čas od času rozbírá některé zajímavé potraviny. (oficiální text distributora)
Recenze (174)
Roman Vaněk předkládá důkazy o tom, že nejíme to, co si myslíme, a že to jíme, protože nemyslíme. Některé díly jsou velmi zajímavé (skryté cukry), jiné nechutné (grónská E-pomazánka), vtipné („candle sauce“ :) či tragické („Sperma von Wassermann“), a drtivá většina v člověku vyvolává dojem, že pokoušet se jíst zdravě, v Čechách znamená umřít hlady. ()
Vaňka, flíčka, či karikaturu na medvídka mývala, jak je libo, mám celkem rád a s jeho názory se ztotožňuji, taky kdo by chtěl žrát hovno obalené v nekvalitním cukru a ještě šizené na gramáži, ne? Ovšem za jeho hysterické stahy mimických svalů a excentrické výkřiky hodné Horsta Fuchse, doprovázející mnohdy očividné a tedy nepřekvapující sdělení, musím s michelinem dolů. Za výraz ŠMAKULÁDA, ze kterého mi na svalu prdelním naskakují puchýře jak filcky a filcky jak motokáry, jsem nucen Vaňka zkrátit ještě o druhou mišelinku a to i přesto, že facku, vyhánějící z rypáku pavouky na lyžích, by zasloužili především výrobci a jiní vychcánci, kteří si nás pletou se silážní jámou a kontejnerem na netříděný odpad. Zkrátka mě nenapadlo, že se amarounů dožiji v reálném životě, takže se stylovým kruci prdel a do psích náušnic loučím a těším se na shledanou u žrádla k žrádlu. ()
Jasně, stručně a výstižně. Tak by se dalo shrnout heslo tohohle 3-5 minutového pořadu, kterým provází šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. Ten vtipnou formou rozebírá jednak kulturu stolování, obsluhování, vaření, ale také složení některých potravin, které lze zakoupit v českých supermarketech. Zejména doporučuji díly o mražené šunkové pizze, grónské pomazánce a kečupech :D ()
Jasně, strefovat se do ošizenejch potravin je jednoduchý jak přeprání devadesátiletýho stařečka. Vaněk není sám, kdo to ví, stačí třeba jen všechny ty spotřebitelský testy jako přílohy v novinách a podobně. Lidi se pohorší, znechutí, zanadávají si a zasmějí, hnusný konzervy si nekoupí, ale u dalších potravin na složení radši moc nekoukají, aby se nemuseli vzdát chutného vlašského salátku. Nicméně čistě z diváckýho hlediska nemám námitek. Vaněk je sympaťák, co pro vtipnou prupovídku nejde daleko, je to zajímavý a člověk se dozví spoustu užitečnejch novinek. Jako například, že polovina sortimentu v hypermarketech je zdravotně závadná. Koukat se na tohle mě vyloženě baví, hlavně když u toho vařím. ()
Ano, na těch pár úvodních dílů jsem se kouknul s asi tříletým zpožděním od odvysílání, i tak mně přijde, že i na tu dobu bylo zbytečné rozebírat všechno dopodrobna v téměř osmdesáti dílech, když prosté sdělení pořadu - "nejezte sračky, nekupujte sračky, čtěte etikety" - je jasné asi po třech dílech. Není nutné - a dle mého ani nebylo tehdy - pohoršovat se nad tím, že v utopencích za 15 korun jsou čtyři procenta masa nebo nad faktem, že výrobek za 5 korun nadepsaný "Tesco value cocoa bar" není čokoláda. Navíc jeho osoba a jeho způsob vedení pořadu se mi také nezamlouval... 20% ()
Galerie (3)
Zajímavosti (5)
- Natáčení pořadu probíhalo v Pražském kulinářském institutu na Suchdole. (janekrubes)
- Mezi nejsledovanější epizody prvních dvou řad patří díly o křehčeném mase, olivovém oleji či předraženém nádobí. Tyto epizody měli v roce 2013 na dva miliony shlédnutí. (gogos)
- Pořad získal cenu studentské poroty na Life Sciences Film Festivalu 2012. (gogos)
Reklama