Reklama

Reklama

Kuma

Trailer

Obsahy(1)

Když Ayse slaví svatbu, téměř každý v její turecké vesnici věří, že si bere Hasana, který je jen o pár let starší než ona. Ale ve skutečnosti je Ayse poslána do Vídně jako druhá žena Hasanova otce, Mustafy. Dívka přijíždí do Rakouska a dostává se jí rozporuplného přijetí od nové rodiny. Mustafovy děti, kdy některé z nich jsou starší než Ayse, se k ní obrací zády. Jen Fatma, Mustafova manželka, která umírá na rakovinu, se zdá opravdu potěšena: nyní si může být jista, že její muž, kterému byla vždy loajální a obětavou muslimskou ženou, má dobrou nástupkyni. Mezi dvěma ženami se rozvine zvláštní přátelství, ale to je brzy podrobeno zkoušce, když rodina čelí nečekané ráně osudu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (16)

adamulefa 

všechny recenze uživatele

Asi som bol dosť naivný, keď som podľa názvu čakal film o tom medveďovi z Tekkena, čo ? :) No ale teraz vážne! Tento film sa mi páčil. Efektne natočený, má to hlavu a pätu a aj celkom zaujímavý dej. A aby som nezabudol zaujímavú tému dámi a páni, tému! Nevidel som, a ani som nepočul o filme, čo by sa zaoberal životom tureckých prisťahovalcov v Rakúsku. Zo začiatku to bolo síce riadne mätúce a komplikované, ale po čase sa všetko vykryštalizovalo a film som si začal vychutnávať. Tí žijú ale za divných podmienok! o.O Keď sa dostanete už do rodiny začne vám postupne záležať na jednotlivých členoch a samozrejme na hlavnej hrdinke, ktorá bola sympatická a aj dobre zahraná. Vlastne všetci herci hrali v rámci svojich možností dobre. Ku koncu príde aj napätie a posledných 20 minút je fakt silných. Môžem s kľusným svedomím odporúčať. Cinematik 2012 Ó, a aby som nezabudol, tak jedna postava sa volá Baran :) ()

javak810i 

všechny recenze uživatele

Tak si to shrňme: Ayse, dívka z turecké vesnice, se provdá za mladého Turka Hassana, žijícího v Rakousku. Po tradiční svatbě ve vesnici spolu odjedou do Rakouska, do tureckého ghetta. Nastane svatební noc a Aysu místo Hassana přefikne jeho otec... A jdeme dál. Aysa se postupně seznamuje se svou novou rodinou, nejvíce si ji oblíbí Hassanova matka a pasuje ji na post opatrovnice, kdyby náhodou zaklepala bačkorou (má rakovinu). To se samozřejmě nelíbí jejím vlastním dětem a vnoučatům, která tak ostrouhala. Díky tomu začnou Aysu patřičně nenávidět. Mezitím se tak nějak dozvíme, že sňatek s Hassanem byl pouze zástěrkou, aby se dostala Aysa do Rakouska a mohla hassanovu otci porodit dítě. Co nevidět je Aysa těhotná a její tchýně, manželka Hassanova otce, který ji vojel, je z toho náramě nadšná. Bohužel nadšení opadne v tu chvíli, co se její zdravotní stav zhorší. V zápětí jsme s rodinkou v nemocnici, kde všichni netrpělivě vyčkávají výsledek operace. Najednou střih, temno.. A je tu pohřeb. Kdo že to umřel? Hassanův otec! Čekali jste někoho jiného? Máte smůlu, operace jeho manželky byla úspěšná, z čehož ho asi kleplo. Nastává otázka - co s penězi? Rodina přišla o jednoho pracujícího mužského člena a navíc se o jednoho rozšířila (Ayse se narodil prcek). Aysa se nakonec obětuje a vezme práci v jednom supermarketu, kam chodí Turci nakupovat puding a maso. Po smrti Hassanova otce dostane Aysa chuť na Hassana, bohužel má smůlu, protože Hassan je gay. Nezbývá, než se spokojit s dalším nejbližším chlapem - kolegou ze supermarketu. Inu začnou si menší románek a jak už to v telenovelách bývá, někdo na to přijde. V tomhle případě jak na potvoru zrovna členové její rodiny, kteří je načapali v kumbále, když po zavíračce sháněli maso. Hassanova matka chce Aysu najednou zabít, přičemž ostatní se jí v tom snaží zabránit. Jaký to paradox. Rád bych vám prozradil i konec filmu, ten se ale filmaři rozhodli vynechat. Třeba se dočkáme sequelu! Kuma 2: The rise of Aysa. Believe! ()

Reklama

fredisek 

všechny recenze uživatele

Co se stane, když se do manželství dostanou dvě ženy a jeden muž, o kom z nich to manželství bude, když je v něm místo leda tak pro dva? A dá se podvádět už mrtvý člověk? A co znamená vztah a povinnost? Vítejte v turecké představě o manželském životě. Úžasně odvyprávěný příběh. Sociální drama, kde nechybí vůbec nic (těžká životní situace, nepovedené vztahy, potlačovaná homosexualita, mlácená žena, omezování kulturou, neustálé ptaní se, jestli jde svět do háje, nebo ne?), a které není vůbec přeplácané. Film má akorát dvě vady (a to pořádné), prázdný konec a představitelku Ayse - naivka Nastěnka na turecký způsob. ()

nelja 

všechny recenze uživatele

Už na začátku filmu se odehrává něco, co není vůbec zřejmé a pokud patříte ke „control freaks“ nebo u sebe pozorujete jakousi tendenci orientovat se v tom co vidíte, žijete atp., může to být znervózňující. Může vás to nebavit. Právě tady režie (Umut Dag) společně se scenáristkou Petrou Ladinigg uvažují, zda neztrácejí diváka tím, co mu hned zkraje servírují, jaký zmatek, chaos. Za mě ok, jestli budu zkoušený v takovém rozsahu, dám to. Rozuzlení má přijít o malou chvíli později. Důležité však je uvědomit si význam takového počínání, čemu slouží v rámci kontextu, že se nejedná o žádný samoúčelný tah, ale promyšlenou taktiku jak pracovat s divákem. Kuma funguje na principu jakéhosi nepřetržitého vlnění, kdy se významy proměňují a pozorovatel je tak nucen neustále přehodnocovat nasledované. ()

vrba68 

všechny recenze uživatele

Pro mne velmi silný film, ze světa tak vzdáleného a přece tak blízkého. Rodina, tradice, respekt, úcta, obět´ a láska . Fascinující pohled na život, který může v mnohém šokovat, ale i inspirovat. Uvědomit si bez předsudků, že to, co je pro středoevropskou kulturu neuvěřitelné a děsivé, je pro někoho jiného naprostá přirozenost a samozřejmost. Pro mne důležitý a výrazný aspekt naděje . Nic pro feministky, ale rozhodně snímek k zamyšlení, který určitě obohatí moji videotéku. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení filmu probíhalo v Anatolii a Vídni. (Terva)

Reklama

Reklama