Reklama

Reklama

Olympijský stadion v Londýně

(TV film)
  • Velká Británie Olympic Stadion
Velká Británie, 2012, 48 min

Obsahy(1)

Londýn - hostitelské město olympijských her v roce 2012. V jeho centru stojí stadion pro 80 000 diváků. Dějiště všech atletických disciplín. Stavba tohoto sportovního stánku byla o to složitější, že přichází se zcela novou konstrukcí. Je to první olympijský stadion navržený tak, aby se dal zmenšit či kompletně demontovat. Používá šroubované spoje - jako obří stavebnice Merkur - a po hrách může být poměrně jednoduše zmenšen. Stavba vyžadovala novátorská technická řešení i osobní přístup každého pracovníka. Byl to geniální nápad nebo hazard? Neovlivní projekt za 486 miliónu liber rozmary počasí, novátorská konstrukce nebo finanční hrozby v ekonomické krizi? To byly hrozby provázející přípravy. Olympiáda je vždy závod s časem a Londýn si nemohl dovolit prohrát. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

zajímavé, jak rychle se dostal do české televize, já osobně ho tam viděl přesně v den kdy bylo oznámeno že je definitivně hotov, bylo by lepší kdyby s dokončením dokumentu počkaly alespoň do zahájení her ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

537 M Liber. To je pořád méně než co celkově vysázela Sazka za O2/Sazka Arenu. Ještě, že tu nominaci na 2020 ČR včas stáhla. _ Teď si ještě počkat jak se na tomhle stadionu bude sportovat během olympiády a jaké bude jeho další uplatnění. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dokument v rámci cyklu Megastractions přibližuje stavbu olympijského stadiónu v Londýně pro olympiádu v roce 2012. Dokument zmiňuje všechny přípravy i samotnou stavbu, překvapivě však neukáže stadión v naprosto konečné podobě. Chybí ještě opláštění. Ale i tak jde o neskutečně zajímavý dokument o úžasné stavbě stadiónu. V originálním znění je vypravěčem Mark Strong, v českém znění Alfréd Strejček. Hudba: Stuart Fox. PS: podle dokumentu stála výstavba stadionu 486 milionů liber, což je v přepočtu přes 17 miliard korun. To je pořádný mazec. Tyto peníze sice nestál jen samotný stadión, ale všechny náklady kolem a kolem. Ale i tak - hm, to je sumička. ()

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Perfektní ukázka lidského umění. Když to nejde , tak to dejte někomu kdo neví že to nejde a on to postaví. Celé generace ingenierů a techniků , považovaly za nemožné postavit " skládačkovou " konstrukci tak aby vydržela nápor který by na ni měl působit. Velká poklona všem , kteří na tom pracovaly. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho jak se posouvají hranice možností. Před 20 lety by to nebylo možné postavit, protože neexistovala technologie která by to umožnila. Jen je škoda že u těchto dokumentů (megakonstrukcí a megastaveb a podobně) nečekají tvůrci na úplné dokončení a uzavírají to ještě před dokončením. Tenhle stadion stál sice fůru peněz ale je to opravdu parádní stavba. ()

Reklama

Reklama