Reklama

Reklama

Olympijský stadion v Londýně

(TV film)
  • Velká Británie Olympic Stadion
Velká Británie, 2012, 48 min

Obsahy(1)

Londýn - hostitelské město olympijských her v roce 2012. V jeho centru stojí stadion pro 80 000 diváků. Dějiště všech atletických disciplín. Stavba tohoto sportovního stánku byla o to složitější, že přichází se zcela novou konstrukcí. Je to první olympijský stadion navržený tak, aby se dal zmenšit či kompletně demontovat. Používá šroubované spoje - jako obří stavebnice Merkur - a po hrách může být poměrně jednoduše zmenšen. Stavba vyžadovala novátorská technická řešení i osobní přístup každého pracovníka. Byl to geniální nápad nebo hazard? Neovlivní projekt za 486 miliónu liber rozmary počasí, novátorská konstrukce nebo finanční hrozby v ekonomické krizi? To byly hrozby provázející přípravy. Olympiáda je vždy závod s časem a Londýn si nemohl dovolit prohrát. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Ydrosten 

všechny recenze uživatele

Perfektní ukázka lidského umění. Když to nejde , tak to dejte někomu kdo neví že to nejde a on to postaví. Celé generace ingenierů a techniků , považovaly za nemožné postavit " skládačkovou " konstrukci tak aby vydržela nápor který by na ni měl působit. Velká poklona všem , kteří na tom pracovaly. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

zajímavé, jak rychle se dostal do české televize, já osobně ho tam viděl přesně v den kdy bylo oznámeno že je definitivně hotov, bylo by lepší kdyby s dokončením dokumentu počkaly alespoň do zahájení her ()

Splasher 

všechny recenze uživatele

537 M Liber. To je pořád méně než co celkově vysázela Sazka za O2/Sazka Arenu. Ještě, že tu nominaci na 2020 ČR včas stáhla. _ Teď si ještě počkat jak se na tomhle stadionu bude sportovat během olympiády a jaké bude jeho další uplatnění. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dokument v rámci cyklu Megastractions přibližuje stavbu olympijského stadiónu v Londýně pro olympiádu v roce 2012. Dokument zmiňuje všechny přípravy i samotnou stavbu, překvapivě však neukáže stadión v naprosto konečné podobě. Chybí ještě opláštění. Ale i tak jde o neskutečně zajímavý dokument o úžasné stavbě stadiónu. V originálním znění je vypravěčem Mark Strong, v českém znění Alfréd Strejček. Hudba: Stuart Fox. PS: podle dokumentu stála výstavba stadionu 486 milionů liber, což je v přepočtu přes 17 miliard korun. To je pořádný mazec. Tyto peníze sice nestál jen samotný stadión, ale všechny náklady kolem a kolem. Ale i tak - hm, to je sumička. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Ukázka toho jak se posouvají hranice možností. Před 20 lety by to nebylo možné postavit, protože neexistovala technologie která by to umožnila. Jen je škoda že u těchto dokumentů (megakonstrukcí a megastaveb a podobně) nečekají tvůrci na úplné dokončení a uzavírají to ještě před dokončením. Tenhle stadion stál sice fůru peněz ale je to opravdu parádní stavba. ()

Reklama

Reklama