Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (343)

BigDeal 

všechny recenze uživatele

Na Oscaroch nebolo filmu, ktorému by som fandil viac a to preto, že Searching for Sugar Man je taký, aký je, vzbudzuje isté pocity a zanechá vo vás niečo. Ospravedlňujem sa za extrémnu všeobecnosť, ale obávam sa, že akékoľvek drobné prezradenie maličkostí by mohlo byť v konečnom dôsledku počas sledovania obrovským spoilerom. Preto odporúčam sledovať dokument kompletne bez akýchkoľvek informácií o tom, s čím máte dočinenia. Jednoducho mi skúste dôverovať, že sa vám bude tento netradičný dokument páčiť a ak tak urobíte, ja vám na oplátku sľubujem tak nepravdepodobný príbeh, že pokiaľ by bol fikciou, nikdy by ste jej neuverili a aj keď sa bude všetko zdať dôveryhodné, nikdy si nebudete úplne istý, či nejde o fikciu. 90% ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

I wonder... jak se jen TOHLE mohlo skutečně stát, a jak z toho mohl vzniknout takový ryze pozitivní film? Navíc podpořený i vytříbenou vizuální stránkou, samozřejmě raději ani nemluvě o hudební složce, představované skutečnými písněmi pána, který byl zcela neprávem hudebními dějinami všech zemí krom JAR pohřben a zapomenut. Sixto Rodriguez je nepopsatelný člověk, a já budu navěky děkovat tvůrcům tohoto dokumentu, že jsem se s jeho příběhem (který, to si nenalhávejme, zřejmě nebyl tak sluníčkový) mohl seznámit. Život zkrátka tropí hlouposti a píše ty nejneuvěřitelnější scénáře. Toho Oscara i všechny další ceny naprosto chápu. Tohle poselství o ryzím člověku, a o tom, co bez svého vědomí a úmyslu způsobil na druhém konci světa, by mělo vejít do dějin kinematografie. 90% ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

"Lidé nevěřili, že je to on. Koupili si lístky, stáli tam, dívali se, jak nastupuje na pódium, ale stále nevěřili." ■ Toto není čistý dokument. Toto je v dokumentárním stylu zpětně převyprávěný neuvěřitelný životní příběh. ■ "Nebudete tomu věřit, ale Rodriguez žije a bude mít u nás koncert. Chcete být jeho předkapela?" "Samozřejmě!" "A ještě to vypadá, že nemá žádnou kapelu. Chcete být jeho podpůrná skupina?" ■ I Wonder: http://www.youtube.com/watch?v=t6bjqdll7DI ■ Dnes jsem v jednom anglicky hovořícím rakouském rádiu slyšel "Sugar Man" a informaci, že Sixto Rodriguez bude mít koncert ve Vídni. A koupil si DVD :). ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemyslím si, že by bol môj život lepší.“ Vôbec som netušil, do čoho idem, ale nechal som sa zlákať nadšenými recenziami. A urobil som dobre. Je to tak fantasticky napísané a natočené (chlapíkom, ktorému sa nechcelo ísť si pre Oscara, lebo sa potreboval dobre vyspať, o pár rokov nato spáchal samovraždu), že možno nebudete vedieť, či je to dokument o naozaj existujúcom človeku, alebo mystifikácia. Tomu napovedá nielen séria neuveriteľne bizarných náhod a udalostí, ale tiež nedôveryhodná scéna s černošským agentom, ktorý to príliš herecky hrotí. Najlepšie je o Pátraní po Sugarmanovi nič nevedieť a iba sa nechať unášať nepredvídateľným príbehom plným šialených zvratov. Skvelá atmosféra. Parádny soundtrack: jedinečný Sixto Rodriguez. Užite si to. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Prekvapujúco dobré a prekvapujúco pre mňa neznáme skladby znejú počas projekcie nezaujímavého filmu, ktorého cieľom bolo čo najviac vyťažiť z bizarného životného príbehu Sixta Rodrigueza. Príliš sa jeho tvorcom nepodaril. Ale Dylanovsky znejúce skladby sú nákazlivé ako viróza a po nejakom čase človek zatúži mať na poličke Cold Fact. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl zahajovacím filmem na filmovém festivalu Sundance v lednu 2012, kde získal Zvláštní cenu poroty a Cenu diváků za nejlepší mezinárodní dokument. (Dragoni)
  • Několik posledních záběrů bylo natočeno pomocí telefonu iPhone s aplikací 8mm Vintage Camera, protože na dokončení filmu režisérovi došly peníze . (Dragoni)

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama