Reklama

Reklama

Pátrání po Sugar Manovi

  • Švédsko Searching for Sugar Man (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Pátrání po Sugar Manovi vypráví neuvěřitelný, ale pravdivý příběh Rodrigueze: největší rockové hvězdy 70. let, která nebyla. Dva producenti objevili Rodrigueze na konci 60. let v kouřové mlze zapadlého detroitského baru. Byli ohromeni a přesvědčeni, že mu písně plné silných melodií a prorockých textů zajistí pověst největšího hudebníka své generace. Dvě alba, která nahrál, však naprosto propadla, zpěvák se vytratil ze scény a zbyly jen historky o sebevraždě na pódiu. Pirátská kopie jedné z nahrávek se mezitím náhodou dostala do Jižní Afriky, kterou apartheid odřízl od zbytku světa. V následujících dvou desetiletích se Rodriguez v JAR stal fenoménem, jehož sláva předčila Rolling Stones. Film sleduje snahu dvou Rodriguezových fanoušků, kteří touží zjistit, co se opravdu stalo s jejich hrdinou. A tomu, co objeví, se sami nestačí divit. Film byl oceněn Oscarem v kategorii Nejlepší dokumentární film roku 2013. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (343)

tron 

všechny recenze uživatele

„Nemyslím si, že by bol môj život lepší.“ Vôbec som netušil, do čoho idem, ale nechal som sa zlákať nadšenými recenziami. A urobil som dobre. Je to tak fantasticky napísané a natočené (chlapíkom, ktorému sa nechcelo ísť si pre Oscara, lebo sa potreboval dobre vyspať, o pár rokov nato spáchal samovraždu), že možno nebudete vedieť, či je to dokument o naozaj existujúcom človeku, alebo mystifikácia. Tomu napovedá nielen séria neuveriteľne bizarných náhod a udalostí, ale tiež nedôveryhodná scéna s černošským agentom, ktorý to príliš herecky hrotí. Najlepšie je o Pátraní po Sugarmanovi nič nevedieť a iba sa nechať unášať nepredvídateľným príbehom plným šialených zvratov. Skvelá atmosféra. Parádny soundtrack: jedinečný Sixto Rodriguez. Užite si to. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Pět důvodů pro plnou nálož: Jímavý příběh, skromnost Sixta, nápaditost Malika, fantastická muzika a nepopsatelné fluidum, které lezlo z plátna a postupně zaplavilo nejen celé kino, ale co je podstatné, hlavně moji duši. Jestli Sugar Manovi někdo vyčítá pohádkovost jeho story, nemůžu a nechci to chápat. (Litoměřice 2013, 12/14) ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Sledováno s vnitřním pnutím - co když se jedná o hudební Blair Witch a celé kouzlo tak vyšumí pro nejapný mysteriózní pokus a já budu těžce zklamaná, protože už jsem si hlas, melodii i text spojila se záhadným Rodriguezem, prozářeným aurou smutku a tomu já se nebojím čas od času podlehnout... Jo jo, stezky slávy jsou nevyzpytatelný a nezbývá než obdivovat Rodriguezovu pokoru, jejíž opak mi připomenul neblahého, ač vymyšleného, Llewyna Davise, kterému chyběla soudnost a chybějící charisma i nedostatek talentu zaměňoval za smůlu... Nic, jdu si stáhnout Cold Fact a běda, jak neexistuje! ()

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Vcelku průměrně natočený dokument, který má ovšem obrovskou devizu v osobě, o které pojednává. A totiž v americkém zpěvákovi, kterého ve Spojených státech nikdo nezná. Řeknete si, že je asi blbost točit o takovém člověku dokument. On se ovšem stal slavným v úplně jiném koutě světa, aniž by o tom sám věděl. Neuvěřitelný příběh skromného Sixto Rodrigueze je opravdu téměř pohádkový… Co je ale nejdůležitější - celým filmem zní jeho skvělé songy, které se mi nyní denně linou z repráků – díky moc za jeho (znovu)objevení! Asi jsem Jihoafričan :-) ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Bob Dylan pro mě znamená geniální zhudebnění mého pseudo-beatnického srdce. Spolu s dalšími kapelami té doby tvoří F.manův základ pro jeho soundtrack života. Do téhle léty pečlivě vybírané skupiny ale během několika málo minut projekce Searching for Sugar Man, přibyl chlápek, o kterém jsem nikdy předtím neslyšel. Rodriguez. Chlápek, o kterém víte, že TO prostě má, a víte to hned během prvních rýmů Suger Mana. A co víc, stojí za ním takový příběh, který kdyby nebyl realitou, zavání přehnaným sentimentem a kýčem scénáristy. Díky režisérovi, že postupoval s narací zrovna takhle a začal všechno to krásné odkrývat až postupem času. Zážitek, doporučuji. P.S. Když jsem kupoval Sixta Rodrigueze a jeho Cold Fact na Amazonu, byla to 13 nejprodávanější deska celkově! Faith in Humanity - Restored! He took all that torment, all that agony, all that confusion and pain, and he transformed it into something beautiful. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Snímek byl zahajovacím filmem na filmovém festivalu Sundance v lednu 2012, kde získal Zvláštní cenu poroty a Cenu diváků za nejlepší mezinárodní dokument. (Dragoni)
  • Několik posledních záběrů bylo natočeno pomocí telefonu iPhone s aplikací 8mm Vintage Camera, protože na dokončení filmu režisérovi došly peníze . (Dragoni)

Související novinky

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

Tvůrci Trainspotting a fotbalová legenda

29.08.2018

Společnosti DNA Films a Passion Pictures, zodpovědné například za snímky Trainspotting, Pátrání po Sugar Manovi nebo Ex Machina, pracují na novém projektu o legendárním fotbalovém trenérovi Siru… (více)

Kinokavárna na Rock for People

Kinokavárna na Rock for People

30.06.2015

Oscarové filmy, kultovní české seriály, přehlídku tvorby mladých nadějí českých filmových škol, originální Kinokavárnu s vybraným filmovým menu od Aerofilms a nádavkem diskuze s tvůrci. Festival Rock… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama